– Man blir ödmjuk inför kyla och vind, och det är under vintern det är vildmark över Bohuslän, säger Christina Ingemarsdotter, Kajak i Grundsund. Foto: Nautopp/Vastsverige.com– Man blir ödmjuk inför kyla och vind, och det är under vintern det är vildmark över Bohuslän, säger Christina Ingemarsdotter, Kajak i Grundsund. Foto: Nautopp/Vastsverige.com
– Man blir ödmjuk inför kyla och vind, och det är under vintern det är vildmark över Bohuslän, säger Christina Ingemarsdotter, Kajak i Grundsund. Foto: Nautopp/Vastsverige.com
Skärgården utanför Grebbestad i vinterskrud. Foto: Ingela HolgerssonSkärgården utanför Grebbestad i vinterskrud. Foto: Ingela Holgersson
Skärgården utanför Grebbestad i vinterskrud. Foto: Ingela Holgersson
– Vintern är den årstid när naturen bestämmer vad som är möjligt, säger Christina Ingemarsdotter, som driver bolaget Kajak i Grundsund. Foto: Privat– Vintern är den årstid när naturen bestämmer vad som är möjligt, säger Christina Ingemarsdotter, som driver bolaget Kajak i Grundsund. Foto: Privat
– Vintern är den årstid när naturen bestämmer vad som är möjligt, säger Christina Ingemarsdotter, som driver bolaget Kajak i Grundsund. Foto: Privat

Upplev skärgården – i vinterskrud

Publicerad

Skärgården i vinterskrud kan vara magisk – med frostiga klippor och ett mer stilla landskap.

– Det är den tid då Bohuslän blir vildmark, konstaterar Christina Ingemarsdotter som arrangerar kajakturer vintertid i Grundsund.

Att ge sig ut på en kajaktur i skärgården mitt i vintern, när bad- och båtsäsongen känns väldigt avlägsen, är en storslagen upplevelse.

– Vintern är den årstid när naturen bestämmer vad som är möjligt. Man blir ödmjuk inför kyla och vind, och det är då det är vildmark över Bohuslän, säger Christina Ingemarsdotter som driver Kajak i Grundsund där hon bland annat arrangerar vinterpaddling.

Christina Ingemarsdotter arrangerar vinterpaddling i Grundsund.Foto: Privat

Hon beskriver landskapet som tystare och "större" än på sommaren:

"Upplever sin litenhet"

– På vintern är man ensam i skärgården och upplever sin egen litenhet på ett annat sätt. Det krävs mer kunskap och omdöme när man ger sig ut och paddlar, säger hon.

Christina Ingemarsdotter förklarar att det är farligare att paddla när det är kallt, och det gäller att paddla säkert och välja väg mer noggrant.

– Vi sitter i torrdräkt och har extra ombyte med oss, men kallt vatten är inte att leka med. Hamnar du i vattnet har du kortare tid på dig än sommartid. Torrdräkten håller dig torr, men inte varm. Det gäller också att ha på sig flera lager med underställ i ull under torrdräkten, säger hon.

Här hittar du vinterpaddling på Västkusten

Här är exempel på var du kan hitta vinterpaddling på Västkusten:

Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor

Grebbestad

Erbjuder tretimmarsturer under vintersäsongen. Paddlingen utgår från kajakcentret i Grönemad. Torrdräkter finns och erfarna guider tar deltagarna med ut i skärgården där det görs strandhugg och bjuds på värmande dryck.

Arrangören har också vinterpaddling på SUP, stand up paddle board. 

Vinterpaddling på SUP i Grebbestad.Foto: Ingela Holgersson

 

Kajak i Grundsund

Grundsund

Några lördagar under vintern tas deltagare med ut från Rågårdsvik på Skaftös södra sida på en tretimmarstur. Under turen bjuds på värmande nyponsoppa och efter paddlingen blir det fisksoppa på pensionatet. Sedan finns bastu tillgänglig för den som vill.

 

Outdoor west 

Lysekil

Varje lördag från oktober till maj arrangeras vinterpaddling i lugnt tempo där det serveras värmande fisk- och musselsoppa i mitten av turen. Utrustning med torrdräkt ingår. Ingen tidigare erfarenhet av paddling krävs.

 

Gullmarsstrand Hotell & Konferens

Fiskebäckskil

Havskajakpaddling från hotellets brygga erbjuds hela året, även vintertid. Tursen är cirka fyra timmar inklusive strandhugg med lunchstopp. Torrdräkt i går. Passar både för nybörjare och erfarna.

 

LÄS OCKSÅ: Upptäck Västkusten – med en havskajak

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER