Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utköpt anställd sprängde chefens bil – krävde pengar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Mannen arbetade på Volvo men köptes ut. Efter det begick han brotten mot sin chef.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

En före detta Volvoanställd sprängde sin chefs bil och krävde en halv miljon kronor. Nu döms 30-åringen för utpressning och får fängelse i ett år och nio månader.

När 30-åringen nekade till att lämna urinprov i en slumpmässig drogkontroll tilldelades han en varning, undertecknad av hans närmaste chef, rapporterar GP. 

30-åringen förlorade dessutom sin position som lagledare på bandet och hans bilförmån drogs in. Kort därefter förhandlade han sig till ett avgångsvederlag och slutade sin anställning på Volvo.

Döms till fängelse 

Knappt ett år senare fick chefen som tilldelat honom varningen ett hotbrev som innehöll en skarpladdad patron och en uppmaning att skaffa fram en halv miljon kronor. Att chefens privata bil sprängts på en parkering uppgavs av brevskrivaren vara en försmak av vad som skulle hända om chefen inte betalade. När chefen inte betalade fick han motta ytterligare hot.

Volvo kontaktade polisen som fann 30-åringens fingeravtryck i ett av hotbreven. Textmeddelandena kunde kopplas till ett värdebevis för kontantkortsmobil som 30-åringen köpt i en jourbutik.

30-åringen döms, mot sitt nekande, för utpressning och straffet blir fängelse i ett år och nio månader.

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)