Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utan snabba cash stannar Trollywood

RAD AV SUCCÉER. Flera av de filmer som Film i Väst varit engagerade i har nått stora publikframgångar - som Fucking Åmål.

TROLLHÄTTAN. Succéfilmsparaden till trots: 15 miljoner till Film i Väst säger regionstyrelsen nej till.

Västra Götalandsregionens egna filmbolag ser stora möjligheter - men plånböckerna ekar tomma.

- Vi har inte råd att ge mer, andra saker måste gå före, säger Gert-Inge Andersson, ordförande i regionstyrelsen.

Det regionägda filmbolaget Film i Väst har ett kanonår. Redan i maj konstaterade de i ett pressmeddelande att publikframgångarna 2012 inte går att jämföra med tidigare år.

Den internationella filmmarknaden har öppnat sig. Möjligheterna att sätta Västra Götaland på den internationella filmkartan är många. Med 15 miljoner extra i kassan skulle möjligheterna kunna bli verklighet. Men den politiska ledningen säger nej.

- Vi måste prioritera hälso- och sjukvården. 15 miljoner kan de glömma, säger regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson.

Film i Väst kommer att få tre extra miljoner under 2013. En summa som enligt Film i Västs ordförande Johnny Nilsson är för tunn.

- Det här skapar bekymmer. Vårt uppdrag från regionen har ökat mer än pengaströmmen. Vi ska göra det och det och det, men får inte tillräckligt med pengar, säger han.

Kan tvingas tacka nej

Succéfilmerna har varit många. Fucking Åmål, Tillsammans, Snabba cash och Millenniumtrilogin är bara en bråkdel av de alster som Film i Väst har varit med och finansierat och samproducerat.

- Vi befinner oss i en situation där vi tvingas säga nej till många erbjudanden på grund av vår ekonomi, säger Katarina Krave, finanschef.

Det som väntas, menar Johnny Nilsson, är färre produktioner för Film i Väst. Vilket skulle orsaka ett sviktande intresse för bolaget hos internationella aktörer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!