Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utskicket till mammorna: ”Amma inte på förskolan”

I utskicket från Tången förskola uppmanas mammorna att inte amma sina barn. Understrykningen är tillagd digitalt i efterhand och fanns inte med i originalbrevet.Foto: Privat
Förskolan har sedan backat från amnings-uppmaningen. OBS! Genrebild.Foto: Shutterstock

Nyligen rapporterade Strömstads Tidning om ett utskick från Tången förskola i Strömstad, där föräldrarna uppmanades att inte amma på förskolan.

Sedan dess har förskolan backat från formuleringen – och kallat reaktionerna för en misstolkning.

– Det känns som ett billigt sätt att komma undan. Det finns inget utrymme för tolkning anser jag, säger föräldern Sarah Hansson.

Ett utskick från Tången förskola i Strömstad skapade reaktioner hos föräldrarna. I brevet gick att läsa: 

”Vi ber även Er som ammar Era barn att göra detta hemma, inte på förskolan!!”.

Sarah Hansson, som har två barn på förskolan, var en av de som höjde på ögonbrynen.

– Man blev ju lite förvånad över att det skickas ut något sådant 2019. Det känns som motsatsen till vad man försöker åstadkomma i dag. Det känns fel i dagens samhälle, säger hon.

Många reaktioner

I ett inlägg på Facebook postade hon bilden på utskicket och kommentarerna blev många.

”Oj! Det var verkligen ett förbud jag trodde hörde till 90-talet”, skrev någon.

”Jag tycker barnet ska få amma när de vill”, skrev en annan.

Sarah Hansson ammar själv inte längre sina barn och har inte känt ett behov av att amma dem på förskolan. Däremot går det emot hennes egna värderingar.

– Som kvinna som har ammat är det klart att man påverkas av ett sådant här uttalande.

Rektorn: ”Tolkas på fel sätt”

I en intervju med Strömstads Tidning svarade Malin Andersson, rektor för Tången förskola:

– Jag beklagar att det tolkas på fel sätt. Man får amma på förskolan.

Sarah Hansson reagerade på Anderssons uttalande i tidningen.

– Det känns som ett billigt sätt att komma undan. Det finns inget utrymme för tolkning anser jag. De försöker bara släta över ett misstag, säger Sarah Hansson. 

När GT pratar med Malin Andersson står hon fast vid sitt ordval:

– Det var som jag sagt innan: Att det var på en förskola och en avdelning där det formulerades lite otydligt och det tolkades väldigt fel.

Är inte den meningen ganska svår att misstolka?

– Det är fortfarande så att om man ska behöva sitta på golvet i hallen och amma, då kan man föra en dialog i stället och be att få sitta någon annanstans i ett rum så det blir lugnt för barnet. Det är det som är en viktig del. Och det var det som det handlade om, vi för en dialog runt det här i stället. Så tolkades det som att det blev förbjudet, vilket det inte alls är. Det fanns ingen baktanke med det överhuvudtaget. Självklart får man amma i förskolan, säger rektor Malin Andersson.

Kommunen: Inget amningsförbud 

Hon menar att frågan kom på tal efter att personal påpekat att föräldrar ammat på olägliga platser i förskolan. Enligt Malin Andersson bland annat på golvet i hallen.

– Det är ju inte ett bra alternativ varken för barn eller för personal, utan då är det bättre att man för en dialog så att man får sitta på ett avskilt ställe om det behövs, eller amma hemma om det går att vänta, säger hon.

Finns det sådana avskilja platser på er förskola?

– Det finns alltid något rum, det försöker vi ju alltid lösa.

Nicklas Faritzon är chef för barn- och utbildningsförvaltningen på Strömstads kommun.

– Som svar på dina frågor så finns det inget förbud mot amning på våra förskolor. Så långt det är möjligt tillhandahåller förskolan en lugn plats för detta vid behov, säger han.

Efter att Tången förskolas utskick blivit föremål för diskussion på Facebook gick Strömstads kommun ut med ett meddelande på sin hemsida. Där tydliggörs att det inte råder något amningsförbud i kommunens förskolor. Det går bland annat att läsa: 

”Informationen är inte avsedd att hindra någon som behöver från att amma i förskolans lokaler. Vi beklagar om det uppfattats så, och det finns ingen sådan regel i Strömstads kommun. Däremot kan förskolor ha begränsade möjligheter att erbjuda avskildhet för att i lugn och ro kunna amma sitt barn”.