Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

V-utspelet på första maj: ”En gräddfil för vanligt folk”

Gustaf Adolfs torg fylldes med människor som ville lyssna på Jonas Sjöstedt. Foto: Vänsterpartiet Göteborg
Jonas Sjöstedt, V, talade inför tusentals åhörare på första maj på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Foto: Eva Rogsten
Jonas Sjöstedt i Vänsterns första maj-tåg i Göteborg Foto: Eva Rogsten

På arbetarrörelsens dag kommer Vänstern med ett utspel i samband med att partiledaren talade i Göteborg:

– Vi vill se en gräddfil, men den här gången inte för bankdirektörer eller riksdagsledamöter, utan för undersköterskor och byggjobbare, sa Jonas Sjöstedt.

Förslaget handlar om att människor som inte orkar jobba längre ska kunna från sjukersättning vid 61 års ålder utan att prövas mot hela arbetsmarknaden.

Tusentals personer fyllde Gustaf Adolfs torg i Göteborg när vänsterledaren Jonas Sjöstedt första maj-talade på eftermiddagen.

Inledningen av talet handlade mycket om arbetsliv och trygghet inte minst för pensionärer.

– Alla som sliter i välfärden ska ha rätt att gå i pension när de och deras kroppar behöver det, menade Sjöstedt och kritiserade tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldts idé om att arbetslivet bör fotsätta till 75-årsåldern.

”Värdiga pensioner för oss alla”

– Vi ska ha värdiga pensioner för oss alla, inte bara för eliten. Det är självklart bra om många vill och orkar arbeta länge, men många kommer inte att orka. Många orkar inte som det är i dag.

På första maj har Vänstern också presenterat ett nytt förslag som partiet anser förbättrar den ekonomiska tryggheten för pensionärer.

Kommunalrådet Daniel Bernmar, V, och vänsterledaren Jonas Sjöstedt, på Andra Långgatan, vid Järntorget, inför avmarschen mot Gustaf Adolfs torg. Foto: Eva Rogsten

Strax innan det var dags för avmarsch från Järntorget bjöd Jonas Sjöstedt in till pressträff i Allégården i Haga ett stenkast från torget där han presenterade förslaget.

”En gräddfil för vanligt folk” kallar Sjöstedt partiets förslag om att införa en särskild åldersfaktor i sjukersättningssystemet.

Vänstern menar att många pensionärer tvingas ta ut pension i förtid eftersom de har svårt att jobba till de nuvarande åldersgränserna. 

Därför tycker partiet att det ska vara möjligt att sluta jobba tidigare utan att pensionen påverkas negativt.

”Gör att människor inte förlorar trygghet”

– Den som inte orkar längre ska kunna få sjukersättning vid 61 utan att prövas mot hela arbetsmarknaden och kunna underkännas av försäkringskassan, förklarade Jonas Sjöstedt i talet på Gustaf Adolfs torg.

– Det är en sjukersättning som är pensionsgrundande som göra att människor inte förlorar sin trygghet och får en usel pension bara för att de är utslitna, konstaterade han.

I ett pressmeddelande från Vänstern säger Sjöstedt:

– Socialdemokraterna och de andra i pensionsgruppen vill tvinga människor att jobba längre och det utan att göra något för att göra arbetslivet bättre. Vi vill att den som jobbat och slitit ett långt arbetsliv inte ska behöva sluta sitt arbetsliv i otrygghet och ekonomisk ruin, säger Jonas Sjöstedt.

”Vi vill se en gräddfil”

Enligt förslaget ska kravet på omställning i arbetslivet alltså förändras vid 61 års ålder. Därefter vill partiet att man inom sjukförsäkringen inte ska behöva prövas mot hela arbetsmarknaden som i dag, utan enbart inom ramen för det yrke personen har.

Den som inte kan jobba till pensionen ska ha möjlighet att få sjukersättning till 67 års ålder.

– Vi vill se en gräddfil, inte för bankdirektörer utan för undersköterskor och byggjobbare, sa Jonas Sjöstedt i sitt tal.