Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utskällda hjältar på Blå Stjärnan fyller år

HALTA UFFE. Utställningspudeln Uffe, snart tre år, haltar så mycket så att han inte får ställas ut. Veterinär Gustaf Svensson och legitimerade djurskötaren Camilla Rye undersöker Uffe tillsammans med uppfödaren Annette Sandberg.
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. På Blå Stjärnan får personalen skäll varje dag.

Trots det har man stått ut i alla år och nu fyller djursjukhuset 80!

GT kollade läget hos jubilaren.

En sak är säker - det är nästan aldrig tyst i korridorerna på Blå Stjärnan.

Små rädda hundar, stora rädda hundar och kolugna katter samsas helt osannolikt även om en och annan ragg kanske reser sig och ett skall eller ett ynkligt jamande kommer över älsklingsdjurens strupar.

När GT är på besök är det flera hundar som har ont i ryggen men även katter som ska "besiktigas" för att få bli avelsdjur.

Ingen smådjurspatient är för liten eller för stor för 80-åringen på Ringön.

Öppet dygnet runt

I dag drivs den stiftelse-ägda verksamheten i ett aktiebolag och vill bli ett av Europas bästa djursjukhus.

– Vi ska vara här i 80 år till, lovar Gustaf Svensson, veterinär och klinikchef för kirurgen. Riskkapitalbolag står bakom många av de nya djursjukhusen, men vad händer med dem om fem år?

Många väljer Blå Stjärnan för att det är tryggt och öppet dygnet runt.

– Djur blir också remitterade hit från andra veterinärer som är osäkra på vad som ligger bakom djurens besvär, säger Gustaf, som jobbat på Blå Stjärnan i tio år och har blivit specialist på ortopedi och kirurgi på hund och katt, säger han.

– Jag tycker jobbet ska vara utvecklande, säger han. Därför går det inte att jobba med allt om man vill blir riktigt bra.

Vad händer om folk inte har försäkrat sina djur?

– Ibland får man erbjuda lite enklare vård, säger Gustaf Svensson. Men är det någon som inte har någon inkomst så tipsar vi om fonder som kan hjälpa till med pengar. Men ibland går det tyvärr inte att rädda djuret.

Blå Stjärnan var först ett sjukstall för hästar över 100 anställda på djursjukhuset

Den 23 januari 1933 öppnade Röda Stjärnans sjukstall för regementshästar i Gamlestan i Göteborg.

1939-1940 fanns personal från Röda Stjärnan på plats under finska vinterkriget för att ta hand om hästarna.

1941 ändrades namnet till Svenska Blå Stjärnans djurklinik efter att problem uppstod med Ryssland, som deltog i finska vinterkriget och hade den röda stjärnan som symbol.

17 juli 1967 flyttade Blå Stjärnan till de nuvarande lokalerna på Ringön.

1989 öppnade den exotiska avdelningen.

I dag jobbar över 100 personer på Blå Stjärnan och man kan ta emot alla djur utom hästar. Kliniken har vid två tillfällen varit med i SVT-produktionen Djursjukhuset.

På sjukhuset finns undersökningsapparater som röntgen, ultraljud och magnetröntgen. Dessutom finns en träningsbassäng och en gångträningsbassäng.

Den exotiska avdelningen tar emot djur som papegojor, ormar, ödlor, sköldpaddor, kaniner och råttor.