Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utländska militärer på plats runt Jönköping

ÖVNING. Vittnen har berättat för Sveriges Radio P4 Jönköping om att militärerna uppträtt märkligt – bland annat ska de ha riktat automatvapen mot bilar.
Foto: Frida Kristiansson/Läsarbild/P4 Jönköping

Just nu finns utländska militärer på plats i Jönköpings län.

Vittnen har berättat för Sveriges Radio P4 Jönköping om att militärerna uppträtt märkligt - bland annat ska de ha riktat automatvapen mot bilar.

Sveriges Radio P4 Jönköping har fått samtal från lyssnare som sett militärer i en utländsk militärbil färdas på vägarna i Jönköpings län.

En bilist som sett en utländsk militärbil på riksväg 47/48 mellan MuIllsjö och Jönköping berättar för P4 Jönköping om hur militärerna i fordonet flera gånger riktat automatvapen mot bilar.

P4 Jönköping har också fått liknande rapporter från Eksjö.

"Ska inte behöva bli berörd"

Enligt Maddelena Lago, informationschef vid Försvarsmakten, rör det sig om en övning som både svenska och utländska militärer är med i.

– Vi kommer ju att synas både på vägar och i luften. Vi har gått ut med information till allmänheten till de som blir mest berörda, säger hon till GT.

Vad är det för övning ni gör?

– Just nu är det är det en stor logistisk övning, det handlar om att vi ska bygga upp olika förband och funktioner. Så vi har en funktion uppe i Uppsala där har vi flyget och sjukvårdskompani som kan ta emot skadade. Nere i Hagshult har vi också en gruppering där man tar hand om den skadade som sedan transporteras till Uppsala. För att hantera det måste vi bygga upp rätt så stora grupperingar med olika nationer, säger Maddelena Lago.

Hon förklarar varför en del invånare sett militärer med vapen.

– Vapen har vi ju alltid när vi är ute på skarpa insatser också hela övningen går ut på att man sak vara tränad i att åka i väg. I vapnen finns det kikarsikte så vi använder det för att se bättre, och då blir det att vi riktar vapnet mot fordon och så. Men det ska vi inte göra, så vi har sagt det till dem nu att tredje part inte ska behöva bli berörd, säger Maddelena Lago.

Telefonnummer för allmänheten

Har ni tänkt på att er övning kan väcka oro hos människor?

– Absolut och vi har ett telefonnummer som vi har öppnat för allmänheten. Ringer man det numret så får man all information om övningen, säger Maddelena Lago.

Den som har frågor kan nå vakthavande befäl för övningen på 0381-18130.

På Försvarsmaktens hemsida kan man läsa om övningen "Joint Action 2014", som pågår 3-12 november i områdena Uppsala, Kvarn, Eksjö, Skillingaryd och Hagshult. Det är stridsgruppen Nordic Battlegroup, NBG som har en slutövning. Alla sju nationer deltar; Sverige, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen och Norge. Från och med 1 januari 2015 ska de 2 400 deltagarna i NBG vara beredda att göra en insats för EU, enligt Försvarsmaktens hemsida.