Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinsamordnarens svar – på dina viktigaste frågor

”När man utvecklar vaccin och läkemedel har man ett primärt effektmått”.
Sverige kommer att komma ikapp till sommaren, tror vaccinsamordnaren.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

USA, Israel och Storbritannien – alla ligger de före Sverige och andra EU-länder i antalet vaccinerade medborgare.

Men det är som att jämföra äpplen, bananer och päron menar den nationella vaccinsamordnaren, Richard Bergström.

– Mest rättvist är att jämföra oss med USA. De kom i gång tre veckor tidigare än vi, men Sverige kommer i kapp. Större delen av svenskarna kommer att vara vaccinerade till sommaren, säger Bergström.

Samtidigt förklarar statsepidemiolog Anders Tegnell att vi får räkna med vissa restriktioner i samhället året ut.

Många svenskar som väntar på sitt covid-vaccin är besvikna. Förseningar av vacciner har gjort att endast 437 000 personer hittills blivit vaccinerade – motsvarande 4,33 personer av 100, enligt sajten Our World in Data. 

De siffrorna gäller den 25 februari. 

Av dessa är det endast 225 341 personer som har vaccinerats två gånger. Det motsvarar 2,7 procent av befolkningen.

Som jämförelse har Storbritannien 26 av 100 personer vaccinerats, i USA 13,3 och i Israel 52,4. 

Men statistiken berättar inte hela sanningen, menar den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström.

 – Israel är ett specialfall. De lyckades få till ett avtal med Pfizer och lyckades få mycket mer vaccin än någon annan i förhållande till befolkningsmängden, säger han. 

– Enligt medieuppgifter, något som Pfizer inte bekräftat, och det förefaller troligt så får Pfizer i gengäld fantastiskt bra data från Israel om vad som händer i smittspridningen. De gör ju oss alla en tjänst genom att köra på så här. De hade alltså en specialdeal med företaget som ingen annan lyckades få till. Det är bara att gratulera israelerna.

Israels vaccineringstakt beror på tidiga förhandlingar, enligt Richard Bergström.
Foto: AHMAD GHARABLI / AFP TT NYHETSBYRÅN

”Var ute tidigt”

Richard Bergström menar att den snabba förhandlingen präglat siffrorna. 

– De var ute väldigt tidigt, det var en chanstagning också. Vem visste att det vaccinet skulle fungera och vara så bra. Det var då många förståsigpåare som sa att det inte skulle gå bra, men de kritikerna ser vi inte till nu. Jag ska inte säga att det var tur, men de hade inte otur, säger Richard Bergström.

Englands framfart i statistiken förklarar Bergström med att de ger en dos vaccin och sedan väntar i tolv veckor med nästa vaccindos. Detta på grund av att de har ett svårt pandemiläge och fler döda än andra länder i Europa. 

I Sverige rekommenderar man att ger den andra dosen efter fyra veckor, vilket gör det svårt att jämföra länderna. Däremot tycker Richard Bergström att det går att jämföra USA och EU. 

– Men de började tre veckor före Europa genom att de gav ett nödgodkännande. Det ger den skillnaden som är nu. Nu tror jag att det kommer att jämna ut sig. Vi kommer framöver få mer vaccin än USA i proportion till befolkningen så vi kommer att nå målet att vaccinera alla vuxna ungefär samtidigt.

När kommer det att ske?

– Till sommaren. Räknar man nu och multiplicerar med de månader som är kvar går det inte ihop, men ökningen i vaccineringen kommer att öka exponentiellt. 

Richard Bergström, vaccinsamordnare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Astra Zeneca levererade inte 

Att det gått trögt i starten med vaccineringen i Sverige och i EU förklarar Richard Bergström med att Astra Zeneca inte kunnat leverera som man har sagt.

– Pfizer och Moderna har dragit ner enligt plan för att de ska bygga ut fabrikerna, sen har de inte kommunicerat det på ett bra sätt. Men de kommer att leverera mer under mars och hämta igen tappet och de kommer hålla sig till sina kontrakt. Här är det inte fråga om något kontraktsbrott, men vi har begärt bättring med kommunikationen. Nu är Pfizer mycket bättre, vi får till och med klockslag på när leveranserna kommer till varje land. 

Astra då?

– Astra Zeneca är ett särskilt kapitel och levererar lägre än kontraktet. Vi har ett kontrakt för första och andra kvartalet på 300 miljoner doser och det kommer de inte att klara. 

Hur förklarar Astra det?

– De har en underleverantör i Belgien som inte håller måttet. Men nu hittar man andra volymer i världen som i England och i USA så under andra kvartalet är vi utlovade att få 150 miljoner doser.

Hur ser du på det att Astra inte håller vad de lovar?

