Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Urban och Ulricas sorg – hästarna brann inne

Här är dagens toppnyheter.
Urban och Ulrica Gullberg har ett stort intresse för hästsport.Foto: Privat
Branden resulterade i fem döda hästar och två skadade personer. Foto: JOAKIM ERIKSSON

Under stormen Ciara såg Urban och Ulrica Gullberg plötsligt rök från ladugården där sju tävlingshästar och ett föl befann sig.

Paret hamnade på sjukhus för lungskador och brännskador efter att desperat ha försökt rädda sina hästar – trots sina insatser överlevde endast tre. 

– Det går inte att beskriva sorgen. Det är hela vårat liv som man säger, säger Urban Gullberg.

Stormen Ciara drabbade hästfamiljen Gullberg hårt när ladugården strax utanför Borås blev övertänd. Under söndagseftermiddagen märkte Urban och hans fru Ulrica hur det bolmade rök från ladugårdens bortre ände. De förstod direkt allvaret, något BT skrivit om.

Paret ringde 112 och påbörjade sitt eget räddningsarbete.

– Jag sprang in och öppnade boxarna och försökte få ut hästarna. Allt gick väldigt snabbt och ladugården fylldes mer och mer med svart rök. Hästarna sprang inte ut, de springer tyvärr mot eld, säger Urban.

Under den korta tiden som Urban försökte rädda hästarna började ladugården att raseras. Han var tvungen att springa ut och fokuserade i stället på att rädda två hästar som stod i boxar utomhus.

– Vi hade två hästboxar precis bredvid ladugården och jag öppnade dem. Den ena hästen sprang ut självmant medan den andra var jag tvungen att dra ut. Precis när den kom ut så rasade taket in.

Urban Gullberg rider på CC Fraulein som även kallas för Blondy. Hon kommer ursprungligen från Texas.Foto: Privat

”Fick andra gradens brännskador”

En annan häst hade hittat sig till ladugårdsdörren men stod stilla. Hästens man och lugg brann.

– Ulrica släckte manen och fick själv andra gradens brännskador i ansiktet och första gradens brännskador på bröstet, säger Urban.

På grund av det stormiga vädret förstod han att det fanns en risk att boningshuset skulle ta fyr. Urban sprang upp och hämtade sina två tvillingdöttrar och satte dem i bilen tillsammans med familjens hundar. 

Snart kom räddningstjänst och ambulans som började ett intensivt släckningsarbete. Men ladugården gick inte att rädda och fyra tävlingshästar och ett föl brann inne. Även verktyg, utrustning, sadlar och en traktor för ett värde av flera hundra tusen kronor brann inne, berättar Urban.

– Det var våra tävlingshästar som är som vår familj. Det går inte att beskriva sorgen, det är fruktansvärt. Det är hela vårat liv som man säger. De hästarna är ovärderliga. En tävlade jag med i EM förra året och jag skulle tävla i EM i år, också. 

Familjen Gullberg består av pappa Urban, mamma Ulrica och deras tvillingdöttrar.Foto: Privat

Oklart hur branden startade

Ambulansen tog med Urban och Ulrica till sjukhuset där man kunde konstatera Ulricas brännskador och att båda två hade lungskador. Ännu har de inte fått komma hem till gården. 

– Första steget är att komma ifrån sjukhuset men jag vet inte hur man ska orka komma hem, säger Urban.

Ladugården som brann ner var 300 kvadratmeter stor. Ännu är det oklart hur branden startade men en teknisk undersökning utförs på brandplatsen.

Polisen har inte heller en klar bild av vad som orsakade den våldsamma branden och utreder för närvarande ärendet.

– Vi har en pågående teknisk undersökning men i nuläget är det ingenting i nuläget som tyder på brott. Men vi kan inte utesluta något förrän undersökningen är klar. Vi har pratat med ägarna och människor i området, säger Jan Johansson, polisens jourhavande förundersökningsledare i Borås.