Utbrott på SÄS i Borås – flera i personalen smittade

Tiobarnsmamman dog med covid-19
På Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS, i Borås har flera inom personalen smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Foto: JOHANNA SVENSSON / BILDBYRÅN
Joakim Höstner, chef för särskild sjukvårdsledning på SÄS, säger till BT att sjukhuset utreder utbrottet. Arkivbild.
Foto: Pressbild / Västra Götalandsregionen

På Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås är det flera i personalen på en avdelning som smittats av coronaviruset, rapporterar Borås Tidning.

Samtidigt utreder sjukhuset ett annat misstänkt utbrott på en annan avdelning.

Att vårdpersonal smittas är inget ovanligt – men då flera på samma avdelning smittats kan det betyda att viruset spridits internt på avdelningen.

– Det har varit ökad smitta bland personal på en avdelning. Vi har tittat på – och inte kunnat hitta – att personal smittat patienter. Däremot har personal sannolikt smittat personal, säger Joakim Höstner, chef för särskild sjukvårdsledning på SÄS, till tidningen.

Sjukhuset ska nu analysera orsakerna bakom smittan och se över sina riktlinjer. Vid sidan av detta kommer samtliga på avdelningen att testas. All personal som bekräftas smittade kommer att skickas hem och de patienter som smittats kommer att isoleras.

– Vi lär oss hela tiden och vi har rutiner i dag som vi inte var i närheten av i våras. Det är helt klart så att vissa inte blir sjuka alls, även vissa äldre människor. När vi testat hela avdelningar hittar vi ibland fall där det inte funnit något symtom alls. Det är därför vi numera har på oss visir och munskydd hela tiden på sjukhuset, säger Joakim Höstner till BT.

Äldre patient smittad

På en annan av sjukhusets avdelningar har en inlagd patient i 90-årsåldern testat positivt för covid-19, enligt BT:s uppgifter. Då personen legat inlagd i över en vecka kan det finnas en risk för att personen blivit smittad på sjukhuset.

– De allra, allra flesta får symtom inom en vecka efter man exponerats för viruset. Men inkubationstiden är upp till 14 dagar, säger Joakim Höstner till Borås Tidning.

På dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Robert Gustafssons tid med corona: ”Lägger mig och dör”