Utrustningstillverkaren larmar: ”Det är panik”

Regionerna sänker kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning – helt fel, menar överläkare Björn Olsen.
Niclas Holmquist.
Foto: Privat
Ansiktsmasker som säljs av Mölnlycke.
Foto: Skärmavbild

Vårdpersonal i Sverige är oroliga för brist på andningsmasker och skyddskläder när antalet coronasmittade förväntas stiga kraftigt.

Niclas Holmquist, vd Mölnlycke Benelux, arbetar för högtryck med att hitta sätt att distribuera bland annat andningsmasker till sjukhus i hela världen.

– Ett stort problem uppstår när EU sätter upp restriktioner för export. Det påverkar det globala flödet av skyddsutrustning för vårdpersonal och patienter, säger han.

Mölnlycke, med huvudkontor i Göteborg, tillverkar engångsprodukter för operation och avancerad sårvård, allt från andnings/operationsmasker till kläder, operationsdraperingar, instrument, handskar och desinfektion.

I coronatider är det extra bråda dagar.

Sköter logistiken

Niclas Holmquist från Göteborg är vd för Mölnlycke Benelux (Belgien, Nederländerna och Luxemburg reds anm) och är bosatt i Bryssel i Belgien.

Just nu arbetar han med att sköta logistiken för att få ut bland annat andningsmasker till sjukhus runtom i världen. Företaget har flera fabriker i Europa och övriga världen.

– Vi har ökat produktionen, men leveranser försvåras av att länder i EU agerar protektionistiskt och sätter upp restriktioner för export. Det strider ju mot hela tanken med EU och den fria rörligheten av varor på den inre marknaden. Vi ska ju hjälpa varandra, men när krisen är som värst gör man inte det, säger han och fortsätter:

– Jag får 15 samtal om dagen från olika sjukhus. Folk ringer och gråter. Det är panik. 

Fått värdefull hjälp

Niclas Holmquist konstaterar att företaget fått värdefull hjälp från svenska ambassaden i Frankrike. 

– Tack vare deras arbete med att påverka och ha möten med landets företrädare har vi fått stor hjälp med at kunna leverera till behövande kunder utanför Frankrike, säger han.

Niclas Holmquist berättar också att det under våren kommer att levereras miljoner av andningsmasker från Japan till Europa.


Sjukvårdaren hade ansiktsmask på sig: ”Kunde skrämma patienten”.