Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädervarningen: Risk för kraftiga vindar – och snö

Nu är det hög tid att byta till vinterdäck.
Håll i hatten – längs kusten kan det bli stormbyar.
Foto: ARNE DEDERT / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Räkna med hård blåst under natten till torsdag och under torsdagen.
Foto: Schrøder, Tor Erik / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
Det är risk för snö eller blötsnö i framför allt norra Bohuslän och Dalsland.
Foto: Colourbox / Colourbox

Ett oväder slår till mot Västsverige under natten till torsdag.

Räkna med mycket kraftiga vindar och snö eller blötsnö på vissa håll.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning.

– Inslag av snö i kombination med vinden om man kör bil kan ställa till det en del, säger Maria Augutis, meteorolog på väderinstitutet Storm.

November månad har varit mycket mild hittills – en dag stack ut som den varmaste novemberdagen i Göteborg på över 100 år – med högre temperaturer än vad man är van vid.

– För Göteborgs och Västkustens del har det varit temperaturer som ligger 3 till 4 grader över det normala säger Maria Augutis, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Men nu är det slut på det.

Enligt SMHI:s nyligen utfärdade varning väntas en sydvästlig vind med mycket hårda vindbyar, 21-24 meter per sekund, i Göteborgsområdet, Bohuslän och Dalsland under natten till torsdag. Längs kusten kan det även bli fråga om lokala stormbyar på 25 meter per sekund. Dessutom väntas en del nederbörd.

Hård vind och blötsnö

– Svalare och kyligare luft är på ingång. Ett djupt lågtryck drar in över landet i natt och i morgon bitti och det för med sig en hel del snö norrut. Men även i delar av norra Bohuslän och Dalsland kan bli inslag av snö eller blötsnö i morgon eftermiddag, säger Maria Augutis och fortsätter:

– Vinden kommer tillta rejält under eftermiddagen och kvällen och natten till i morgon. Möjligtvis blir det stormbyar längs delar av Bohuskusten. Längre söderut blir det mycket hårda vindbyar.

Maria Augutis, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Hon uppmanar allmänheten till försiktighet ute på vägarna.

– Inslag av snö i kombination med vinden om man kör bil kan ställa till det en del. Har man inte bytt till vinterdäck ska man göra det, säger Maria Augutis.

Soligare på fredag

Men ovädret stannar inte så länge som prognosen ser ut nu. Redan till helgen väntas bättre väder.

– Fredag ser ut att bli en riktigt fin, solig dag. Temperaturen kommer ligga på några plusgrader, upp till fem grader. Så ta på dig jackan och ut i solen och njut.

– På lördag kommer ett regnområde in, men det stabiliseras på söndagen. Det blir betydligt kyligare än under den senaste veckan, avslutar Maria Augutis.

Se också:

Kallare framåt slutet av veckan.