Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjan: Öppna gränsen till Norge över julhelgen

Nya restriktioner i Norge – max fem gäster i hemmet
Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD).
Foto: Privat
Kjell-Arne Ottosson vill att gränsen mellan Sverige och Norge öppnas tillfälligt under jul.
Foto: Vidar Ruud / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson vill se en tillfälligt öppnad gräns mellan Sverige och Norge för att familjer som bor på var sin sida ska kunna fira jul tillsammans, skriver Strömstads Tidning.

Frågan ska besvaras i riksdagen av Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. 

Norge har haft sin gräns mot Sverige stängt i princip helt sedan i mars med anledning av coronapandemin, gränsen mot Värmland var öppen en kortare period under sommaren.

Julen är bara några veckor bort och riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) vill nu se en tillfällig öppning av gränsen för att familjer som bor på olika sidor av gränsen ska kunna fira jul tillsammans, skriver Strömstads Tidning.  

– Vid sidan av ensamhet står människor med pressade situationer från företag som går omkull, uppsägningar och oro inför framtiden. Pandemins följder i form av psykisk ohälsa kan bli större än själva sjukdomen, säger han till tidningen.

Ska besvaras i riksdagen 

Kjell-Arne Ottosson har ställt frågan skriftligen till socialdemokratiska ministern Anna Hallberg (S) som förutom att hon är utrikeshandelsminister ansvarar för nordiska frågor.

”Tänker statsrådet ta något initiativ för att tillsammans med den norska regeringen få en tillfälligt öppnad gräns så att närmaste familjer kan mötas under julhelgen?”, har Ottosson skrivit, enligt Strömstads Tidning. 

– Jag vill med min fråga söka möjligheter att vi kan utverka en tillfällig lösning för julhelgen så att familjer kan mötas under säkra former. När jag talar med mina norska kolleger från deras regering möter jag ett intresse för detta, säger Kjell-Arne Ottosson till tidningen.

Frågan kommer att besvaras av Anna Hallberg i riksdagen. 

Se också: 

Här är den vanliga medicinen som kan blockera corona