Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upprört krögarmöte efter regeringens alkoholbesked

Göteborgs krögare allt närmre konkurs: "Vi behöver stöd nu"
Suleyman Muratson, restaurang Södra och nattklubben Phase: ”Jag har sålt mitt hus och är på väg mot personlig konkurs. Jag har ingenting, vi måste få hjälp omgående”.
Foto: Lovisa Waldeck

Ett tiotal krögare samlades på torsdagen vid krogtäta Andra Långgatan i Göteborg, för att lufta sina åsikter om de coronarestriktioner som satt hela deras bransch i gungning.

Stämningen i rummet var både frustrerad och uppgiven.

– Jag har sålt mitt hus och är på väg mot personlig konkurs. Jag har ingenting, vi måste få hjälp omgående, sa Suleyman Muratson, som driver en restaurang och nattklubb i Kungsbacka.

Under morgonens pressträff kom regeringens besked att alkoholförbudet förlängs i ytterligare minst två veckor.  

– Vi har olika smittkällor och restaurangerna är en miljö som kan bidra till smittspridning. Exakt hur stor den här vet vi inte men vi kan inte chansa, sa Stefan Löfven under den efterföljande frågestunden. 

Alkoholstoppet har lagt sten på börda för redan hårt prövade krog- och restaurangägare, och missnöjet pyr i branschen. Det blev tydligt när ett tiotal krögare möttes upp på restaurang Pinocchio vid Andra Långgatan, bara några timmar efter regeringens pressträff.

– Jag är enormt frustrerad. Vi vill ha en dialog med regeringen, men vi når inte fram. Om de bara lyssnade på oss skulle vi kunna komma fram till väldigt bra åtgärder, som både skulle minska smittspridningen och leda till färre konkurser, säger Peter Iwers, som sedan tio år tillbaka driver Restaurant 2112 på Magasinsgatan i Göteborg.

Peter Iwers, Restaurant 2112. ”Jag är enormt frustrerad. Vi vill ha en dialog med regeringen, men vi når inte fram”, säger
Foto: Lovisa Waldeck

”På väg mot personlig konkurs”

Och hans frustration delades av de andra mötesdeltagarna. En efter en delade de med sig av sina prövningar, och luftade sitt missnöje med regeringens stödåtgärder. 

Suleyman Muratson, restaurang- och nattklubbsägare från Kungsbacka, berättade att både hans företag och han själv är på väg utför ruinens brant. 

– Jag har ingenting. Mina fakturor växer och växer, och alla går till Kronofogden. Vi har tappat över 95 procent i omsättning. Jag har sålt mitt hus och är på väg mot personlig konkurs. Jag har ingenting, vi måste få hjälp omgående, sa Suleyman.

Det omsättningsstöd som regeringen har infört, och som baseras på företagets procentuella omsättningstapp, är inte tillräckligt. Det var samtliga mötesdeltagare överens om.

Peter Iwers igen:

– Vi har inte kunnat söka stöd för hösten och vintern ännu. Det kommer att dröja månader innan vi får några pengar. Men restauranger som inte har några pengar att betala löner för nu, vad händer med dem? Det är jättemånga anställda som kommer att bli arbetslösa för att intäkterna inte finns där och för att stödet saknas.

Jesper Karlsson, Holy Moly: ”Man känner sig väldigt sviken och ignorerad. Stödåtgärderna är långt ifrån tillräckliga, och besluten har varit både otydliga och dåligt underbyggda”.
Foto: Lovisa Waldeck
Cattis Ledius, restaurang Haket: ”Sedan april har vi haft de hårdaste restriktionerna i hela samhället. Ingen annan bransch är lika hårt reglerad.”
Foto: Lovisa Waldeck
Dan Lexö, restaurang Koks: ”Det är svårt att förstå varför vi drabbas av de här restriktionerna. Är det på grund av att de hippa barerna i Stockholm har misskött sig? Jag menar, vi matlagare håller ju inte på så.”
Foto: Lovisa Waldeck
Robert Maglia, Enoteca Maglia: ”Krögarna i det här landet har lyft upp den svenska gastronomin på en internationell toppnivå, och nu rivs allt det ner. Det går inte att snurra på noll hur länge som helst.”
Foto: Lovisa Waldeck

Har pantsatt lägenheten

I en mejlkommentar till GT skriver finansminister Magdalena Andersson:

”Regeringen har gett nya besked om flera stöd till restaurangbranschen med anledning av smittspridningen och de hårdare restriktionerna. Till exempel förstärks korttidspermitteringarna och omställningsstödet förlängs och utökas. Många väntar på besked om utbetalningar kring redan presenterade stöd, till dem vill jag säga - håll i och håll ut, pengar kommer.”

Men risken är att pengarna kommer för sent. Det säger David Demirörs, ägare till restaurang Pinocchio och initiativtagare till mötet.

– Regeringen säger håll i och ut, men vi har kniven mot strupen och kan inte hålla ut längre.  Vi har slut på våra likvider och har inga mer pengar att putta in.

David Demirörs, restaurang Pinocchio: ”Regeringen säger håll i och ut, men vi har kniven mot strupen och kan inte hålla ut längre.”
Foto: Lovisa Waldeck

Maja Sofic, som äger och driver The Abyss, skriver under på kritiken och beskriver sin egen situation som ”katastrofal”.

– Efter den här månaden har vi inga pengar kvar. Vi har satt in alla våra besparingar, och jag har pantsatt min lägenhet. Vi har massor av folk som stöttar oss, med insamlingar och auktioner, men det räcker inte. Det borde inte ligga på folket, det som regeringen borde göra. 

Löfven om alkoholstoppet: ”Tänker inte chansa”

Alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs fram till 7 februari och rekommendationen om munskydd i rusningstrafik gäller våren ut.