Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppmaningen: Spara på vattnet i sommar

Invånare i Västra Götalands Län uppmanas att spara på vattnet. Foto: © BILDBYRÅN

Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanar invånare i länet att spara på sitt vatten.

Detta då grundvattennivåerna är lägre in det normala, trots att sommaren hittils inte varit lika torr och het som förra året, skriver P4 Skaraborg. 

Redan i våras gick Länsstyrelsen i Västra Götaland ut och uppmanade alla invånare i länet att spara sitt vatten, eftersom nivåerna vid det tillfället var ännu lägre än året innan.

Nivåerna har fortsatt att sjunka och därför vill man återigen att folk ska hålla igen när det kommer till vattnet.

- Vi har fortfarande nivåer både i ytvattnet och i grundvattnet som är lägre än normalt. Däremot är det inte värre än vad det var förra året vid den här tiden och det beror givetvis på att vi inte haft det lika varmt och torrt som förra sommaren, säger Tor Segerbo Enhetschef vid vattenavdelningen på Länsstyrelsen i Västra Götaland till P4 Skaraborg.

Så blir vädret kommande dagar

Vattennivåerna en relik från förra sommaren

Anledningen till att vattennivåerna är låga trots det mildare beror på en rad faktorer, förklarar Segerbo.

– Vi började med en torr sommar förra året följt av kort och mild vinter med lite nederbörd i form av snö. Den tidig växtsäsong har resulterat i att de ganska rikliga mängder vatten vi hade i mars sugits upp av växterna, säger han till P4.

Länsstyrelsen hårdbevakar nu de vattenmagasin som löpte störst risk att sina under förra året och än så länge är det inte troligt att vattnet helt kommer att ta slut.