Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våg av bedrägeriförsök i julhandeln – polisen varnar

Brå:s statistik över anmälda brott ger en överblick av inflödet av ärenden till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. Det är alltså inte samma sak som faktiskt begångna brott.
Magnus Lindegren är chef för bedrägerisektionen på Göteborgspolisen.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Avsändaren vill få mottagaren att tro att de har ett paket på väg, och man uppmanas klicka på en länk.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Polisen i region Väst har under dagen fått flera samtal från personer som fått misstänkta bluffmeddelanden skickade till sig, rörande paketleveranser.

– Det här förekommer ju alltid i olika former, men i dessa tider med julen, Black Friday och allt vad det är så brukar bedragarna försöka hitta vägar, säger Magnus Lindgren, chef för bedrägerisektionen i Göteborg.

Nu uppmanar han allmänheten till försiktighet.

Enligt polisen i region Väst har inringarna berättat att meddelandena har olika formuleringar, som att ”paketet är fast i tullen” att ”paketet är förlorat”, eller ”i dag kommer ditt paket att anlända”.

Den typen av bluff-sms cirkulerar ständigt, men att bedragarna försöker rida på pakethögtiderna hör till vanligheterna enligt Magnus Lindgren, chef för bedrägerisektionen i Göteborg.

I sms:en bifogas länkar, och det är de man ska se upp för, säger han. 

Hur ska man värja sig från det här, när det ju säkert är många som väntar på faktiska paketleveranser?

– Kolla vem som är avsändaren. Är det ett konstigt nummer så får man ju fundera litegrann på om det finns någon relevans i det, i informationen som sådan. I en del meddelanden är det lite dåliga avstavningar, lite konstig svenska, det kan också vara ett tecken, säger han. 

Så här kan ett av bluff-sms:en se ut, men de förekommer med olika formuleringar och med olika länkar.
”Anlander idag: ditt Amazon-paket”.
”Idag kommer ditt paket att anlanda”.
”Vi kunde ; inte leverera din leverans”.

Uppmaningen: Kolla upp hemsidan

Magnus Lindgren uppmanar de som får sms:en att googla på hemsidan för att se vad det är för något, och att i första hand söka information från den man har beställt varan av. 

Om man ändå klickar på länken finns det risk för att man får ”malware”, en skadlig kod som orsakar virus i telefonen. 

– Men det kan också vara en uppmaning om att lämna ifrån sig uppgifter, alltifrån kontouppgifter till kreditkort till att göra en betalning av något slag för att kunna ta emot varan. 

Budtjänsten utsatt: ”Verkligen tråkigt”

Budtjänsten Budbee skickade på fredagen ut ett pressmeddelande om att de är utsatta för ett bedrägeriförsök där avsändaren utger sig vara Budbee. I sms:en ges intryck av att mottagaren har ett paket som väntar, och ombeds klicka på en länk och betala för försändelsen. 

– Det är verkligen tråkigt att notera att vi och våra användare utsätts för den här typen av bedrägerier. Vi uppmanar alla som får sms och känner sig osäkra på om de är seriösa att ladda ner vår app. Via appen kan man alltid följa sin leverans och få uppdateringar om status i realtid, säger Ann Sonne, kommunikationschef på Budbee.

Hon uppmanar de som fått misstänkta bedrägeri-sms att polisanmäla. 

UR ARKIVET: Fick sms från ”Spotify” – såg genom bluffen

Många utsattaés för sms-bluffen • Polisen: "Kan laddas ned skadlig kod"