Foto: ROBIN ARONFoto: ROBIN ARON
 Foto: ROBIN ARON
Foto: LISA IRVALLFoto: LISA IRVALL
 Foto: LISA IRVALL

Uteserveringarna öppnar – här är Göteborgs bästa

Publicerad

Våren har officiellt kommit till Västsverige, enligt meteorologerna i alla fall. 

Den första april är det också dags för Göteborgskrogarna att öppna upp sina uteserveringar, nej det är inget aprilskämt. 

GT–redaktionen har lista tio favoriter, där man kan njuta av vårvärmen och kanske något kallt att dricka. 

Första april i Göteborg innebär inte bara ett och annat practical joke på Västkusten. Det innebär också att alla Göteborgs krogar får lov att öppna upp sina uteserveringar för året. 

Passande nog infaller första april i år på en lördag. Det krävs alltså inga halvdåliga ursäkter för att få njuta av en kall öl i vårsolen på årspremiären av uteserveringarna.

 

LÄS MER: Guide – semestra i skärgården  

 

Utan inbördes ordning har GT:s redaktion listat tio av de uteserveringarna som har något alldeles extra att erbjuda.

Från den ölintresserade till göteborgaren som vill njuta av en bit mat i vårsolen – här är listan. 

Bee kök och bar

Utmärkt för Göteborgaren eller turisten, som gillar att vara mitt i smeten samtidigt som man tar en lunch och en öl i värmen. 

Du möts en fantastiskt fin torgmiljö när du slår dig ner vid uteservering på Kungstorget. Maten håller hög klass och deras sommarluncher är mycket bra, om än något dyrare än på det vanliga lunchstället.

Ölstugan Tullen Majorna

Det finns många Ölstugan tullen-pubbar i Göteborg men den i Majorna är klart bäst på sommaren. 

I hjärtat av Majorna vid Mariaplan, bara ett stenkast från "plaskis" ser man Göteborg från sin finaste sida. Här finns ett brett ölsortiment och priserna är helt acceptabla. Atmosfären är inbjudande och folket avslappnat.

Ölhallen 7:an

En historisk klenod som ständigt känns aktuell. 

Med över 100 år på nacken kan man känna historiens vingslag när man placerar sig på den lilla och spartanska, men ack så mysiga uteserveringen. 

Många stammisar och livliga diskussioner utlovas.

För ölälskaren och den pratsugne är 7:ans ett mycket bra alternativFoto: JAN WIRIDEN

Crippas Café 

Något av en nykomling i Göteborg men har redan skapat sig ett namn som ett ställe med skönt häng. 

Här hittar du inte den största uteserveringen i staden men stämningen är härlig. Extra intressant för personer med intresse för musik. 

Rosenkaféet inne i Trädgårdsföreningen

Bara namnet skapar känslan vår och avkoppling. 

Kaféet beskriver sig själva som en oas i centrala Göteborg – och visst är det så. Har kan du ta en bit mat bland rosenbuskar och vackra träd, bort från bruset och stressen i centrum. 

Röda sten vid konsthallen

En riktig klassiker. 

Har kanske den vackraste utsikten av alla på listan. Slå dig ner under Älvsborgsbron och blicka ut över kanalen där fartygen långsamt seglar in till hamnen. 

När det blåser upp finns det inte mycket att gömma sig bakom – men lite vind ska Göteborgska sjöben klara av. 

Uteserveringen vid Röda Sten bjuder på en vacker utsikt.Foto: LENNART REHNMAN

Bönor och Bagels, Linnéstaden. 

Ett härligt krypin beläget mellan hållplatserna Olivedalsgatan och Prinsgatan.  Serverar soppor och en uppsjö av olika bagels.
Det finns även möjligheten att ta en kopp kaffe eller en nyttig juice samtidigt som man sitter på den inbjudande uteserveringen. 

 

LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige 

 

da Matteo, Magasinsgatan.

Väldigt populär uteservering i centrala Göteborg, där vinden oftast håller sig borta på grund av läget. 

Då da Matteo tidigare i år tog hem en storslam i Kaffemästerskapen kan man förvänta sig mycket god kvalitet på sitt kaffe. 

Storan.

Stor och härlig uteservering som ligger bra placerad när man ska dra vidare. 

Avenyn, Ullevi och Trädgårdsföreningen ligger på promenadavstånd får denna vackra pärla. 

I år står The Barn för serveringen av bland annat grillade hamburgare som kan åtnjutas med en riktigt kall öl i handen.

 

En maffig och härligt uteservering som ligger perfekt placerad i staden. Foto: SVEN-ERIK JOHANSSON

Lejontrappan 

Uteserveringar i all ära men den bästa uteserveringen bjuder nog staden på själv. Tillsammans med en take away-kaffe, sittandes på Lejontrappan kan man åtnjuta en fantastisk utsikt. 

Nära Brunnsparkens puls med blick över kanalen och tyska kyrkan med en skimrande vårsol i ansiktet – det är Göteborg när det är som bäst. 

Bubblaren: Bar himmel 

När man serverar drinkar, högst upp på Göteborgs paradgata i solen, är det svårt att slå fel. 

Med Poseidon som stillsamt vakar över alla besökare, är Bar Himmel en fin plats att slå sig ner på vid solnedgången. 

Här finns inga öppettider utan så fort väderleken ger tillåtelse, flockas Göteborgarna till Götaplatsen för något uppfriskande i glada vänners lag.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER