Planet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen. Foto: HENRIK JANSSONPlanet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen. Foto: HENRIK JANSSON
Planet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen.  Foto: HENRIK JANSSON
Planet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen. Foto: Tomas OhlssonPlanet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen. Foto: Tomas Ohlsson
Planet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen.  Foto: Tomas Ohlsson

Utvisades till Afghanistan – fick vända på flygplatsen

Publicerad

Tio ensamkommande ungdomar utvisades till Afghanistan under tisdagskvällen.

Men vid flygplatsen i Kabul fick en person vända tillbaka efter att det chartrade planet anlänt, skriver DN.

Dessförinnan hade fem personer fått besked om att de tillfälligt får stanna i landet. 

Det handlade från början om 15 stycken ensamkommande ungdomar som skulle utvisas. De har fått avslag på sina asylansökningar och totalt tio personer lämnade från Migrationsverkets förvar i Kållered under tisdagen. Ett chartrat plan lyfte från Landvetter vid 22.40 på tisdagskvällen. Då hade fem ungdomar fått besked om att de tillfälligt får stanna i Sverige, uppgav polisen.

 

LÄS OCKSÅ: Mostafa Gholami skulle utvisas – får stanna

 

En av personerna som flögs till Afghanistan fick vända redan på flygplatsen i Kabul, skriver DN. Personen är asylsökande och har fått avslag och utvisningsbeslut, men ärendet accepterades inte i Kabul.

– Afghanistan är ett komplext land att verkställa till. Det kan uppstå många hinder på vägen som inte går att förutse, säger gränspolischef Patrik Engström, till tidningen.

Flyger tillbaka till Sverige

Därmed blir det också en extra utgift för flygturen tillbaka. Även om utgiften inte är omfattande eftersom det handlar om reguljärflyg, menar Engström.

Flera demonstranter försökte forcera polisens avspärrning vid förvaret.Foto: HENRIK JANSSON

Känslorna var intensiva under tisdagen när hundratals demonstranter befann sig vid förvaret för att protestera mot utvisningarna. Stundtals blev det också våldsamt. Handgemäng uppstod mellan polisen och flera demonstranter när dessa försökte forcera en avspärrning som polisen upprättat.

 

LÄS OCKSÅ: Stort polispådrag när ensamkommande utvisades 

 

Två polismän skadades lindrigt vid tumultet. Tre demonstranter omhändertogs i samband med händelsen. De misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten, enligt polisen.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER