Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Utlys tävling om nya Heden"

Kommunens planer. Stadsbyggnadskontoret vill se flera förändringar för området kring Avenyn och Heden. Bland annat föreslås att det byggs bostäder på Heden och att parkeringen flyttas under jord.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Hedens och Avenyns framtid måste avgöras med en arkitekttävling. 

Kravet kommer efter att kommunen presenterade sitt förslag för området. 

- Vi måste ha en tävling där olika förslag får komma in på hur ytan ska förvaltas, säger bebyggelseantikvarien Torbjörn Lindstedt.

Som GT berättade igår föreslår stadsbyggnadskontoret flera förändringar runt Avenyn och Heden. Bland annat vill de gräva ner Hedens parkering under jord, bygga bostäder vid Heden och flytta spårvagnstrafiken från Avenyn till Södra vägen.

 Tidigare i höstas kritiserade bebyggelseantikvarien Torbjörn Lindstedt planerna på ett höghus i gamla posthuset vid Drottningstorget. Nu pekar han i stället ut Heden som en bra plats för extravaganta byggprojekt.


”Synd med parkering”

 – Heden är en så viktig plats att vi måste ta vara på området på ett bra sätt. Spontant är det väldigt synd att ha en stor parkering på Heden.

 Det viktigaste för området kring Avenyn och Heden är enligt Torbjörn Lindstedt att Göteborgs stad låter utlysa en arkitekttävling innan beslut om förändringar klubbas igenom. Gert Wingårdhs gemensamma förslag med kommunala Framtiden och Wallenstam tycker han är ett bra exempel på ett sådant förslag.


Flera förslag

 – Även om Wingårdhs förslag såg väldigt bra ut så var dess svaghet att det var ensamt. I stället måste vi få en tävling där flera olika förslag får komma in på hur den här ytan ska förvaltas. Wingårdhs förslag med fyra torn i hörnen av Heden var väldigt bombastiskt.

 – Ett spännande exempel på hur en sådan tävling kan arrangeras finns i Helsingborg. I deras projekt ”H+” tar flera tvärvetenskapliga lag bestående av arkitekter, framtidsforskare, bebyggelseantikvarier och sociologer fram förslag för stadens utveckling, säger Torbjörn Lindstedt.