Sven Ahlbin, tidigare polischef, vill utreda möjligheten till anonyma vittnesmål. Foto: Anna SvanbergSven Ahlbin, tidigare polischef, vill utreda möjligheten till anonyma vittnesmål. Foto: Anna Svanberg

Sven Ahlbin, tidigare polischef, vill utreda möjligheten till anonyma vittnesmål.

 Foto: Anna Svanberg
År 2015 var ett mörkt år i Västsverige. Över 30 personer bragdes om livet på brutala sätt. Foto: Henrik JanssonÅr 2015 var ett mörkt år i Västsverige. Över 30 personer bragdes om livet på brutala sätt. Foto: Henrik Jansson
År 2015 var ett mörkt år i Västsverige. Över 30 personer bragdes om livet på brutala sätt.  Foto: Henrik Jansson

"Utred möjligheten till anonyma vittnen"

Publicerad

Efter det mörka fjolåret i Västsverige – nu kommer den tidigare polischefen Sven Alhbin med ett förslag för att få det dödliga våldet att minska.

"Utred möjligheten till anonyma vittnen", skriver han på SVT Opinion.

– Det måste finnas möjlighet för offrens familjer att ha en rättvis rättegång, säger Sven Alhbin.

2015 var ett mörkt år i Västsverige. GT:s granskning visar att minst ett 30-tal personer bragts om livet på brutala sätt – och professorn Sven-Åke Lindgren har beskrivit året som "extremt" när det kommer till antalet fall av dödligt våld.

I ett debattinlägg på SVT Opinion konstaterar den tidigare chefen vid länskriminalpolisen i Västra Götaland, Sven Alhbin, att det dödliga våldet med skjutvapen i gängmiljöer ökar.

Han skriver också att "dödligt våld i gängmiljö är generellt svåruppklarat" – och presenterar ett förslag för att stävja den dystra utvecklingen.

"Inte användas urskillningslöst"

Sven Alhbin vill att möjligheten till att få vittna anonymt i rättegångar som rör grova brott ska utredas.

– Jag tycker det är viktigt att de misstänkta får en rättvis rättegång, men det måste också finnas möjlighet för offrens familjer att ha det, säger Sven Alhbin.

Han menar att fler människor skulle våga vittna om man får göra det anonymt.

– Det här ska inte användas urskillningslöst, utan det är en fråga där domstolarna ska ha sin rätt att bedöma om det finns ett läge. Det ska vara förbehållet de riktigt grova brotten, säger Sven Alhbin.

Går i grannländerna

Finns det ingen fara för rättssäkerheten om man skulle få vittna anonymt?

– Nej, jag tycker inte det. Det är inte så att man försvagar rättssäkerheten, utan jag tycker att man i vissa delar förstärker den för de grupper som inte har en möjlighet i dag att få sin sak prövad, till exempel anhöriga till offren.

Den förre polischefen hänvisar i sitt debattinlägg till att både Danmark och Norge har lagstiftat om möjligheten till anonyma vittnesmål – och skriver att anonymiteten inte ensam får ligga till grund för domen.

"Det måste finnas stöd i övrig bevisning för att uppgifterna från det anonyma vittnet ska kunna vara en del av en fällande dom", skriver Sven Alhbin.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER