Kommunens planer. Stadsbyggnadskontoret vill se flera förändringar för området kring Avenyn och Heden. Bland annat föreslås att det byggs bostäder på Heden och att parkeringen flyttas under jord. Foto: Lennart Rehnman
Kommunens planer. Stadsbyggnadskontoret vill se flera förändringar för området kring Avenyn och Heden. Bland annat föreslås att det byggs bostäder på Heden och att parkeringen flyttas under jord.  Foto: Lennart Rehnman

"Utlys tävling om nya Heden"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Hedens och Avenyns framtid måste avgöras med en arkitekttävling.
Kravet kommer efter att kommunen presenterade sitt förslag för området.
- Vi måste ha en tävling där olika förslag får komma in på hur ytan ska förvaltas, säger bebyggelseantikvarien Torbjörn Lindstedt.
Som GT berättade igår föreslår stadsbyggnadskontoret flera förändringar runt Avenyn och Heden. Bland annat vill de gräva ner Hedens parkering under jord, bygga bostäder vid Heden och flytta spårvagnstrafiken från Avenyn till Södra vägen.
Tidigare i höstas kritiserade bebyggelseantikvarien Torbjörn Lindstedt planerna på ett höghus i gamla posthuset vid Drottningstorget. Nu pekar han i stället ut Heden som en bra plats för extravaganta byggprojekt.


”Synd med parkering”

– Heden är en så viktig plats att vi måste ta vara på området på ett bra sätt. Spontant är det väldigt synd att ha en stor parkering på Heden.
Det viktigaste för området kring Avenyn och Heden är enligt Torbjörn Lindstedt att Göteborgs stad låter utlysa en arkitekttävling innan beslut om förändringar klubbas igenom. Gert Wingårdhs gemensamma förslag med kommunala Framtiden och Wallenstam tycker han är ett bra exempel på ett sådant förslag.

Flera förslag

– Även om Wingårdhs förslag såg väldigt bra ut så var dess svaghet att det var ensamt. I stället måste vi få en tävling där flera olika förslag får komma in på hur den här ytan ska förvaltas. Wingårdhs förslag med fyra torn i hörnen av Heden var väldigt bombastiskt.
– Ett spännande exempel på hur en sådan tävling kan arrangeras finns i Helsingborg. I deras projekt ”H+” tar flera tvärvetenskapliga lag bestående av arkitekter, framtidsforskare, bebyggelseantikvarier och sociologer fram förslag för stadens utveckling, säger Torbjörn Lindstedt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER