Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utslagen man åkte buss med skarpladdad pistol i väskan

Mannen åkte runt i flera timmar med pistolen i väskan. Arkivbild.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

I flera timmar åkte den utslagna, narkotikapåverkade mannen med bussen.

Till slut tröttnade busschauffören på den sovande mannen och kallade på ordningsvakter.

Då han skulle föras av bussen upptäcktes en skarpladdad pistol i mannens väska, skriver GP.

I tre timmar satt mannen och sov på bussen i Göteborg, innan busschauffören tröttnade och kallade på ordningsvakter som mötte upp bussen på Drottningtorget. Vakterna gick fram till mannen och lyckades först efter stora besvär få lite liv i mannen. Samtidigt undersöker de mannens väska som visar sig innehålla narkotika, handbojor, en kniv – och en pistol laddad med åtta patroner.

– Han var rejält påverkad och ganska kraftigt byggd. Med tanke på vad han hade i väskan ville vi inte att det skulle bli panik om han ”snear” eller så. Därför bojar vi honom och tar av honom från bussen, sa den ena vakten i förhör, enligt GP.

Försvaret: Hittade pistolen i en påse

I förhör säger mannen, som är i 30-årsåldern, att han hittat vapnet i en påse när han väntade på bussen och att han inte trodde att det var en riktig pistol.

Tingsrätten anser att mannens version inte är särskilt sannolik, men inte så osannolik att den kan lämnas utan avseende. De godtar därför hans förklaring – men menar att han ändå måste ha förstått att det ”fanns en överhängande risk att pistolen var fungerande och inte en attrapp”. Därför döms han ändå för bland annat grovt vapenbrott till två och ett halvt års fängelse. 

”I detta har tingsrätten vägt in att NN har åkt runt med den skarpladdade pistolen på en buss i det närmaste helt utslagen och under en inte obetydlig tidsrymd helt saknat kontroll över vapnet”, står det i domen, enligt GP.