”Som att köpa mat på Ica”.
Så beskrevs tillgången på narkotika i västra Sverige i GT:s reportage om ungdomsknarkandet.
Flera ungdomar berättar också om hur de blivit missbrukare, eller kraftigt förvärrat sitt missbruk, inne på statliga och kommunala hem.
På hemmen – exempelvis HVB-hem eller låsta SIS-boenden – skulle de ha fått hjälp att komma tillrätta med sina problem, men har i stället kommit ut som heroinmissbrukare.
En sådan plats är ett kommunalt ungdomshem i Skaraborgsområdet, som under de senaste åren varit både HVB-hem och stödboende.
Rena knarkfester
En 21-åring, som tidigare berättat om sin kamp mot missbruk, ger en dyster bild av den kommunala verksamheten.
Han vittnar om att hemmet varit en lokal handelsplats för narkotika där det förekommit återkommande och stökiga knarkfester med alkohol, cannabis, Tramadol och heroin.
– Klockan 20 gick personalen hem och därefter var det svängdörrar. Det kom folk dit och vi satt inomhus, rökte hasch och drack. Vi rökte opium på toaletten och folk tog heroin. På socialtjänstens egna hem.
– Personalen gjorde ingenting. Det var som att gå in i Amsterdam en helg klockan tio på kvällen. Ville du ha nåt var det bara att knacka på hos grannen. Vaktmästaren kom bara upp och stängde av brandlarmet nån gång och sen gick han. Så galet var det.

Började använda tyngre droger
Han berättar hur han gled allt djupare in i missbruk under tiden på hemmet och han började använda allt tyngre droger, opiater som heroin.
– Det där var socialtjänstens lösning på en 19-årings problem. Det blev bara värre där och jag började med opiater och sånt.
När GT begär ut handlingar kring boendet bekräftas avgörande delar av berättelsen.
Flera förundersökningsprotokoll visar att hemmet främst under 2018 uppmärksammades av polisen gällande bruk och handel med cannabis, Tramadol och heroin. Den 18 oktober 2018 slog polisen till mot boendet. I utredningen framgår att polisen då ”påträffade flera personer som misstänktes vara påverkade av narkotika” och bilder från husrannsakan visar bland annat beslag av Tramadol.
På polisen förhörsfråga till en av de gripna, om huruvida det är vanligt med narkotika på boendet, svarar han kortfattat:
– Ja.
Personalen slog larm
Drogproblemen på boendet ska ha varit så allvarliga att personalen också själva slog larm i ett arbetsmiljöärende.
När Arbetsmiljöverket kom på inspektion under 2018 skrev myndigheten i sitt så kallade inspektionsmeddelande:
”Vid inspektionen framkommer, genom huvudskyddsombudet att personalen känner oro med anledning av den droganvändning som påträffats.”

21-åringen som bodde på hemmet har senare fått andra mer framgångsrika insatser mot missbruket, men är besviken på kommunen.
– Många har bilden av Sverige att vi är duktiga på institutioner med psykiatri och missbruksvård. Men det är det sämsta jag varit med om.
Kritik från ungdomar
Kritiken från unga med missbrukshistorik gäller också andra, statliga, ungdomsboenden.
En 21-åring i Göteborg berättar om sin tid på ett av Statens institutionsstyrelses boenden, låsta hem för tvångsvårdade pojkar mellan 16 och 21 år.
Han klev in på boendet som en tonåring som börjat experimentera med cannabis.
Och klev ut som en tung narkotikamissbrukare.
– Jag hamnade tidigt på ett låst SIS-boende och där kom jag i kontakt med amfetamin för första gången.

Jessica Vikberg i Göteborg, förbundsordförande för Narkotikafritt Samhälle, känner igen problematiken kring ungdomshemmen.
– Kan vi inte hålla ett HVB-hem fritt från droger, hur ska vi då kunna hålla en kommun eller en skola fritt från droger? Det som krävs är bra och engagerad personal men även kontroller. Man måste kolla post, reglera så att man inte får in droger, och reagera när ungdomar är påverkade.

Personalfritt på nätterna
Polisen uppger att läget på boendet i Skaraborg numera har lugnat sig.
– De bor under speciella omständigheter, de har inget att göra, och då blir det lätt så här. Speciellt om inte personalen räcker till, säger tillförordnade gruppchefen Michael Ståhlgren på polisområde Skaraborg.
Kommunens enhetschef, med ansvar för boendena, bekräftar att det funnits drogproblem på hemmet.
– Ja, vi hade polis där och vissa ungdomar fick gå på regelbundna kontroller hos vårt rådgivningscentrum på socialtjänsten. Så vi kände till att det förekom.
– Vi satte in extra personal och vi tycker att vi fick bukt med det efter ett tag. Vissa ungdomar kunde då inte bo kvar eftersom de hade ett aktivt missbruk eller bruk.
Han bekräftar också att det ”förekom” att det saknades personal på kvällar och nätter.
– Men vi satte in det när det var på väg att eskalera.
Också enhetschefen uppger att problemen numera minskat.
Men han medger att det är ”bedrövligt” att ungdomar faller in i missbruk på kommunala och statliga boenden.
– Det är bedrövligt men det är ett generellt samhällsproblem att droger är alldeles för lättillgängligt. Det är grundproblematiken.