Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen om åldöden på Ringhals är klar

Ringhals kärnkraftverk. Foto: CHARLOTTA ELDELIND / VATTENFALL

I början av september dog ett hundratal fiskar – den stora merparten ålar i vattenbassängen på Ringhals. 

Ringhals startade en egen utredning och kom fram till att de troligtvis dog av värme och stress, skriver Hallands Nyheter. 

– Det här hände en varm sensommardag. Vattnet i bassängen blev runt 35 grader varmt och solen stod högt vilket förmodligen orsakade ett stresspåslag för fiskarna, säger Anna Collin, presschef på Ringhals till HN.

Vid en revisionsavställning på Ringhals 4 i början av september hittades de döda fiskarna i en tryckutjämningsbassäng. Det var ett hundratal – de flesta ålar.

Fyndet anmäldes som ett miljötillbud och Ringhals i Varberg har gjort en utredning om fynden som nu är klar, skriver Hallands Nyheter

Det man undersökt är bland annat halten av klor, tidvatten och lufttryck.  

Dog av värme och stress

– När man gjorde omläggningen inne i kylvattenkanalerna ändrades vattenflödet. Troligtvis kom då vatten med högre temperatur än normalt, samtidigt som en av kanalerna hade stängts till vilket gjorde att fiskarna simmade ut i en av våra bassänger, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, till tidningen.

Anledningen att kylvattenkanalen hade stängts av var för att musslor skulle rensas bort och det var när den åtgärden skulle vidtas som de döda fiskarna hittades av personalen, skriver HN.

Det blev varmt i vattnet där fiskarna fanns och de dog troligtvis av värmen och den stress som det utlöste. Exakt vad är oklart då det inte gick att undersöka dem närmare, de hade legat för länge i det varma vattnet. 

Ser allvarligt på det inträffade

Från Ringhals tycker man att det inträffade var allvarligt och nu ska man se över så det inte sker igen. 

– Vi gör de här omläggningarna varje år och har aldrig varit med om detta förut. Att det var just ål, som är rödlistad, tar vi allvarligt på och det var därför vi gjorde en anmälan om miljötillbud – för att förhindra att det händer igen, säger Anna Collin, till Hallands Nyheter.

Hela utredningen kommer att presenteras på fredag då säkerhetsnämnden träffas.