Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våg av bedrägeriförsök: ”Ett varningens finger”

Christer Fuxborg: ”Det kanske rör sig om flera olika personer som gör det här samtidigt”.
Foto: HENRIK JANSSON
Under måndagen utsattes fem personer för bedrägeriförsök. (Genrebild).
Foto: Shutterstuck

Under måndagen har fem personer utsatts för bedrägeriförsök i Göteborg – varav ett fullbordats.

En kvinna som talar polska har enligt polisen ringt upp andra polsktalande och utgett sig för att vara polis. Kvinnan har försökt få sina offer att ta ut pengar eller ge bort sina värdesaker.

– Man får inte vara för blåögd utan ifrågasätta, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg

Polisen i region Väst har den senaste tiden sett en ökning av liknande bedrägeriförsök mot äldre, polsktalande personer, vilket GT tidigare har rapporterat om. Enligt Christer Fuxborg går den här typen av bedrägeriförsök i vågor.

– Det är inte första gången som någon ringer och utger sig för att vara polis. Förra sommaren hade vi flera liknande fall, det kommer i skock.

Personen som utger sig för att vara polis påstår att någon håller på och tömmer dina konton och att man behöver lägga alla sina värdesaker i en påse som sedan ska hämtas upp, berättar Christer Fuxborg. Han framhäver att ”ett varningens finger” bör vara på sin plats för att försöka undvika ytterligare försök.

”Man får inte vara för blåögd”

– En del personer går på det här, det är klart att man kan bli skärrad när någon påstår något sådant. Men man får inte vara för blåögd utan ifrågasätta om man skulle få ett sådant här samtal.

Enligt polisen har fyra av de utsatta fattat misstanke mot personen som ringt upp och därmed avböjt hennes förfrågan. Ett bedrägeriförsök har fullbordats.

Än så länge har polisen ett signalement som de arbetar utefter.

– Men det behåller vi än så länge för oss själva. Det kanske rör sig om flera olika personer som gör det här samtidigt, så det gäller att ha öron och ögon öppna, säger Christer Fuxborg. 

SE MER:

En av sex äldre personer blev utsatta för brott år 2016, enligt Brå:s rapport från 2018.