Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lövin: Lagstiftningen måste ses över

Isabella Lövin intervjuas om Preems utbyggnadsplaner i Expressen TV.

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin vill invänta domstolens utlåtande om Preems utbyggnad.

Vänsterpartiet kritiserar regeringen för att ha dröjt med en lagändring som skulle kunna stoppa oljebolaget.

– Regeringen måste verkligen sätta ner foten mot Preem. Det handlar om otroligt stora utsläpp som går helt i strid med vårt klimatmål, säger Jens Holm (V), klimatpolitisk talesperson.

På fredag står det klart om Mark- och miljööverdomstolen tar upp överklagandet mot svenska oljebolaget Peems planer på att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Om det tidigare beslutet ligger kvar får bygget genomföras.

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin säger att hon vill invänta utlåtandet innan hon uttalar sig. Samtidigt menar hon att all lagstiftning måste ses över för att arbeta för klimatmålen, i enlighet med 73-punktsuppgörelsen.

– I dag är det inte alldeles tydligt i miljöbalken att man ska pröva utifrån klimatmålen, säger Isabella Lövin.

Miljödepartementet förbereder ett direktiv till en lagändring som ska ge regeringen rätt att lagpröva verksamheter som strider mot svenska klimatmål, och därmed kunna stoppa Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet.

Lagändringen stoppar inte ett godkännande från Mark- och miljödomstolen, men skulle kunna förhindra bygget eftersom det kan dröja flera år innan Preem hinner få alla nödvändiga tillstånd, enligt SVT.

Vänsterpartiet: Agera mot Preem

Men Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson Jens Holm är orolig för att även lagändringen drar ut på tiden.

– Det ska utredas och det verkar oklart hur lång tid processen kommer ta innan lagen är på plats. Det är ganska bråttom. Preem vill bygga det här nu, säger Jens Holm.

Vid årsskiftet 2018 trädde den nya klimatlagen i kraft som innebär att regeringen är skyldiga att föra en politik utifrån riksdagens klimatmål. Det är alltså ingen nyhet för regeringen, säger Jens Holm.

– Regeringen borde ha agerat mycket tidigare. Då skulle vi inte behöva ha den här diskussionen om att Preem vill fördubbla sina utsläpp av växthusgaser. Då skulle det vara helt avfärdat från dagsordningen.

Han hoppas att regeringen nu stoppar tillståndsprocessen fram till dess att den nya lagen är på plats. 

– Det är klart att de kan det om de verkligen vill. Regeringen måste verkligen sätta ner foten mot Preem. Det handlar om otroligt stora utsläpp som går helt i strid med vårt klimatmål.