Vaccinerades utomlands – nekas svenskt covidbevis

Digitaliseringsminister Anders Ygeman går igenom hur vaccinpassen kommer att fungera.
”Större delen av truppen har varit sjuk i covid till och från och i staden har det varit väldigt stor smittspridning”, berättar Marcus Johansson.
Foto: privat

Marcus Johansson, 30, fick två vaccinsprutor under sin vistelse i Centralafrikanska Republiken, där han jobbat på uppdrag av EU.

I samhället testades bara de mest välbärgade och smittan spreds även på militärförläggningen, så vaccinet var en stor trygghet för honom.

Men vaccinationen går inte att registrera i Sverige och Marcus Johansson kan inte få ett vaccinpass.

– Mitt enda alternativ är att ta två doser från någon som behöver dem, säger han.

I onsdags natt landade han i Sverige igen efter ett sex månader långt EU-uppdrag.

Marcus Johansson, 30, från Göteborg är översergeant vid försvarsmakten och har varit nere i Bangui och utbildat den centralafrikanska armén i grundläggande stridsutbildning.

På plats blev han erbjuden Astra Zenecas vaccin av den tilldelning som Portugals soldater på förläggningen hade fått.

– Jag har fått allt registrerat i min gula bok, men tydligen så går det inte att koppla min vaccination mot någon typ av Sveriges vaccinpass och ingen verkar kunna hjälpa mig.

Att befinna sig i Bangui under en pandemi har varit en utmaning, men vaccinet har varit en stor trygghet, berättar Marcus.

– Större delen av truppen har varit sjuk i covid och i staden har det varit väldigt stor smittspridning. När jag fick erbjudandet om att vaccinera mig så kände jag att det var värt för mig att känna mig lite säkrare. När man utbildar människor står man ofta nära. Det är svårt att skydda sig när de hostar på en. Det har varit väldigt påfrestande och man har varit orolig när man varit ute och utbildat att man ska bli sjuk.

I Marcus Johanssons gula bok fick han sina vaccindoser registrerade.
Foto: privat

Bara rika och välbärgade människor 

I Centralafrikanska republiken har det än så länge administrerats runt 92 000 doser vaccin, enligt Världshälsoorganisationen WHO, vilket räcker till att fullvaccinera knappt en procent av landets befolkning.

I Bangui, som är landets huvudstad, testade man knappt för sjukdomen, berättar Marcus.

– Det var ett ställe i stan där de testar för covid, och där är det bara de rika och välbärgade som fick testa sig. Jag skulle gissa att det är några tusen som testar sig när de ska flyga, resten av stan är lite överlämnad åt sitt öde.

Hemma i Sverige hade Marcus hoppats att hans vaccination skulle gå att registrera i de svenska systemen.

– Just nu är det inte ett problem att inte ha ett vaccinationspass eftersom man inte kan resa så mycket, men det kan ju bli så att man behöver det för att göra grejer både i Sverige och i Europa. Nu har jag pratat med allt från vårdcentralen till e-hälsomyndigheten och ingen vill riktigt ta i frågan.

– Jag skulle kunna boka in en tid och trycka i mig två doser, få fyra doser totalt, och på så sätt komma runt det. Men det känns dumt att sno två doser från folk som verkligen behöver dem.

Marcus Johansson har varit i Centralafrikanska republiken under ett halvår för att utbilda armén där. I Sverige jobbar och bor han i Umeå, men kommer från Göteborg.
Foto: privat

Försvarsmakten: ”Försökt påverka”

För att kunna registreras i det svenska vaccinregistret krävs det att doserna har omfördelats i Sverige – doserna måste alltså först varit på svensk mark. 

Enligt Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten, informerade myndigheten sin personal redan från början vad som gäller om de vaccinerar sig med vaccin från en annan nation eller organisation utomlands.

– Vi har, tillsammans med flera andra myndigheter som har utlandstjänstgörande personal, försökt att påverka så att våra medarbetare som vaccinerats mot Covid-19 utomlands ska skrivas in i det svenska vaccinationsregistret, men inte lyckats, säger hon och fortsätter.

– Det är något som alla svenskar har att förhålla sig till, inte bara militärpersonal. 

Försvarsmakten har precis som alla andra fått förhålla sig till den svenska vaccinordningen. Nu när Sverige är inne i fas 4, så har även den svenska personalen utomlands fått bli en del av vaccinregistret. 

– Våra soldater i Mali har fått sina doser via Sverige och Försvarsmakten. Doserna har omfördelats i Sverige och sen flugits ner med egna transporter till det berörda landet. 

Det har varit svårt att hålla avstånd till människor när man jobbar med utbildning och det har inte funnits regler om att ”stanna hemma när du är sjuk”. – Nej, det var snörvligt och allting. Vi fick veta lite väl sent at det var rätt mycket spridning, så man fick snabbt sätta på sig munskydd. Och det är svårt att hålla hygienen när det knappt finns rinnande vatten på träningsanläggning där man jobbar, säger han.
Foto: privat

”Minst en dos i Sverige”

E-hälsomyndigheten är en svensk statlig myndighet som ansvarar för vissa typer av register och it-funktioner. Den bekräftar att personer som fått båda sina vaccinationer utanför Sverige för närvarande inte kan få ett svenskt covidbevis. 

– Covidbeviset baseras på uppgifter som har registrerats i Nationella vaccinationsregistret. För att kunna registrera vaccinationer i Nationella vaccinationsregistret måste minst en dos ha givits i Sverige, säger Ida Svensson, kommunikatör på E-hälsomyndigheten. 

De svenska covidbevisen baseras på ett gemensamt regelverk inom EU för att underlätta resande inom just EU. 

– Om man har fått ett covidbevis som är utfärdat i ett annat EU-land än Sverige så är det giltigt i hela EU. Exempelvis kan man som svensk medborgare få ett covidbevis i Spanien, om man vaccinerades där, och då behöver man inget svenskt covidbevis, säger Ida Svensson. 

SE FLER NYHETER: Så kommer de svenska vaccinpassen att fungera

Magnus Enzell, enhetsråd på infrastrukturdepartementet, berättar för Expressen om hur det går att framta vaccinpass.