Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-nämndemannen utreds – stängs av

Mostafa Malakeah nominerades till nämndeman av Vänsterpartiet efter förra valet och har tjänstgjort vid flera rättegångar.
Göteborgs tingsrätt.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nämndemannen Mostafa Malaekah, V, har stängts av från sina uppdrag vid Göteborgs tingsrätt.

Nu inleds en utredning ”om hans lämplighet som nämndeman”, skriver tingsrätten i sitt beslut.

Malakeah har i flera religiösa texter förespråkat sharialagar och att visst våld mot kvinnor är berättigat ”då hustrun beter sig upproriskt”.

Stiftelsen Doku har kunnat avslöja hur nämndemannen och vänsterpartisten Mostafa Malaekah skrivit religiösa texter för muslimska organisationer kopplade till Muslimska brödraskapet. Texter där han förespråkar sharialagar och menar att visst våld mot kvinnor kan vara motiverat som en ”symbolisk åtgärd” enligt Koranen. 

Malaekah har tjänstgjort som nämndeman vid ett antal rättegångar i Göteborgs tingsrätt och bland annat dömt i mål som handlat om misshandel och hot mot kvinnor. 

Minst två gånger har han ensam varit skiljaktig i domar som rört kvinnor som utsatts för våld i relation.

Beslut om avstängning

Lagmannen Göran Lundahl har tidigare sagt till GT att uppgifterna om Mostafa Malaekahs ideologiska uppfattningar inte varit kända för honom:

– Det här är nytt för mig, men vi kommer naturligtvis följa upp detta.

Även Vänsterpartiet har förklarat att det som framkommit var okänt för partiet och att det kommer att utredas.

Nu har Göteborgs tingsrätt beslutat att nämndemannen ”omedelbart” ska stängas av under utredningen.

”Mot bakgrund av de anklagelser som i media har riktats mot Mostafa Malaekash har tingsrätten beslutat att inleda en utredning om hans lämplighet som nämndeman”, skriver tingsrätten i ett beslut.

”Förtal och falska anklagelser”

GT har tidigare sökt Malaekah vid flera tillfällen.

Till DN har han bland annat sagt:

– Det är förtal och falska anklagelser baserade på texter tagna ur sitt sammanhang och rena lögner. Det är anmärkningsvärt att andra medier okritiskt plockat upp den här historien från en öppet islamfientlig sida som Doku.