STEG 1. Sajten lockar till registrering med en bild en en blond kvinna i röd klänning, och en rad bilder på flera kvinnor som påstås vara registrerade med egna konton. Användaren får fylla i namn, mejl och födelsedatum. "Registra gratis", står det på en blinkande grön knapp. Foto: SkärmdumpSTEG 1. Sajten lockar till registrering med en bild en en blond kvinna i röd klänning, och en rad bilder på flera kvinnor som påstås vara registrerade med egna konton. Användaren får fylla i namn, mejl och födelsedatum. "Registra gratis", står det på en blinkande grön knapp. Foto: Skärmdump
STEG 1. Sajten lockar till registrering med en bild en en blond kvinna i röd klänning, och en rad bilder på flera kvinnor som påstås vara registrerade med egna konton. Användaren får fylla i namn, mejl och födelsedatum. "Registra gratis", står det på en blinkande grön knapp. Foto: Skärmdump
STEG 2. Efter att ha bekräftat registreringen via mejl får användaren börja fylla i sina erotiska intresseområden. Här finns allt från olika fetischer och sextyper till föredragna platser för "erotiska möten". Foto: SkärmdumpSTEG 2. Efter att ha bekräftat registreringen via mejl får användaren börja fylla i sina erotiska intresseområden. Här finns allt från olika fetischer och sextyper till föredragna platser för "erotiska möten". Foto: Skärmdump
STEG 2. Efter att ha bekräftat registreringen via mejl får användaren börja fylla i sina erotiska intresseområden. Här finns allt från olika fetischer och sextyper till föredragna platser för "erotiska möten". Foto: Skärmdump
STEG 3. Bara minuter efter att konto har skapats börjar "kvinnor" höra av sig. I GT:s fall var den första en 58-årig, korthårig kvinna från Stockholm. Men hennes meddelande är utsuddat. När användaren klickar på "svara"... Foto: SkärmdumpSTEG 3. Bara minuter efter att konto har skapats börjar "kvinnor" höra av sig. I GT:s fall var den första en 58-årig, korthårig kvinna från Stockholm. Men hennes meddelande är utsuddat. När användaren klickar på "svara"... Foto: Skärmdump
STEG 3. Bara minuter efter att konto har skapats börjar "kvinnor" höra av sig. I GT:s fall var den första en 58-årig, korthårig kvinna från Stockholm. Men hennes meddelande är utsuddat. När användaren klickar på "svara"... Foto: Skärmdump
STEG 4. ...dirigeras sidan till nästa del. Där uppmanas användaren att betala pengar för ett abonnemang, och då få chansen att svara på "kvinnornas" meddelanden. Det kostar 449 kronor att vara medlem i en månad. Foto: SkärmdumpSTEG 4. ...dirigeras sidan till nästa del. Där uppmanas användaren att betala pengar för ett abonnemang, och då få chansen att svara på "kvinnornas" meddelanden. Det kostar 449 kronor att vara medlem i en månad. Foto: Skärmdump
STEG 4. ...dirigeras sidan till nästa del. Där uppmanas användaren att betala pengar för ett abonnemang, och då få chansen att svara på "kvinnornas" meddelanden. Det kostar 449 kronor att vara medlem i en månad. Foto: Skärmdump
Sajten "garanterar" den som köper ett abonnemang att de får ett "erotiskt möte." En garanti som Per, 62, från Värmland inte har sett röken av. Foto: SkärmdumpSajten "garanterar" den som köper ett abonnemang att de får ett "erotiskt möte." En garanti som Per, 62, från Värmland inte har sett röken av. Foto: Skärmdump
Sajten "garanterar" den som köper ett abonnemang att de får ett "erotiskt möte." En garanti som Per, 62, från Värmland inte har sett röken av. Foto: Skärmdump

Utstuderade bluffen på sex- och dejtingsajt

Publicerad

De svenskspråkiga dejting- och sexsajterna lockar med garantier om erotiska möten. Men allt är ett sätt att vilseleda och bedra ensamma människor.

När GT skapar ett konto på en av sexsajterna trillar det direkt in inviter från kvinnor. Deras meddelanden är dolda – tills användaren betalar för att läsa dem.

Då visar det sig att kvinnorna inte existerar. Det vittnar flera västsvenska män om.

– Tro fan att jag känner mig lurad, säger Per, 62, från Värmland.

