BIBLIOTEKET. Jan Myrdals hus i Varberg är fyllt med hans jättelika bibliotek, minst 50 000 böcker och en stor mängd konst och litografier. Foto: Niklas Henrikczon
BIBLIOTEKET. Jan Myrdals hus i Varberg är fyllt med hans jättelika bibliotek, minst 50 000 böcker och en stor mängd konst och litografier. Foto: Niklas Henrikczon

"Utan atombomb hade Nordkorea slukats nu"

Publicerad

VARBERG. Jan Myrdal, 85, är skriftställaren som alltid stuckit ut hakan och sagt obekväma "sanningar".

Som nu apropå krisen med Nordkorea.

- Om inte Nordkorea tidigt manifesterat att de tänkt göra en atombomb skulle de varit uppslukade vid det här laget.

Jan Myrdal menar att det är en otäck sanning att de länder som har kärnvapen, som till exempel Pakistan, Indien eller Israel, är tryggade mot anfall i större skala.

- Det är en av orsakerna till att Nordkorea har överlevt. Kom ihåg att det aldrig har skrivits ett fredsfördrag med Sydkorea. Jag tror inte att Förenta staterna någonsin har förlåtit att Nordkorea överlevde kriget på femtiotalet, säger Jan Myrdal.

Kärnvapen som en garant för freden?

- Säg så här, om Saddam Hussein verkligen skaffat sig kärnvapen hade Irak fortfarande existerat som tidigare.

Jan Myrdal tillägger också att han aldrig varit i Nordkorea. Som ständig debattör och skriftställare har han annars engagerat sig för bland annat Kina, Indien, Vietnam och Kambodja.

Hans vurm för Pot Pol-regimen i Kambodja är hans kanske mest kontroversiella ställningstagande - inte minst som han senare sagt att han aldrig haft fel i någon fråga.

- Det jag har sagt är att om jag skulle gå tillbaka till en situation där jag tagit ställning och haft de kunskaper jag haft då, skulle jag säga precis samma sak en gång till.

"Juholt roligare än Löfven"

På 60- och 70-talen var han en av förgrundsfigurerna inom vänsterrörelsen och var med och startade magasinet Folket i Bild/Kulturfront. I dag ser han ingen klar vänster/höger-skala i den svenska politiken.

- Socialdemokraterna är inte längre någon folkrörelse. De pratar hellre om opinionssiffrorna bland väljarna än ideologi. Och säga vad man vill om Håkan Juholt, men han var bra mycket roligare och mer intressant än Stefan Löfven.

Hjälpt av miljonär

Nyligen flyttade Jan Myrdal till Varberg med sitt gigantiska bibliotek, som omfattar minst 50 000 böcker och en stor samling konst och litografiska blad.

Det är hans gode vän, den excentriske miljonären och kommunisten Lars Diding, med sitt Leninbad på Hotell Gästis i Varberg, som bidragit till flytten.

Det är också tillsammans med Diding som Jan Myrdal instiftat sitt stora Jan Myrdal-pris som döpts till Leninpriset, vilket många anser stötande.

- Med Lenin handlar det om två saker, hans ställningstagande inför första världskriget då hela den officiella arbetarrörelsen säckade ihop. Och hans klara ställning mot kolonialismen.

Pris för upprorisk anda

Robespierrepriset, lilla Jan Myrdal-priset som också delas ut nu den 13 april, är inte lika kontroversiellt.

Leninpriset på 100 000 kronor tilldelas en olydig konstnär/författare som uthålligt arbetar i Jan Myrdals upproriska anda mot överheten och Robespierrepriset på 10 000 kronor går till en ung författare/konstnär, som arbetar i samma anda.

Proppfullt med böcker

Att påstå att Jan Myrdals hus i Varberg är fullproppat med böcker är en ren underdrift.

Här finns litteratur från alla världens hörn och faktaböcker på originalspråk om första världskriget, franska revolutionen och en lång rad andra historiska händelser.

- Förutom tyska, franska och engelska kan jag stava mig fram i ryska böcker, men min persiska eller kinesiska är inte vad de borde vara.

Han lever som särbo med Andrea Gaytán Vega numera Myrdal som han gifte sig med 2008.

- Det är ingen hemlighet att det sedan blev spänt mellan oss. Vi hade till och med skrivit färdigt skilsmässopappren. Men sedan kom hon tillbaka, fast då var jag redan på väg att flytta till Varberg, förklarar han.

"Praktiskt när jag rökte"

Fortfarande arbetar Jan Myrdal varje dag, sätter sig vid datorn och skriver - han är antagligen rätt ensam numera om att skriva enbart med höger pekfinger.

- Det är en rest från tiden då jag rökte. Då var det praktiskt att ha en hand fri, säger han.

Han är hedersdoktor i USA, Kina och Frankrike.

- Fast här i landet lär jag aldrig få någon sådan utnämning, på grund av mina politiska ställningstaganden.

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER