Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utvisades till Afghanistan – fick vända på flygplatsen

Planet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen. Foto: HENRIK JANSSON
Planet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen. Foto: Tomas Ohlsson

Tio ensamkommande ungdomar utvisades till Afghanistan under tisdagskvällen.

Men vid flygplatsen i Kabul fick en person vända tillbaka efter att det chartrade planet anlänt, skriver DN.

Dessförinnan hade fem personer fått besked om att de tillfälligt får stanna i landet. 

Det handlade från början om 15 stycken ensamkommande ungdomar som skulle utvisas. De har fått avslag på sina asylansökningar och totalt tio personer lämnade från Migrationsverkets förvar i Kållered under tisdagen. Ett chartrat plan lyfte från Landvetter vid 22.40 på tisdagskvällen. Då hade fem ungdomar fått besked om att de tillfälligt får stanna i Sverige, uppgav polisen.

 

LÄS OCKSÅ: Mostafa Gholami skulle utvisas – får stanna

 

En av personerna som flögs till Afghanistan fick vända redan på flygplatsen i Kabul, skriver DN. Personen är asylsökande och har fått avslag och utvisningsbeslut, men ärendet accepterades inte i Kabul.

– Afghanistan är ett komplext land att verkställa till. Det kan uppstå många hinder på vägen som inte går att förutse, säger gränspolischef Patrik Engström, till tidningen.

Flyger tillbaka till Sverige

Därmed blir det också en extra utgift för flygturen tillbaka. Även om utgiften inte är omfattande eftersom det handlar om reguljärflyg, menar Engström.

Flera demonstranter försökte forcera polisens avspärrning vid förvaret.Foto: HENRIK JANSSON

Känslorna var intensiva under tisdagen när hundratals demonstranter befann sig vid förvaret för att protestera mot utvisningarna. Stundtals blev det också våldsamt. Handgemäng uppstod mellan polisen och flera demonstranter när dessa försökte forcera en avspärrning som polisen upprättat.

 

LÄS OCKSÅ: Stort polispådrag när ensamkommande utvisades 

 

Två polismän skadades lindrigt vid tumultet. Tre demonstranter omhändertogs i samband med händelsen. De misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten, enligt polisen.