Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-nämndemannen förespråkar sharia

Det är ett avslöjande från stiftelsen Doku som pekar ut nämndemannen som skribent för flera muslimska organisationer kopplade till Muslimska brödraskapet.
Mostafa Malaekah nominerades till nämndeman av Vänsterpartiet efter valet 2018 och har sedan året därpå tjänstgjort vid flera rättegångar i Göteborgs tingsrätt.
Stiftelsen Doku avslöjar hur den vänsterpartistiske nämndemannen Mostafa Malaekah publicerat texter om Sharia.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den vänsterpartistiske nämndemannen Mostafa Malaekah vid tingsrätten i Göteborg har genom åren publicerat flera religiöst ideologiska texter där han bland annat förespråkar sharialagar och visst våld ”då hustrun beter sig upproriskt”.

Det avslöjar stiftelsen Doku som pekar ut nämndemannen som skribent för flera muslimska organisationer kopplade till Muslimska brödraskapet.

– Det här är nytt för mig, men vi kommer naturligtvis följa upp detta, säger Göran Lundahl, lagman vid tingsrätten i Göteborg.

Mostafa Malaekah nominerades till nämndeman av Vänsterpartiet efter valet 2018 och har sedan året därpå tjänstgjort vid flera rättegångar i Göteborgs tingsrätt.

Bland annat i mål rörande misshandel och hot mot kvinnor i nära relationer, där han vid minst två tillfällen ensamt varit skiljaktig i domar där kvinnor var utsatta för våld i relation. 

Samtidigt kan Doku visa att Mostafa Malaekah i religiöst ideologiska texter genom åren skrivit att visst våld, enligt Koranen, kan vara motiverat.

”Ett lätt slag som inte får träffa ansiktet”

Bland annat beskriver nämndemannen i en text om Koranen visst våld som en ”symbolisk åtgärd”, så länge det inte sker mot ansiktet eller ger kvinnan märken:

”I extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, och större skada, så som skilsmässa, därför är ett troligt alternativ, tillåter den mannen att ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet”, skriver Mostafa Malaekah enligt Doku och fortsätter:

”Det kan, i vissa fall, tjäna till att göra hustrun uppmärksam på allvaret om hon skulle fortsätta med sitt oresonliga uppförande.”

Kravet på kvinnor: Legitima skäl för skilsmässa

I andra texter, som publicerats på muslimska organisationers hemsidor, ska han förespråka att även kvinnor har rätt att ansöka om skilsmässa. Men bara om det finns inskrivet i hennes äktenskapskontrakt eller efter domstolens beslut om det finns legitim anledning, skriver Doku och uppger att Mostafa Malaekah så sent som 2018 föreläste på en internationell konferens i London tillsammans med en av Muslimska brödraskapets grundare i Nordamerika‚ vars texter Malaekah också översatt.

GT har sökt nämndemannen som efter flera kontaktförsök stängt av sin telefon. 

– Mannen är en person som figurerat mer i bakgrunden under många år, men som genom sina skrifter har förklarat islam och skött det religiösa ideologiska arbetet. Han har verkat som skribent för organisationer som är kopplade till Muslimska brödraskapet, säger Aje Carlbom, biträdande professor vid Malmö universitet och fil.dr. i socialantropologi, till Doku. 

Vänsterpartiet uppger att man utreder uppgifterna om nämndemannen.

Nämndemannen har föreläst flera gånger på stora internationella konferenser. Så sent som 2018 var han huvudtalare i London tillsammans med en av Muslimska brödraskapets grundare i Nordamerika.

Vänsterpartiet: Kände inte till det

Marie Brynolfsson, sammankallande i Vänsterpartiets valberedning i Göteborg, säger att uppgifterna är helt nya för henne och att hon själv inte var med i den valberedning som då valde att lägga fram Mostafa Malaekah som förslag inför kommunfullmäktige.

– Vi är ett distrikt som vuxit väldigt mycket och har fått väldigt många nya medlemmar på väldigt kort tid. Så det är klart att vi i valberedningen behöver se över vilka arbetssätt vi har ytterligare för att få mer information än tidigare.

Uppgifterna om en del av hans uttalanden har varit ute på sajter och bloggar redan sedan tidigare. Det är inget som kommit er till del då?

– Jag känner inte till det, säger Marie Brynolfsson.

Även Göteborgs tingsrätt kommer utreda uppgifterna, som tidigare var okända för lagmannen Göran Lundahl:

– Det här är nytt för mig, men vi kommer naturligtvis följa upp detta.

Domstolen ska utreda om nämndemannens inställning, som de framställs i artiklarna, kan ha påverkat hans uppdrag, eller förtroendet för honom som nämndeman längre fram. 

Här är fredagens största nyheter i Expressen TV