Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uttalande efter mordet får kritik: "Okänsligt"

Marie Östh Karlsson (S) har hamnat i blåsväder – men säger att hon står för sitt uttalande.
Foto: Robin Aron
Hanif Bali (M) rasar: "Det är oerhört okänsligt och oansvarigt"
Foto: Cornelia Nordström
Alexandra Mezher, 22, knivhöggs till döds på sin arbetsplats, ett HVB-boende i Mölndal
Foto: Privat

Efter knivattacken mot Alexandra Mezher, 22, sa Mölndals kommunalråd Marie Östh Karlsson (S) till Mölndals-Posten att hennes tankar delvis gick till den misstänkte gärningsmannen.

Ett uttalande som har väckt starka reaktioner.

– Att i det ögonblicket börja tänka på gärningsmannens väl och ve är oerhört okänsligt och oansvarigt, säger riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

– Jag står vid mitt uttalande, svarar Marie Östh Karlsson.

Mölndals kommunalråd Marie Östh Karlsson har hamnat i blåsväder.

Anledningen är den intervju hon gjorde med Mölndals-Posten samma dag som 22-åriga Alexandra Mezher blev ihjälhuggen på sin arbetsplats på HVB-hemmet i Mölndal.

– Det är tråkigt och traumatiskt för alla, speciellt för familjen, men också för arbetskamraterna naturligtvis. Sen kan jag inte låta bli att låta tanken gå till mannen som gjort dådet, det är också en människa bakom, sa Marie Östh Karlsson då.

"Behöver förklaras"

Citatet har spridit sig, inte minst på sociala medier. En av dem som reagerar starkt är Hanif Bali, som sitter i riksdagen för Moderaterna.

– Tänk dig det här i en annan kontext. Tänk dig 11 september och attackerna mot World Trade Center. Att vi då i samma mening som vi säger att vi tänker på offren säger: "stackars flygplanskapare." Det finns inte på planeten att man gör det, säger Hanif Bali, och fortsätter:

– Det är ingen som sitter och tycker synd om Breivik. Det är snarare ett hån mot offren att göra det. Och det är ett hån mot det allmänna rättsmedvetandet att man i samma andetag som man nämner offret på något sätt tycker synd om gärningsmannen.

Du tycker att Marie Östh Karlssons uttalande är ett hån mot offret och hennes familj?

– Det får offrets familj själv avgöra. Däremot tycker jag det är provocerande att man som politisk företrädare i samma andetag tänker på gärningsmannens väl och ge.

"Kommer behöva förklaras"

Marie Östh Karlsson menar att hon märkt av de reaktioner som hennes uttalande skapat.

Men hon vill inte utveckla det närmare.

– Vi får mycket mejl som vi svarar på naturligtvis. Vi försöker möta de frågor vi får, men det tar tid för det är många mejl. Men jag kommenterar ingenting själv, för jag måste landa i detta först och se så att jag kan samla svaren, säger Marie Östh Karlsson.

Vad tänker du nu kring det du sa?

– Jag har sagt det jag har sagt till Mölndals-Posten och jag står för mitt uttalande. Men jag vill inte kommentera det mer än så. Först vill jag se vad det är för frågor som kommer in till mig. Min informationschef hjälper mig att sortera i mejlhögen nu.

Så du vill inte utveckla vad du menade?

– Inte för tillfället, nej. Det finns säkert ett och annat som behöver förklaras för människor där ute. Jag kommer återkomma med ett samlat svar kring det ärendet.