Nätbedragarna skyr inga medel för att lura till sig pengar. Inte ens att exploatera ensamma människor som söker efter en partner. Jan-Åke Pettersson är kriminalinspektör på it-brottssektionen i Västsverige. Han säger att bluffen med sex- och dejtingsajter är lika utbredd som den är svår att stoppa.

Sajterna lovar högt om såväl seriösa romanser som rena sexträffar för den som betalar för ett abonnemang.

– Allt handlar om att få folk att registrera sig och betala pengar. Om tillräckligt många gör det, så kan bedragarna göra stora pengar, säger inspektören.

Flera västsvenskar har kontaktat GT angående en av dessa sidor, "snabb.date". Under registreringsprocessen får användaren fylla i såväl smeknamn som erotiska intresseområden. "Dirty talk", partnerbyte, utomhussex.

Bara minuter efter att GT registrerat ett konto hör en kvinna från Stockholm av sig. Hon är korthårig, har glasögon – och har skrivit ett meddelande som vi inte får läsa. Strax därpå trillar nästa meddelande in, och sedan nästa.

"För att läsa meddelanden måste du vara premium", står det.

Per, 62: "Blev glad när så många hörde av sig"

Kvinnornas meddelanden är suddade till den grad att orden inte går att urskilja. Den som försöker svara skickas till en sida med information om priserna. Det kostar 449 kronor att vara medlem i en månad.

– Jag blev så glad när det var så många kvinnor som hörde av sig, säger värmländske Per, 62, som registrerat sig på sajten.

Han fortsätter:

– Det kunde till exempel handla om en Lisa i Mölndal eller en Camilla i Skövde som ville träffas. Det stod att de här kvinnorna hade skickat meddelanden till mig.

För att få se kvinnornas meddelanden nappade Per på ett erbjudande om tre månaders medlemskap för strax över tusen kronor. Men efter betalningen gick det fortfarande inte att komma i kontakt med kvinnorna. Ingen av de runt 50 "kvinnor" som skrev till Per när han registrerat sig har svarat.

– När jag fick se vad som stod i dessa kvinnors meddelanden så visade det sig att den här sidans egen redaktion hade skickat dem. Jag undrar var de fått bilderna på kvinnorna ifrån. Har de stulit dem från Facebook, undrar Per.

90 procent av "kvinnorna" är robotar – eller män

GT har på flera sätt försökt komma i kontakt med dejtingsajtens upphovsperson eller -personer. De enda kontaktuppgifterna som går att hitta är en schweizisk adress och ett faxnummer. Det går också att skriva till sajtens påstådda tekniska support, men trots en rad försök är det ingen som svarar när GT ber om en intervju.

Jan-Åke Pettersson, kriminalinspektör vid polisens sektion för it-brottslighet i Västsverige, säger att det ofta är svårt att ta reda på vilka som ligger bakom sexbluffssajterna.

– Men vi har några metoder för att spåra dem. För det första gäller det att följa var pengarna tar vägen. Då har man någonstans att utgå från, säger han.

 

LÄS MER: Microsoft-bedragare försökte lura Alice, 38

 

Han berättar att den här typen av bedrägerier är oerhört vanliga, och refererar till en japansk undersökning som genomfördes för ett par månader sedan. Den visade att ungefär 90 procent av de "kvinnor" som förekommer på bluffsajterna i själva verket är män eller robotar.

– Man ger sig på de som saknar någon här i livet. Människor är väl skapta så att vi gärna vill ha någon att dela livet med. Det utnyttjar bedragarna, säger Jan-Åke Pettersson.

Viktigt att polisanmäla

I värmländske Pers fall tror kriminalinspektören att det är kört att få tillbaka de dryga tusen kronorna. Han tror också att det är lönlöst att försöka säga upp abonnemanget – vilket för övrigt bara kan göras genom att skriva ut en pappersblankett, fylla i den och faxa till det schweiziska numret. Per vet inte hur han ska få tillgång till en fax.

Enligt inspektör Jan-Åke Pettersson finns det nog bara ett sätt att stoppa bluffarna från debitera Pers konto: Kontakta banken och gör en polisanmälan.

– Man ska säga att man blivit blåst. Då kan bankerna vägra framtida betalningar till den här mottagaren, säger inspektören.

Per, 62, vill inte ha med sitt efternamn eller sin bild i artikeln eftersom han skäms över att ha blivit lurad. Jakten efter kärleken går vidare på andra sätt.

– Vad ska jag säga...? Det är en rejäl bluff. Tro fan att jag känner mig lurad.

 

Har du blivit offer för en dejtingbluff? Tipsa GT på tips@gt.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER