Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet: 63 vargar bör skjutas – bara i Värmland

Den här vargen sköts i september 2015 i Filipstad efter att ha attackerat en jakthund.Foto: LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLAND
Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund berättar att hans förbund nu propagerar för att 166 vargar ska skjutas vid nästa licensjakt.Foto: PRESSBILD

Jägarnas riksförbund går på stark offensiv inför vinterns licensjakt av varg. Man menar att 63 vargar bör skjutas – bara i Värmland.

– Vi tycker att man måste mångdubbla jaktkvoten i många län. Därför föreslår vi en licensjakt på sammanlagt 166 vargar, berättar Jens Gustafsson,  riksviltvårdskonsulenten på JRF.

Men sannolikheten för att man ska få stöd av landets länsstyrelser är mycket liten.

Jägarnas riksförbund gör för första gången på länge ett utspel inför besluten om hur många vargar som bör skjutas under vinterns licensjakt, som startar 2 januari.

– Vi tycker att det är väl underbyggt utifrån forskning och beslut i riksdagen om hur många vargar vi ska ha i Sverige, säger Gustafsson.

JRF utgår från riksdagsbeslutet att landet ska ha 270 vargar.

– Den senaste inventeringen visade att vi har 355 vargar. Till det tror vi att det finns ett mörkertal, man får helt enkelt inte med alla individer vid en inventering. Dessutom ökar vargstammen naturligt med 23 procent årligen. Så för att komma ner till 270 vargar, som riksdagen bestämt, behöver 166 skjutas.

Vargfrågan mycket laddad

Beslut om hur många vargar som ska skjutas vid licensjakten, som startar 2 januari, tas sedan några år av respektive länsstyrelse. Inför besluten diskuteras det i delegationer där politiker, tjänstemän, representanter för jägare, uppfödare av får, tamboskap och ren bland annat.

JRF är en tung representant för jägarna och deras utspel om att mångdubbla licensjakten (vid den senaste innehöll licensjakten totalt 25 vargar – i hela landet) kommer sannolikt att väcka stor debatt.

– Det får vi vara beredda på. Jakten på varg är en mycket laddad fråga, konstaterar Gustafsson.

25 sköts förra året

Argumenten från JRF om att få ner vargstammen handlar framför allt om att älgstammen kollapsat i vissa vargtäta områden. Tamdjursägare pekar också på att medlemmar, främst fåruppfödare, drabbats så hårt av vargattacker att de fått lägga ner sina verksamheter.

Det är lite svårt att jämföra de senaste årens licensjakter, eftersom natur- och miljöorganisationer överklagat besluten om licensjakt på varg. Detta har fått till följd att jakten inte kunnat genomföras vissa år.

Helt klart är ändå att om att antalet individer som skjutits i Sverige under licensjakt aldrig varit i närheten av de som JRF propagerar för. I januari 2017 sköts 25 vargar under licensjakten.

"Väldigt mycket varg"

Är det realistsikt att tro på att länsstyrelserna kommer att tillåta att 166 vargar skjuts nästa gång?

– Vi tycker att vi har tagit fram bra argument för det, säger Jens Gustafsson.

63 vargar bara i Värmland låter väldigt mycket?

– Värmland är vårt vargtätaste län. Här finns helt enkelt väldigt, väldigt mycket varg. Därför tycker vi att man ska tillåta så många som 63 här.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.Foto: PRIVAT

Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland, vill inte föregå beslutet men kan direkt säga att det antal vargar som JRF vill ska skjutas inte är realistiskt.

– Vi har ett ramverk av lagstiftning, domar och praxis att utgå ifrån och då kan det inte bli tal om några sådana här siffror. Jag skulle tro att vi hamnar betydligt närmare förra årets kvot än den som  JRF föreslår, säger hon.

Förra året sköts 25 vargar under licensjakten i hela landet. I Värmland skötts elva av dessa. Dessutom sköts ytterligare tre vargar i länet under licensjakten (en för skyddsjakt, två för att de bar på skabb).

Beslut om kvoterna vad gäller vinterns licensjakt ska vara tagna senast 1 oktober.

Så många vargar vill JRF ska skjutas län för län

Dalarna: 35 vargar.

Gävleborg : 17 vargar.

Värmland: 63 vargar.

Stockholm: noll vargar.

Uppsala: noll vargar.

Örebro: 21 vargar.

Västmanland: 30 vargar.

Västra Götaland: noll vargar.

Totalt: jakt på 166 vargar.

Källa: Jakt & Jägare

Så många vargar har skjutits i Sverige senaste åren

Det finns tre typer av jakt på varg. Licensjakt är den typ av jakt som beslutas av myndighet för att hålla populationen på den nivå man vill ha. Skyddsjakt beslutas i särskilda fall, till exempel om en specifik varg upprepade gånger går till attack i fårhagar. Dessa två jakter är noga reglerade. Den tredje typen av jakt är den illegala. Här finns inga uppgifter och åsikterna går brett isär på hur många vargar som skjuts illegalt.

Licensjakten

Så här har det sett ut de senaste åren.

2010

Licensjakt: Naturvårdsverket beslutade i slutet av 2009 om licensjakt efter 27 vargar i Dalarnas, Gävleborgs, Västra Götalands, Värmlands och Örebros län. Totalt fälldes 28 vargar (9 i Värmland, 9 i Dalarna samt 3 i vardera av övriga län).

Skyddsjakter: Under 2010/2011 sköts 8 vargar under beslutade skyddsjakter samt 2 med stöd av § 28 (ägare av tamboskap eller ren får under vissa omständigheter skjuta för att skydda sina djur).

2011

Licensjakt: Naturvårdsverket beslutade om jakt efter 20 vargar under 2011. Totalt 19 vargar fälldes, fördelat över samma 5 län som året innan. Även Västmanland fick skjuta 1 varg, men den fälldes inte.

Skyddsjakter: Under 2011/2012 sköts 12 vid beslutade skyddsjakter samt 3 med stöd av § 28.

2012-2014

Licensjakter: Vargjakterna under 2012-2014 genomfördes aldrig som en följd av påtryckningar från EU-kommissionen (2012) samt överklaganden och rättsprocesser (2013-2014). 3 vargar fälldes under 2013 innan jakten stoppades.

Skyddsjakter: Under 2012/2013 sköts 22 vargar genom någon form av lovlig jakt (varav 3 under licensjakten som stoppades). Under 2013/2014 sköts 18 vargar genom någon form av lovlig jakt.

2015

Licensjakt: Under 2015 hade rätten att besluta om jakt efter varg delegerats från Naturvårdsverket till Länsstyrelserna. Beslut fattades då av Dalarnas, Värmlands och Örebros Länsstyrelser om jakt efter totalt 44 vargar. Samtliga vargar fälldes även om överklaganden och rättsprocesser gjorde att jakten drog ut på tiden.

Skyddsjakter: Under vintern 2014/2015 sköts 14 vargar vid beslutade skyddsjakter samt 7 med stöd av § 28.

Ovanstående siffror har vi fått från Jägarnas riksförbund. Respektive jaktår är från 1 juli till sista juni. Tillkommer gör den illegala jakten av varg.