Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbildningsministerns svar efter Säpo-tillslaget

Utbildningsminister Anna Ekström, S, vill inte läsa om svensk skola på tidningssidor för krimreportage.
Foto: KRISTIAN POOHL / REGERINGSKANSLIET
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Utbildningsministern sätter nu ner foten efter avslöjandet att den muslimska friskolan Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser el Nadi omhändertagits av Säkerhetspolisen i den pågående insatsen mot aktörer inom radikal islamism. 

– De som får förtroendet och skattepengar för att bedriva skola ska vara personer som är kunniga och som också är lämpliga att bedriva skola, säger utbildningsminister Anna Ekström, S.

Det var under torsdagen som Expressens västsvenska edition GT tillsammans med siftelsen Doku kunde avslöja att Vetenskapsskolans huvudman och vd Abdel-Nasser el Nadi omhändertagits och satts i förvar hos Migrationsverket.

Bakgrunden är el Nadis kopplingar till en radikal muslimsk miljö där ytterligare fyra centralgestalter fått samma öde de senaste veckorna.

Utbildningsminister Anna Ekström säger att hon inte vill läsa om svensk skola på de sidor i tidningen som har kriminalreportage. 

Om barns lek

– När jag läser i tidningen om svensk skola vill jag läsa om den på sidor som handlar om barns lek, kunskap och demokrati, inte på de sidor som handlar om kriminalreportage, säger hon och betonar flera gånger under intervjun att hon inte kan kommentera det enskilda fallet eller någon enskild aktör eller skola. 

– Men rent generellt ska svensk skola drivas av folk som är kunniga om svensk skola, om svensk lagstiftning och barns rättigheter. Svensk skola ska drivas av folk som är lämpliga, som inte har olämpligt bagage med sig. Svensk skola ska drivas av folk som faktiskt sätter barns kunskap och bildning som mål för verksamheten, säger utbildningsministern.

Vetenskapsskolan ingår i en koncern med flera skolor som skattefinansierats via skolpeng under mer än ett decennium. 

Abdel-Nasser el Nadi togs in av säkerhetspolisen i onsdags morse.

 El Nadi huvudman

Vetenskapsskolan i Göteborg har under lång tid haft den nu omhändertagne Abdel-Nasser el Nadi som huvudman. Tidigare var han också skolans rektor.

Samtidigt har Vetenskapsskolan uppmärksammats i media efter kritik från Skolinspektionen. Efter en oanmäld tillsyn 2017 skrev myndigheten bland annat att skolan brast i uppdraget ”att verka för jämställdhet mellan kvinnor och män”

Utbildningsminister Anna Ekström igen:

– Vi har skärpt reglerna för vilka som får bedriva skola och skärpt reglerna för tillståndsprövningen för att få tillstånd att bedriva svensk skola, och vi har tydliga regler om tillsyn av svensk skola, just för att säkerställa att de skolor som drivs är skolor där barn och elever får en bra utbildning, säger Anna Ekström. 

Tvingas gå

Vetenskapsskolans skolchef och rektor för F-3, Sven-Erik Berg, berättar att skolans styrelse under onsdagen kallades till krismöte och utsåg en ny person som vd.

Men i övrigt säger han att skolan inte påverkas.

– För skolans del händer ingenting. Han är huvudman och inte med i den dagliga driften. Det är vi rektorer som sköter det.