Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utländska utbildningar inte lika mycket värda

Jonas Karlsson

Högutbildade inom teknik, till exempel ingenjörer, är heta på den svenska arbetsmarknaden.

Men är du utbildad i ett annat land minskar dina chanser brutalt att få verka inom din bransch.

Nästa år publiceras ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om integration från Stockholms universitet. Jonas Karlsson är en av forskarna och meddelandet om de välutbildade taxichaufförerna förvånar föga.

– Samhällsvetare och ingenjörer är de grupper som verkar ha väldigt svårt att få jobb även om de är högutbildade. Framförallt om de är födda utanför Europa.

Svårigheten att få jobb finns även hos de utlandsfödda som har en svensk utbildning, men den är inte lika markant.

– Svenska arbetsgivare litar helt enkelt inte på utländska utbildningar inom dessa områden. Det skiljer sig uppenbart mellan inriktningarna. Humanister får till exempel kvalificerade jobb.

Jonas Karlsson berättar att de även sett andra tendenser till varför det ser ut som det gör. Nämligen att arbetslivserfarenhet från andra länder inte räknas in i det svenska systemet.

– Det hörde jag också från en man som jobbar inom Saco. Att det kanske inte handlar om värdering utan om att arbetslivserfarenhet inte spelar någon roll alls om hur det går på den svenska arbetsmarknaden.