Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våg av falska sedlar kan vara i omlopp

I sportbutikens dagskassa hittade personalen två falska femhundrakronorssedlar.
Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion, varnar för att de falska sedlarna inte alltid är lätta att känna igen. Foto: Anders Ylander
Två femhundrakronorssedlar hittades i sportbutikens dagskassa. Nu varnar polisen för att falska sedlar kan vara i omlopp.

Se upp – för sedlarna.

Nu varnar polisen för att rekordmånga anmälningar om penningförfalskning strömmar in i Västsverige.

– Det är en tydlig ökning vi har att göra med, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Storgöteborg.

På en sportbutik i Varberg köptes i helgen ett par skor med två misstänkt falska femhundrakronorssedlar.

Antalet polisanmälningar rörande penningförfalskning i Storgöteborg:

2011: 69 anmälningar

2012: 69 anmälningar

2013: 117 anmälningar

2014: 88 anmälningar

Hittills 2015: 90 anmälningar

Tidigare fall av penningförfalskning i Västsverige:

Göteborg, oktober 2014: Polisen fick in minst ett 20-tal anmälningar om att personer försökt lösa in, eller betala med, falska sedlar i butiker eller växlingskontor. Förfalskningarna bedömdes vara av god kvalitet, men ej perfekta. Samtliga falska sedlar hade samma sedelnummer. Polisen gick ut med en varning för de falska eurosedlarna och

Borås, november 2013: En man i 35-årsåldern åtalades för grovt bedrägeri efter att ha lurat till sig akvariefiskar för nästan 20 000 kronor – som betalats med falska sedlar. I polisförhör berättade mannen att han betalat med falska femhundrakronorssedlar.

Västsverige, april 2013: Två män, 37 och 18 år gamla, åtalades för att ha med sig 40 stycken förfalskade 100-eurosedlar från Italien. När de två greps hade de redan hunnit göra sig av med åtta av de 40 sedlarna i sju olika butiker och företag i Västsverige. Bland annat hade sedlarna använts hos H&M i Nordstan i Göteborg, på Åhléns i Trollhättan och på Systembolaget på Överby i Trollhättan.

I oktober i fjol svepte en våg med förfalskade eurosedlar över Göteborgsområdet. Då rörde det sig framför allt om falska 50-eurosedlar.

– Det som var anmärkningsvärt den gången var att de falska sedlarna hade identiska sedelnummer, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Region Väst.

Även nu kan en stor mängd av förfalskade sedlar vara i omlopp i Västsverige. I helgen betalade en man ett par skor med två misstänkt falska femhundrakronorssedlar på en sportbutik i Varberg, vilket Hallands Nyheter var först med att skriva om.

– De sedlarna utreds just nu. Sedlar som misstänks vara förfalskade skickas till Nationellt forensiskt centrum för att undersökas, säger Magnus Lindegren.

En tydlig ökning 2015

När sportbutiken i Varberg gick igenom dagskassan så upptäcktes de misstänkta sedlarna.

– Det är inte alltid lätt att se att det är en falsk sedel. Du måste ofta kolla med en UV-lampa vilket ju inte många personer har med sig, säger Magnus Lindegren.

Som chef för bedrägeriroteln i Storgöteborg så landar många fall av penningförfalskning på hans bord – och polisen noterar en kraftig ökning i antalet anmälningar i år. 2013 tog polisen emot 117 anmälningar om penningförfalskning i Göteborgsområdet, vilket är rekordmånga, men i år kan antalet anmälningar bli nästan dubbelt så många. Bara hittills i år har polisen tagit emot 90 anmälningar.

– Lite mer än halva året har gått och ändå är vi uppe i fjolårets totalsiffror. Så det är en tydlig ökning vi har att göra med, säger Lindegren.

"Har ofta brister"

Så sent som i tisdags fick han in en falsk 50-eurosedel.

– De utländska sedlarna är ännu svårare att identifiera för en privatperson. Man är inte van att hantera dem och det är lätt att tro att de ska vara av en enklare kvalitet. Det är inte samma igenkänningsfaktor helt enkelt, säger Lindegren.

Vad kan man göra för att kontrollera sina sedlar?

– Kolla efter vattenstämpel och känn efter ett vågmönster på sedeln. Finns det bombullsfibrer är det troligtvis en äkta sedel. Förfalskningar har ofta brister som man kan kolla efter.

Komplexa tillverkningsmetoder

Men vissa penningförfalskares metoder är så pass förfinade att det kan vara i princip omöjligt för en privatperson att avgöra skillnaden.

– Allt kan ju kopieras med en kopiator i dag. Men det finns ju även mer komplexa tillverkningsmetoder där man efterliknar den produktionsprocess som gäller för en äkta sedel, vilket gör att man får med många av säkerhetsdetaljerna, säger Lindegren.

Han uppmanar alla som kommer i kontakt med misstänkt falska sedlar att lämna in dem till polisen.

– Då kan vi lämna in de till analys för att se framställningstekniken och informera Riksbanken så att de kan förändra något på de svenska sedlarna.