Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

USA och Finland hoppar av ubåtsövning på Västkusten

Melina Westerberg, kommunikationschef på fjärde sjöstridsflottiljen.Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten
Svensk ubåt av typen Gotland. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: FÖRSVARSMAKTEN

I spåren av coronakrisen: USA, Frankrike, Danmark och Finland har alla hoppat av den stora ubåtsjaktsövningen på Västkusten i veckan. 

Men den svenska marinen kör på själva som planerat. 

– De har droppat av en efter en. Men det har inte varit aktuellt att ställa in helt. Det är viktigt att vi kan genomföra vår operativa verksamhet även under en kris eller när övriga samhället har det svårt, säger Melina Westerberg, kommunikationschef på fjärde sjöstridsflottiljen.

Cirka 700 personer från tredje och fjärde sjöstridsflottiljen, amfibieregementet samt marinbasen deltar i övningen i vattnen norr om Marstrand som pågår den 18–25 mars. 

Korvetter, minröjningsfartyg, olika typer av helikoptrar, soldater på land samt mindre båtar i skärgården kommer alla öva ubåtsjakt. En ubåt från den svenska marinen deltar i övningen som totalt omfattar ett 30-tal svenska militärfartyg.

Ubåtsjaktsplan från USA

Men egentligen skulle betydligt fler varit på plats. Totalt skulle övningen omfattat 1 000 personer, ett P-8 Poseidon-ubåtjaktsplan från den amerikanska marinen, ett stort antal finländska fartyg, ett fartyg från Frankrike samt militär personal från Danmark. Men samtliga har ställt in sitt deltagande. Även det svenska hemvärnet har hoppat av övningen. 

– Vi kommer att genomför övningen så som den var planerad, men med lite förändrade rutiner med anledning av coronasmittan. I stort är själva ubåtsjakten den samma. Fartygen kommer leta efter och identifiera ubåtar, säger Melina Westerberg.

En av marinens Visbykorvetter. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: JIMMIE ADAMSSON / FÖRSVARSMAKTEN

De svenska och utländska fartygsbesättningarna skulle ha bott till sjöss ombord på sina respektive fartyg medan besättningen på det amerikanska ubåtsjaktplanet skulle utgå från flygflottiljen i Ronneby. Ombord på planet skulle även en svensk officer ha funnits. 

– Besättningen ombord på fartygen är relativt isolerad och har stopp för alla besök, säger Melina Westerberg.

”Mininal påverkan”

Övningarna kommer främst ske utomskärs, men även inomskärs.

– Det kommer vara minimal påverkan på civilbefolkningen. Men det är viktigt att man håller ett bra avstånd när man möter ett marint fartyg till sjöss. Ibland finns det utrustning under vattenytan som inte syns, säger Melina Westerberg. 

 

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan