Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-ledaren om Löfvens kritik: ”Tar oss för givet”

Stefan Löfven avgår som Sveriges statsminister.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven avgår som statsminister. Det meddelade han på en presskonferens under måndagen, och la en stor del av skulden för regeringskrisen på Vänsterpartiet.

Men hans partikollega i Göteborg menar att regeringsfrågan vilar tungt på ett annats partis axlar.

– Vi har en situation som måste lösas, och för att det ska kunna ske måste Centern ta ett större ansvar, säger gruppledare Jonas Attenius (S).

Avgående statsminister Stefan Löfven (S) gick hårt åt Vänsterpartiet på sin pressträff på måndagen. 

– Det råder inga tvivel om att Vänsterpartiets agerande har lett fram till dagens svåra situation. De röstade bort regeringen utan att ha ett gemensamt regeringsalternativ, sa Löfven, som också menade att Vänsterpartiet lierat sig med ”det högerkonservativa blocket” inför misstroendeomröstningen. 

Ett svårsmält uttalande, enligt Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg, Daniel Bernmar:

– Det ligger ingenting i den kritiken. Under hela den här mandatperioden har vi varit tydliga med vilka frågor som vi vägrar acceptera: Det var frågan om att riva upp las och det var frågan om att införa marknadshyror. Vi har visat att vi står upp för våra väljare och för tre miljoner hyresgäster, säger Bernmar, och fortsätter:

– Jag tror att Socialdemokraterna ibland har haft lite för lätt att ta oss för givet. Man förstod nog inte allvaret, att det inte bara var visor utan också ord.

Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg, Daniel Bernmar.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Jonas Attenius, oppositionsråd och gruppledare för S i Göteborg, säger sig inte vara förvånad över att Vänsterpartiet gjorde allvar av hotet att fälla regeringen.

– Nej, jag är faktiskt inte förvånad. Jag vet inte om det är en ny generation vänsterpartister som har kommit in, men vi har haft tuffa diskussioner även i Göteborg. Det kan finnas en bild av Vänsterpartiet att de bara skramlar, men de har visat att de är beredda att hålla sina linjer och driva det hela vägen, säger han.

M: ”Möjligt hitta en lösning”

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, menar att Stefan Löfvens avgång var väntad.

– Det är ju tydligt att Löfvens regeringsunderlag är i spillror. Det är alltid statsministerns ansvar att se till att man har stöd för sin politik, och där har han ju misslyckats.

Josefson säger sig ha viss förståelse för Löfvens politiska vardag – med bara 24 av 81 möjliga mandat har moderatledaren och hans allianskollegor själva ett svajigt underlag i kommunfullmäktige. Men det finns också skillnader, menar han. 

– Löfvens regeringsunderlag har vilat på partier med diametralt olika visioner för Sverige. På ena sidan finns Vänstern, som vill driva Sverige i en socialistisk riktning och på den andra finns Centern, som vill driva landet i en nyliberal riktning. Då blir det svårt att få ihop en konstellation som kan hålla över tid. När man bildar politiska samarbeten är det viktigt att man har en gemensam vision om var man är på väg, det behövs finnas en djupare samsyn kring politiken.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att Stefan Löfvens avgång var väntad.
Foto: HENRIK JANSSON

Axel Josefson vill föga förvånande se Ulf Kristersson som Sveriges nästa statsminister, och ser inga problem med att en sådan lösning är beroende av stöd från Sverigedemokraterna. 

– Det är klart det finns olika åsikter i olika frågor, men de har uttalat sig om att de vill stödja Ulf Kristersson som statsminister och då borde det vara möjligt att hitta en lösning, säger Josefson.

”C måste ta ett större ansvar”

Hur Sveriges nästa regering kommer att formeras hänger i mångt och mycket på hur Centerpartiet nu väljer att agera – det är samtliga tre partiföreträdare eniga om. Annie Lööf har tidigare deklarerat att hon varken vill samarbeta med SD eller V, och enligt Daniel Bernmar (V) är det en omöjlig ekvation.

– Att Annie Lööf bestämt sig för att inte låta Vänsterpartiet få något inflytande gör det komplicerat för henne. Hon pratar om den breda mitten, men någon sådan finns ju inte. Det är bara Centern själva som har den bilden, säger han, och tillägger:

– Vi har gjort vårt yttersta, och fortsätter att göra vårt yttersta, för att hitta en lösning.

Jonas Attenius (S) anser att ett extraval kan och bör undvikas, och att det är Centerpartiet som håller i nyckeln.

– Väljarna har gett oss den riksdag som vi har, och de har rätt att förvänta sig att partierna kan hantera det. Vi har en situation som måste lösas, och för att det ska kunna ske måste Centern ta ett större ansvar, säger han.

Jonas Attenius (S) anser att ett extraval måste undvikas.
Foto: JESPER HALLÉN

SE OCKSÅ: Madestam efter Löfvens besked – det händer nu