– Man kan vara upprörd över vissa saker och andra saker får man bara acceptera. Det är sånt här som händer i läkemedelsutveckling och tillverkning, det finns ingen anledning att bli arg över ett objektivt faktum. 

Astra Zenecas svar

Christina Malmberg Hägerstrand är presschef på Astra Zeneca. 

Hon svarar så här på kritiken från Richard Bergström: 

– Under det senaste året har Astra Zeneca jobbat hårt på att ta fram ett vaccin som vi nu tillhandahåller utan vinst och som kan komma många människor runtom i världen till godo. Det är ett arbete som i normalläget tar betydligt längre tid. 

Hon tillägger: 

– Att ta fram den här typen av vaccin är en biologisk process som man inte kan snabba på, i normalläget finns även mer tid till inkörningsprocessen av produktionen. Vi har full förståelse kring den besvikelse som finns, och vi delar den. I nuläget arbetar Astra Zeneca för att öka produktiviteten i den Europeiska försörjningskedjan och fortsätter använda den globala kapaciteten för att uppnå leverans av 180 miljoner doser till EU under andra kvartalet. 

Astra Zeneca.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Dålig kommunikation

Det som kan kritiseras, menar Bergström, är kommunikationen. 

– Ja, kring kommunikationen finns det mycket att önska och där är jag och mina kolleger besvikna över att man har haft en dålig framförhållning och inledningsvis inte använt fabrikerna i England och i USA, men nu gör man det.

Finns det andra flaskhalsar som du ser det. Byråkrati inom EU?

– Nej, tvärtom. När Europeiska läkemedelsverket, EMA, kommer med sin vetenskapliga rekommendation tar det administrativt normalt en månad att gå från en rekommendation till ett godkännande. Nu tar det två timmar. 

Richard Bergström tycker också att det är olyckligt när det skrivs om att vaccinet från Astra Zeneca beskrivs som ett sämre vaccin än konkurrenternas. Han menar att det finns olika effektmått och att Astra Zenecas vaccin är bra. 

– Men alla vacciner, om de blir godkända, är tillräckligt effektiva och tillräckligt säkra, tillägger han. 

– Nu handlar det om att vaccinera så många som möjligt så vi blir av med den här pandemin. Vi kommer till hösten ha så mycket vaccindoser så man kommer att kunna komplettera sin vaccination. De som nu på vårkanten får ett vaccin från Astra Zeneca kan komplettera med ett vaccin från Moderna eller Pfizer. Man ska inte vänta på de bästa, de här är bra allihopa. 

Men frågan som många ställer sig är: När kan vi börja leva som vanligt igen? 

Enligt Bergström räknar man med att de flesta är vaccinerade till sommaren. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarade dock på torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten att ”det kommer att ta tid” innan vi kan börja leva utan restriktioner. 

– Restriktionerna kommer inte att försvinna på samma dag. När vi har en hållbart låg smittspridning kommer vi att kunna börja släppa på dem. 

– Vi kommer att fortsätta ha vissa typer av restriktioner under hela året. 

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

VG-regionen: Öppna skolorna först

Leif Dotevall är ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Han säger att det är omöjligt att sätta en gräns för när vi kan återgå till något som liknar det normala.

– Vi ser inte riktigt var horisonten finns ännu. Om väldigt många är vaccinerade och fallen försvinner, så självklart kan vi leva som vanligt. Men det är många faktorer som spelar in, förklarar han och fortsätter:

– Det handlar dels om hur många som är vaccinerade, det kommer alltid att finnas en grupp som vill avstå, vilket gör att en smittspridning kan pågå om än på en lägre nivå, och dels om hur läget ser ut i omvärlden. Säg att vi får ner smittläget i Sverige och det samtidigt exploderar på annat håll i Europa. Då måste vi fortsätta hålla garden uppe.

Han konstaterar att ”alla vill sätta en prognos, hur det blir där framme?” och att detta är frestande. Men det går inte, menar han.

När det gäller mässling som är en mycket smittsam sjukdom måste den totala immuniteten ligga på över 95 procent förklarar Leif Dotevall. 

– Troligen ligger covid betydligt lägre, men hur mycket lägre vet vi inte ännu.

Vilka restriktioner i samhället kommer att lätta först?

– Det första vi ska öppna upp är skolorna. Vi känner väldigt starkt att det som måste komma i gång är verksamheten för barn och ungdomar. Nu har sjukligheten och dödligheten på äldreboendena gått ner kraftigt. Det var viktigt. Efter vecka fem har vi ingen överdödlighet i Sverige längre. Nästa område vi känner är angeläget är att barn och ungdomar får komma tillbaka till skolan och leva normalt, att de får andas livsluft och träffa varandra. 

Richard Bergström förklarar – därför ligger Sverige efter

”Israel är ett specialfall”, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström om vaccineringen.