Upplev skärgården – i vinterskrud

– Man blir ödmjuk inför kyla och vind, och det är under vintern det är vildmark över Bohuslän, säger Christina Ingemarsdotter, Kajak i Grundsund.
Foto: Nautopp/Vastsverige.com
Skärgården utanför Grebbestad i vinterskrud.
Foto: Ingela Holgersson
– Vintern är den årstid när naturen bestämmer vad som är möjligt, säger Christina Ingemarsdotter, som driver bolaget Kajak i Grundsund.
Foto: Privat

Skärgården i vinterskrud kan vara magisk – med frostiga klippor och ett mer stilla landskap.

– Det är den tid då Bohuslän blir vildmark, konstaterar Christina Ingemarsdotter som arrangerar kajakturer vintertid i Grundsund.

Att ge sig ut på en kajaktur i skärgården mitt i vintern, när bad- och båtsäsongen känns väldigt avlägsen, är en storslagen upplevelse.

– Vintern är den årstid när naturen bestämmer vad som är möjligt. Man blir ödmjuk inför kyla och vind, och det är då det är vildmark över Bohuslän, säger Christina Ingemarsdotter som driver Kajak i Grundsund där hon bland annat arrangerar vinterpaddling.

Christina Ingemarsdotter arrangerar vinterpaddling i Grundsund.
Foto: Privat

Hon beskriver landskapet som tystare och "större" än på sommaren:

"Upplever sin litenhet"

– På vintern är man ensam i skärgården och upplever sin egen litenhet på ett annat sätt. Det krävs mer kunskap och omdöme när man ger sig ut och paddlar, säger hon.

Christina Ingemarsdotter förklarar att det är farligare att paddla när det är kallt, och det gäller att paddla säkert och välja väg mer noggrant.

– Vi sitter i torrdräkt och har extra ombyte med oss, men kallt vatten är inte att leka med. Hamnar du i vattnet har du kortare tid på dig än sommartid. Torrdräkten håller dig torr, men inte varm. Det gäller också att ha på sig flera lager med underställ i ull under torrdräkten, säger hon.

Här hittar du vinterpaddling på Västkusten

Här är exempel på var du kan hitta vinterpaddling på Västkusten:

Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor

Grebbestad

Erbjuder tretimmarsturer under vintersäsongen. Paddlingen utgår från kajakcentret i Grönemad. Torrdräkter finns och erfarna guider tar deltagarna med ut i skärgården där det görs strandhugg och bjuds på värmande dryck.

Arrangören har också vinterpaddling på SUP, stand up paddle board. 

Vinterpaddling på SUP i Grebbestad.
Foto: Ingela Holgersson

Kajak i Grundsund

Grundsund

Några lördagar under vintern tas deltagare med ut från Rågårdsvik på Skaftös södra sida på en tretimmarstur. Under turen bjuds på värmande nyponsoppa och efter paddlingen blir det fisksoppa på pensionatet. Sedan finns bastu tillgänglig för den som vill.


Outdoor west 

Lysekil

Varje lördag från oktober till maj arrangeras vinterpaddling i lugnt tempo där det serveras värmande fisk- och musselsoppa i mitten av turen. Utrustning med torrdräkt ingår. Ingen tidigare erfarenhet av paddling krävs.


Gullmarsstrand Hotell & Konferens

Fiskebäckskil

Havskajakpaddling från hotellets brygga erbjuds hela året, även vintertid. Tursen är cirka fyra timmar inklusive strandhugg med lunchstopp. Torrdräkt i går. Passar både för nybörjare och erfarna.


LÄS OCKSÅ: Upptäck Västkusten – med en havskajak