Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Utan atombomb hade Nordkorea slukats nu"

BIBLIOTEKET. Jan Myrdals hus i Varberg är fyllt med hans jättelika bibliotek, minst 50 000 böcker och en stor mängd konst och litografier. Foto: Niklas Henrikczon

VARBERG. Jan Myrdal, 85, är skriftställaren som alltid stuckit ut hakan och sagt obekväma "sanningar".

Som nu apropå krisen med Nordkorea.

- Om inte Nordkorea tidigt manifesterat att de tänkt göra en atombomb skulle de varit uppslukade vid det här laget.

hedersdoktoroch författare

Jan Myrdal är född 19 juli 1927 i Bromma. Han är litterär hedersdoktor vid Uppsala college university i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin i Kina.

Han är son till Alva och Gunnar Myrdal och sedan 2008 gift med Andrea Myrdal. Tidigare var han i många år gift med framlidna konstnären och fotografen Gun Kessle. Tillsammans skrev de många böcker, reportage och arrangerade utställningar.

Det stora genombrottet kom med boken "Rapport från en kinesisk by" 1963 som diskuterades över hela världen när den kom.

Tillsammans med Gun Kessle gjorde han många resor i tredje världen, vilket resulterade i reseskildringar som "Resa i Afghanistan" (1960), "Indien väntar" (1980) och "México" (1995).

1982 kom boken "Barndom" där han öppet beskriver konflikterna med sina föräldrar och kritiserar deras uppfostringsmetoder. Den följdes av "Tolv på det trettonde" och "En annan värld". Flera andra romaner bygger på hans eget liv, som den senaste "Gubbsjuka" (2002).

Maj sjöwall årets leninpristagare

Leninpriset är med sina 100 000 kronor tungt inom litteraturvärlden. Pristagaren kan nomineras av vem som helst och utses av styrelsen för Jan Myrdal-sällskapet, och ska vara en "författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition".

I år går Leninpriset till Maj Sjöwall för böckerna hon skrev tillsammans med Per Wahlöö som "med unik konstnärlig medvetenhet och sociologisk skärpa visat hur brottet föds ur vårt samhälle, att den kriminella handlingen är ett symptom och brottslingen själv ett offer".

Leninpriset

2009 Mattias Gardell,

författare och historiker

2010 Roy Andersson,

filmregissör

2011 Maj Wechselmann,

dokumentärfilmare

2012 Sven Lindqvist, författare Robespierrepriset

2010 Kajsa Ekis Ekman, kulturjournalist, författare

2011 Martin Schibbye,

journalist

2012 Jenny Wrangborg,

poet och krönikör

Jan Myrdal menar att det är en otäck sanning att de länder som har kärnvapen, som till exempel Pakistan, Indien eller Israel, är tryggade mot anfall i större skala.

- Det är en av orsakerna till att Nordkorea har överlevt. Kom ihåg att det aldrig har skrivits ett fredsfördrag med Sydkorea. Jag tror inte att Förenta staterna någonsin har förlåtit att Nordkorea överlevde kriget på femtiotalet, säger Jan Myrdal.

Kärnvapen som en garant för freden?

- Säg så här, om Saddam Hussein verkligen skaffat sig kärnvapen hade Irak fortfarande existerat som tidigare.

Jan Myrdal tillägger också att han aldrig varit i Nordkorea. Som ständig debattör och skriftställare har han annars engagerat sig för bland annat Kina, Indien, Vietnam och Kambodja.

Hans vurm för Pot Pol-regimen i Kambodja är hans kanske mest kontroversiella ställningstagande - inte minst som han senare sagt att han aldrig haft fel i någon fråga.

- Det jag har sagt är att om jag skulle gå tillbaka till en situation där jag tagit ställning och haft de kunskaper jag haft då, skulle jag säga precis samma sak en gång till.

"Juholt roligare än Löfven"

På 60- och 70-talen var han en av förgrundsfigurerna inom vänsterrörelsen och var med och startade magasinet Folket i Bild/Kulturfront. I dag ser han ingen klar vänster/höger-skala i den svenska politiken.

- Socialdemokraterna är inte längre någon folkrörelse. De pratar hellre om opinionssiffrorna bland väljarna än ideologi. Och säga vad man vill om Håkan Juholt, men han var bra mycket roligare och mer intressant än Stefan Löfven.

Hjälpt av miljonär

Nyligen flyttade Jan Myrdal till Varberg med sitt gigantiska bibliotek, som omfattar minst 50 000 böcker och en stor samling konst och litografiska blad.

Det är hans gode vän, den excentriske miljonären och kommunisten Lars Diding, med sitt Leninbad på Hotell Gästis i Varberg, som bidragit till flytten.

Det är också tillsammans med Diding som Jan Myrdal instiftat sitt stora Jan Myrdal-pris som döpts till Leninpriset, vilket många anser stötande.

- Med Lenin handlar det om två saker, hans ställningstagande inför första världskriget då hela den officiella arbetarrörelsen säckade ihop. Och hans klara ställning mot kolonialismen.

Pris för upprorisk anda

Robespierrepriset, lilla Jan Myrdal-priset som också delas ut nu den 13 april, är inte lika kontroversiellt.

Leninpriset på 100 000 kronor tilldelas en olydig konstnär/författare som uthålligt arbetar i Jan Myrdals upproriska anda mot överheten och Robespierrepriset på 10 000 kronor går till en ung författare/konstnär, som arbetar i samma anda.

Proppfullt med böcker

Att påstå att Jan Myrdals hus i Varberg är fullproppat med böcker är en ren underdrift.

Här finns litteratur från alla världens hörn och faktaböcker på originalspråk om första världskriget, franska revolutionen och en lång rad andra historiska händelser.

- Förutom tyska, franska och engelska kan jag stava mig fram i ryska böcker, men min persiska eller kinesiska är inte vad de borde vara.

Han lever som särbo med Andrea Gaytán Vega numera Myrdal som han gifte sig med 2008.

- Det är ingen hemlighet att det sedan blev spänt mellan oss. Vi hade till och med skrivit färdigt skilsmässopappren. Men sedan kom hon tillbaka, fast då var jag redan på väg att flytta till Varberg, förklarar han.

"Praktiskt när jag rökte"

Fortfarande arbetar Jan Myrdal varje dag, sätter sig vid datorn och skriver - han är antagligen rätt ensam numera om att skriva enbart med höger pekfinger.

- Det är en rest från tiden då jag rökte. Då var det praktiskt att ha en hand fri, säger han.

Han är hedersdoktor i USA, Kina och Frankrike.

- Fast här i landet lär jag aldrig få någon sådan utnämning, på grund av mina politiska ställningstaganden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!