Våldsamt upplopp - väktare attackerad

Publicerad

Ett storbråk bröt ut i Trollhättan under natten mot torsdagen.

Omkring 40 personer var inblandade i bråket som ska ha börjat med att en grupp tänt eld på bildäck.

– För att skilja grupperna åt fick vi använda pepparsprej och batonger, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral. 

Strax efter 01.15 kom ett samtal in till polisen om att det var bildäck som brann i stadsdelen Kronogården i Trollhättan. 

– I samband med detta får vi veta att en väktare som skulle släcka branden blir utsatt för stenkastning av en gruppering. Då gick den andra gruppen till väktarens försvar, säger Göran Carlbom på polisens ledningscentral. 

Det skulle bli inledningen på en stökig natt där uppåt ett 40-tal personer hamnade i ett våldsamt bråk där de inblandade använde olika tillhyggen som fälgkors och påkar. Polisen fick ta stora resurser i anspråk för att stoppa bråket.

– Det har varit ett stort antal poliser på plats från olika polisområden i regionen, säger Göran Carlbom.

"Pepparsprej och batonger"

– Det var grupperingar som är boende i området som var i luven på varandra. Polis får använda visst våld som pepparsprej och batonger för att sära på dem, säger Göran Carlbom och tillägger att inget våld har riktats mot polis utan att det är två grupperingar som bråkat. 

Både ungdomar och något äldre personer ska enligt polisen ha varit inblandade. 

Händelsen rubriceras våldsamt upplopp. Det har även upprättats två anmälningar om misshandel.

– Två personer har uppsökt sjukhus efter att ha blivit misshandlade, säger Göran Carlbom. 

Personerna uppges inte vara allvarligt skadade. 

Ökad polisnärvaro i förebyggande syfte

Vid fyratiden på torsdagsmorgonen kunde polisen börja trappa ner insatsen och vid femtiden var det lugnt på platsen.

Under torsdagen ökar polisen sin närvaro i Kronogården för att förebygga nya incidenter. 

– Nu arbetar vi med att säkra tryggheten och utreda det som hänt, säger kommenderingschef Gunilla Gevreus.

Polisen ska under dagen hålla förhör med de personer som varit inblandade i händelsen. 

 

LÄS OCKSÅ: Väktare lyste med ficklampa – blev beskjuten av boende

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER