Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Diskuterat att stänga gränsen”

Vaccinsamordnaren Richard Bergström medverkade i SVT:s Morgonstudion den 14 april. Då sa han så här om vaccinationsprocessen i landet.
Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) är oroad över hur ”vaccinturismenen” ska påverka Hallands fortsatta vaccinering.
Foto: Moderaterna Halland

Var fjärde person som bokar tid för vaccinering i Halland kommer från en annan region.

Siffrorna ännu högre i norra Halland, och situationen försvårar vaccineringen i den egna regionen säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) till SVT:

– Vi har diskuterat det här med att stänga gränsen.

Att Halland har kommit förhållandevis långt i vaccineringen mot covid-19 har visat sig vara inte bara till regionens fördel.

Den senaste veckan har bokningarna från personer utanför regionen ökat drastiskt, sa regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) till Hallands Nyheter på onsdagen.

Någonting som försvårar för Hallands vaccineringsplan, eftersom den är utformad utifrån hur många doser regionen får som i sin tur baseras på hur många som är skrivna just där.

– Det här är väldigt begränsande när det gäller vaccinationerna eftersom man valde att dela ut vaccination utifrån regionernas population, så vi får ju de doser vi ska ha efter våra åldersgrupperingar och det spricker ju när andra regioners invånare bokar de tiderna, Mikaela Waltersson till SVT, och fortsätter:

– Här måste man agera från nationell sida.

Stängd gräns har diskuterats

Hallands kommunikationsdirektör, Johanna Wiechel Steier, har sagt till Hallands Nyheter att det hittills är ungefär 3 650 personer utanför regionen som fått sin första dos där. Dessutom har 8 300 personer till bokat tid för vaccinering – av dem är runt 7 200 bosatta i Västra Götaland.

– Det är ju roligt att vår vaccination rullar på så bra, men nu blir det nästan som att vi straffas för det, Wiechel Steier till HN.

Och enligt Mikaela Waltersson har det förts på tal att stänga gränsen. 

– Vi har diskuterat det här med att stänga gränsen, att plocka in bank-ID så att du måste vara mantalsskriven i Halland för att kunna boka in dig, men det bryter faktiskt mot lagen, säger Mikaela Waltersson (M), regionalstyrelsens ordförande i Halland, till SVT.

Samtidigt säger hälso- och sjukvårdslagen att alla ska ha samma tillgång till vård – oavsett var man bor. Vaccinationen mot covid-19 är inget undantag.

– Jag har varit i möte med Lena Hallengrens statssekreterare i tisdags och lyft detta, säger Mikaela Waltersson, som hoppas få vidare direktiv kring frågan i veckan. 

SE MER: 

EU-kommissionen har gjort upp med Pfizer Biontech om att snabba på leveranserna till EU. Ytterligare 50 miljoner doser kommer levereras till EU fram till halvårsskiftet