Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uteslutna C-politikerns plan: Starta nytt parti

Mikail Yüksel som uteslutits ur Centerpartiet trotsar partiledningen och vägrar dra tillbaka sin kandidatur.
Foto: PRESSBILD
Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet, meddelade under onsdagen att Mikail Yüksel uteslutits ur Centerpartiet.
Foto: JENS CHRISTIAN

Mikail Yüksel som uteslutits ur Centerpartiet trotsar partiledningen och vägrar dra tillbaka sin kandidatur.

Nu satsar han allt på att bli invald i riksdagen via personkryss.

– Mitt mål är att starta ett nytt liberalt parti. Jag har ett mycket brett nätverk i Sverige och det kommer jag att använda, säger han.

Samtidigt medger en tidigare regionchef att hon missat att informera partiledningen om Yüksels bakgrund.

Mikail Yüksel har varit Centerpartiets lokale toppkandidat på den lokala riksdagslistan. Han står som andranamn efter Annie Lööf på valsedeln.

På onsdagen beslutade partistyrelsen att Mikail Yüksel skulle uteslutas ur partiet med omedelbar verkan. Partisekreteraren Michael Arthursson förklarade att det kommit till partiledningens kännedom att den 35-årige politikern tidigare haft kontakter med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

– Om man har haft samröre med en högerextrem organisation och inte talar om det, då fungerar det inte, sa Arthursson till på onsdagskvällen.

Under sommaren har Mikail Yüksel valkampanjat i staden Kulu i Turkiet dit många svenskar med turkisk bakgrund åker på semester. I en debattartikel i GT kritiserades Yüksel av samhällsdebattören Kurdo Baksi som pekade ut honom för att vara ”Erdogan-megafon” i Sverige. Baksi menar att göteborgspolitikern stöds av den turkiska regimen.

Trotsar partiledningen

Mikail Yüksel går nu ut hårt och slåss för sin politiska överlevnad. Han trotsar partiledningen och vägrar att dra tillbaka riksdagskandidaturen.

Han hoppas på att personkryss ska hjälpa honom till en plats i riksdagen och på Facebook uppmanar han vännerna att börja kryssa och förtidsrösta.


LÄS MER: Centerpartiet utesluter toppnamn i Göteborg


– Jag ser ingen anledning att dra tillbaka kandidaturen. Många människor har litat på mig och jag vill inte svika dem. Jag har berättat min historia för partiet innan jag kandiderade och de såg inget problem med min bakgrund. Jag känner mig sviken nu av partiet. De borde stå stadigt när det blåser, säger han.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Mikail Yüksel förklarar att han varit öppen med att hans pappa varit aktiv inom turkiska nationalistiska partiet, Grå vargarna, och att han därigenom träffat personer från partiet. 

– Jag har berättat att jag varit med i hans valkampanj. Jag har även sagt att partiets representanter kontaktat mig för att höra om jag ville starta en underavdelning i Sverige. Något jag tackade nej till. Jag sa att det inte var något för mig, säger Mikail Yüksel.

Tar avstånd från ideologin

Han säger att han uppfostrats med en ideologi som han tar avstånd från i dag och påstår att han ”utvecklats, förändrats och gått vidare i livet”.

GT har tagit del av ett underlag där Yüksel informerar en ledande person om sin bakgrund och kontakterna med nationalistpartiet i Turkiet, just för att han var orolig för att detta skulle ligga honom i fatet i och med riksdagskandidaturen.

Han fick då bland annat till svar att det är bra att han är öppen med sin historia men att det förtroende han fått av partiet bygger på vad han gör här och nu.

Den som Mikail Yüksel då talade med var Ida Karlsson, då chef på regionenheten hos Centerpartiet.

– Det stämmer att vi hade ett samtal förra året där han berättade att han haft ett möte med ett turkiskt kontroversiellt parti. Då förstod jag inte att det handlade om Grå vargarna, säger hon.

Tidigare regionchef berättade inte för partiledningen

Ida Karlsson konstaterar att hon gjorde fel som inte förde samtalet vidare till partiledningen.

– Jag sa till Mikail Yüksel att jag just skulle gå på föräldraledighet och att han behövde ta uppgifterna vidare till partiledningen. Men jag borde självklart själv ha säkerställt att de fick informationen, säger hon. 

Tror du att det hade haft betydelse för situationen idag?

– Ja det hade nog haft en otrolig betydelse. Då hade det varit ett annat läge nu. Mikail har sedan vårt möte, trots påtryckningar, inte berättat något om detta för partiledningen förrän de sista dagarna. Hade jag fört informationen vidare hade partiledningen kunnat ta till sig det då.


LÄS MER: Göteborgspolitiker anklagas för att vara Erdogan-megafon


Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg, säger att uppgifterna var okända för henne.

– Jag visste inte att hans pappa hade koppling till Grå vargarna. Att han var politiker kände vi till men Grå vargarna har inte varit uppe till diskussion. Han har aldrig berättat något om kopplingen till partiet även om han fått frågan många gånger om det är något i hans historia som vi behöver känna till, säger hon.

Mikail Yüksel står å sin sida fast vid att han berättat för Bönfors att pappan tillhört det nationalistiska partiet i Turkiet och att de kallas Grå vargarna i Sverige.

Rikard Nordin (C), partiledaren Annie Lööf (C), Emmyly Bönfors (C) tillsammans med Mikael Yüksel.
Foto: NORA LOREK

Mikail Yüksel vill bilda nytt parti

Målet för Yüksel är nu, förutom att ta sig in i riksdagen, att bilda ett helt nytt parti.

– Först ska jag se till att jag kommer in, sedan ska jag försöka starta ett nytt liberalt parti. Ett parti som tar ansvar för Sverige där integrationen blir en av grundpelarna. Men det är för tidigt att säga något mer om partiet, säger han och menar att, om han bildar ett nytt parti, kommer han att representera detta i riksdagen.

– Jag har ett mycket brett nätverk i Sverige och det kommer jag att använda. Jag kommer inte att bilda partiet ensam. Jag har kontakter med personer med både utländsk och svensk bakgrund. Många är trötta på de etablerade partierna och många ser inte SD som ett alternativ, säger han.

Kan bli invald i riksdagen

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterar att Mikail Yüksel enligt vallagen kan bli invald i riksdagen om han lyckas få ihop tillräckligt många röster.

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Foto: Göteborgs universitet

– Det stämmer. Det är det ingen tvekan om. Om han lyckas blir han en vilde i riksdagen. Om han skulle ta sig in har han väldigt små möjligheter att påverka. Han kommer inte att hamna i något utskott och kommer inte att kunna göra särskilt mycket, säger Folke Johansson.

Och om Yüksels planer att starta ett nytt parti säger han:

– Visst kan han starta ett nytt parti och propagera för det partiet när han pratar i riksdagen. Han kan utnyttja positionen han har som riksdagsledamot och driva ett sådant parti. Det är fullt möjligt.