Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utlandsfödda en majoritet bland dömda i våldtäktsfall

Sofia Näslund utsattes för de uppmärksammade våldtäkterna i Strängnäs 2015. Hon våldtogs två gånger, av olika män, samma natt.
Foto: SVT
Den andre mannen dömdes till fem års fängelse för grov våldtäkt.
Foto: SVT

De senaste fem åren har 843 personer dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt i Sverige. Enligt SVT:s ”Uppdrag granskning” är 58 procent av dem födda utomlands.

– Frågan har blivit alltmer omdiskuterad och vi vill belysa den så brett som möjligt, säger Ulf Johansson, redaktör och ansvarig utgivare för programmet.

Samtliga domar för våldtäkt och försök till våldtäkt från Sveriges alla tingsrätter i fem år ingår i SVT-programmets underlag. I onsdagens ”Uppdrag granskning” presenteras bland annat följande siffror:

58 procent av de dömda är födda utrikes, varav merparten utanför Europa.

Gällande överfallsvåldtäkter var 110 av 129 dömda födda utomlands – 97 av dem utanför Europa.

I gruppvåldtäktsfall var 70 av 94 dömda födda utanför Europa.

Siffrorna gäller enbart dömda gärningsmän och ”Uppdrag granskning” poängterar att dessa endast utgör en liten del av alla som anmälts för våldtäkt: ”Därför kan man inte dra slutsatser om ALLA våldtäktsmän.”


Den ene av männen dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt.
Foto: SVT

Sofia våldtogs två gånger på en natt – av olika män

I programmet intervjuas Sofia Näslund – kvinnan som utsattes för de uppmärksammade våldtäkterna i Strängnäs 2015. Hon våldtogs två gånger, av olika män, samma natt.

En dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt, en till fem års fängelse för grov våldtäkt. Båda till utvisning efter avtjänat straff. Vid den andra våldtäkten ska ytterligare en man ha medverkat, men han är fortfarande på fri fot.

– Det ena övergreppet var längs med ett staket där i en slänt, ja ... Vet inte vad man mer, det är ganska jobbigt att ta upp igen, säger Sofia Näslund i ”Uppdrag granskning”.

– Man försöker för att överleva försöker stänga bort de bitarna. För jag hamnade ju i ett fullständigt kaos av känslor och hur kroppen reagerar och allt sådant.


LÄS MER: Våldtäktsanmälningarna ökade med tio procent 


En fråga som vuxit det senaste halvåret

I efterspelet fick asylboendet där våldtäktsmännen bott besök av ett 40-tal män som skrek slagord och satte upp rasistiska banderoller, enligt SVT.

Henrik Olin, åklagaren som drev fallet, säger:

– Det var flera boende som reagerade med avsky mot brottet och kände att nu blir jag drabbad indirekt, nu blir jag misstänkliggjord för någonting som någon gjort på det här boendet där jag finns.

Ulf Johansson, redaktör för onsdagens program och ”Uppdrag gransknings” ansvarige utgivare, anser att frågan om våldtäktsmäns bakgrund har vuxit det senaste halvåret.

I programmet intervjuas bland andra kriminologen Jerzy Sarnecki, debattören Ann Heberlein och journalisten Joakim Lamotte. Liksom företrädare för Brottsförebyggande rådet – som från vissa håll fått kritik för bristen på aktuell forskning om gärningspersoners ursprung.


Ulf Johansson, redaktör och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.
Foto: FREDRIK HJERLING / SVT

"Viktigt att ta fram fakta även i kontroversiella frågor"

Ulf Johansson:

– Då har vi bestämt oss för att ”Uppdrag granskning” kan ge en så bred bild som möjligt kring detta. Det är viktigt att ta fram fakta även i kontroversiella frågor.

Riksdagsvalet är veckor bort. Ulf Johansson förklarar sitt publicistiska resonemang:

– Public service har krav på sig hur vi balanserar. Speciellt ett valår. I det här fallet är min bedömning att diskussionen nu skär över alla partigränser. Företrädare för alla partier har engagerat sig, det är en debatt som Morgan Johansson varit inne i.

Han fortsätter:

– Mitt beslut bygger på att frågan bara kan tjäna på att få en så bra och bred belysning som möjligt så att alla kan prata utifrån fakta och utifrån en nyanserad bild. Det är grunden för att vi kan publicera det nu.

”Uppdrag granskning” sänds i SVT1 onsdag 20.00 och går även att se på SVT Play.