Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teatern: Medarbetare svårt misshandlad av ordningsvakter

Backa Teater uppger att en av deras medarbetare har blivit svårt misshandlad av ordningsvakter på Centralstationen i Göteborg. Foto: NORA LOREK

Backa Teater uppger att en av deras medarbetare har blivit svårt misshandlad av ordningsvakter på Centralstationen i Göteborg. 

Teatern skriver om händelsen på sin Facebook-sida.

– Det finns så klart två versioner av vad som har hänt. Vi berättar bara vad vår medarbetare har berättat för oss, säger Hanna Johansson, presstalesperson på Backa Teater.

Händelsen är polisanmäld och en utredning pågår.

I en uppsättning som just nu spelas på Backa Teater, medverkar – förutom teaterns fasta ensemble – fem nyanlända flyktingar.

Det är en av dessa personer, en ung man, som ska ha utsatts för den misshandel som teatern beskriver på sin Facebook-sida.

Händelsen ska ha tagit sin början natten mellan 9 och 10 mars, när två ordningsvakter stoppade den unge mannen och två av hans vänner på Centralstationen i Göteborg för att visitera dem. En talesperson på statliga Jernhusen, som äger Centralstationen, uppger att den aktuella incidenten skedde på Nils Ericsonterminalen som ligger i direkt anslutning till Centralstationen. 

När vakterna hittade en joint på mannen, ska de – enligt teaterns redogörelse – ha blivit rasande och överöst mannen med rasistiska tillmälen.

Mannen ska därefter ha förts in i ett fönsterlöst och obevakat rum, där han uppges ha försetts med handfängsel. Därefter ska en långdragen misshandel ha tagit vid. 

Enligt Backa Teater får mannen omfattande skador: två utslagna tänder, en stukad handled, stora sår och blåmärken över bröstkorg, armar och ben.

Så småningom tillkallade vakterna polis, och två anmälningar upprättades:

En av ordningsvakterna anmälde den unge mannen, som han menar har varit våldsam. Den unge mannen anmälde i sin tur vakten för misshandel.

”Finns så klart två versioner”

Inlägget på Backa Teaters Facebook-sida är långt och mycket utförligt. Den baserar sig dock bara på den unge mannens redogörelse för händelseförloppet.

Varför berättar ni om det här på Facebook?

– Det är ett val som vår konstnärlige ledare har gjort tillsammans med oss alla på teatern. Som vi förstår det så kommer det in så många sådana här anmälningar så det hinns inte utredas, säger Hanna Johansson, presstalesperson på Backa Teater.

Har förundersökningen lagts ned, menar du?

– Nej, den är inte nedlagd. 

Varför inväntar ni inte att den bli klar, innan ni går ut på Facebook? Det brukar ju finnas två versioner av vad som har hänt.

– Det finns så klart två versioner av vad som har hänt. Vi berättar bara vad vår medarbetare har berättat för oss, säger Hanna Johansson, och fortsätter:

– Jag har ingen som helst anledning att ifrågasätta honom. Han är blåslagen och rädd.

Vaktbolaget: ”Allvarliga anklagelser”

Claes Olsson är utredare vid polisen i Göteborg city. Han säger att det inte är ovanligt att vakter anmäls för misshandel, men att ärendena till sin natur är svåra att utreda:

– Väktare och ordningsvakter har en utsatt arbetssituation, och precis som polisen har de rätt att bruka våld. Det är inte det som ska bevisas, utan att de i så fall har använt övervåld. Det är därför de här ärendena är ganska svåra. Var ska gränsen gå? 

Det aktuella säkerhetsbolaget Securitas, där ordningsvakterna är anställda, säger att man nu utreder händelsen internt.

– Vi kan bekräfta att det är våra ordningsvakter som har varit inblandade i den här händelsen. Ordningsvakterna har rapporterat om händelsen enligt gängse rutin. Det är väldigt allvarliga anklagelser som riktas och vi vet ännu inte vad som har hänt mer än vad som dokumenterats av inblandade personer, säger Axel Andersson, pressansvarig, Securitas Sverige AB, och fortsätter:

– Vi utreder detta internt och kommer naturligtvis bistå polisens utredning på alla sätt vi kan. Tills vår egen och polisens utredning är genomförd kommer vi inte kommentera ärendet ytterligare av hänsyn till både vår personal och mannen som gjort anmälan.

Expressen har nyligen genomfört en omfattande granskning av vaktbolagens personallistor. Den visar att fler än 120 personer har dömts för allvarliga brott som kränkt, skadat eller till och med förstört en annan människas liv.

Flera vaktbolag hävdar att de inte anställer personer som har dömts för brott. Men det stämmer inte. 

Expressen har flera exempel på att personer som har dömts för brott som skadat någon annan har fått jobb på välkända bolag som Securitas, Nokas, CSG och Avarn.

 

BROTTSDÖMDA PÅ VAKTBOLAG

Expressen har granskat fler än 30 000 personer som finns godkända hos landets länsstyrelser för anställning på vaktbolag. Expressen har hittills identifierat fler än 120 personer som har dömts för allvarliga brott under perioden 1999 till 2018.

 

Sex män har dömts för rån

Fler än 40 personer har fått villkorlig dom eller fängelse för misshandel. Ytterligare ett 40-tal har dömts till ungdomsvård eller ungdomstjänst för misshandel. 

Fem män har dömts för våldtäkt

De fler än 120 personerna har tillsammans dömts till 36 år i fängelse

 

Bland brotten finns våldtäkt, hemfridsbrott, sexuellt utnyttjande, koppleri, misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt mot barn, försök till mord, försök till dråp, rån, olaga hot. 

Dessutom mordbrand, grovt narkotikabrott, smuggling, grov rattfylla, skyddande av brottsling och övergrepp i rättssak, samt mycket mer. Dessutom flera fall av kontaktförbud som utfärdats av tingsrätter. 

 

Utöver dessa fler än 120 individer har Expressen identifierat flera hundra personer som jobbat eller jobbar för vaktbolag och som dömts för andra brott, som vapenbrott, urkundsförfalskning, bokföringsbrott, bidragsbrott, egenmäktigt förfarande, flera fall av stöld, olaga hot, skadegörelse, olaga intrång, ringa misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, upprepade fall av ringa narkotikabrott, förargelseväckande beteende, brott mot knivlagen, rattfylleri, smuggling, sjöfylleri, bristande tillsyn av hund, ofredande och mycket mer.