Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Urtidsfisk hotar nytt brobygge

Bygget av en ny Borgmästarbro i Kungsbacka kan försvåras.

Länsstyrelsen ställer hårda villkor för att skydda den hotade urtidsfisken havsnejonöga som finns i ån, skriver Kungsbacka-Posten.

Havsnejonöga är en rödlistad art och därför måste Teknikförvaltningen i staden ta ”särskild hänsyn” till arten, som tidningen beskriver det. Arten finns i Kungsbackaån där den nya bron ska stå.

Det är länsstyrelsen som kommer med villkor om att kommunen ska ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. Det är viktigt att ta reda på om brobygget kan påverka havsnejonögats population, menar länsstyrelsen.

– Det finns ett nationellt bevarandemål om att vi ska ha 2 500 vuxna individer i Sverige. I dag finns det hundra kvar och femtio av dem finns i Halland. Då ska man komma ihåg att det är en högt skattad siffra, säger Elisabeth Thysell, vattenbiolog vid länsstyrelsen, till Kungsbacka-Posten.

Havsenejonöga är en fredad art som ska släppas tillbaka om den fångas. Urtidsfisken är en primitiv sådan som brukar beskrivas som en levande fossil.