Svenske Peter satt fängslad i Kina.Svenske Peter satt fängslad i Kina.
Svenske Peter satt fängslad i Kina.
Nu har han släppts fri, rapporterar australienska ABC. Foto: PrivatNu har han släppts fri, rapporterar australienska ABC. Foto: Privat
Nu har han släppts fri, rapporterar australienska ABC. Foto: Privat

Uppgifter: Svenske Peter har släppts fri

Publicerad

Den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin som har suttit fängslad i Kina har släppts fri, rapporterar australienska ABC.

Dahlin, som fängslades i början av januari, har utvisats ur landet.

Det var under den första helgen i januari som Peter Dahlin från Stenungsund greps. Kinesiska myndigheter ska då ha genomfört ett större tillslag mot människorättsaktivister i landet.

Enligt SVT Nyheter vill UD i nuläget inte kommentera frisläppandet.

"Opposition mot regeringen"

Den åttonde januari, några dagar efter frihetsberövandet, kallades Kinas ambassadör till UD.

– Vi begärde att få klarhet i vad som skett och att skyndsamt få tillgång till honom, sa då Karin Nylund, presskommunikatör på UD.

Peter Dahlin arbetar med juridiska frågor på organisationen Chinese urgent action working group. Han anklagades för anstiftan till opposition mot regeringen.

Sveriges Radio har skrivit att Peter Dahlin i fångenskapen hade ett eget litet rum med en säng. Han fick även extra frukt, vilket skiljer sig från hur det vanligtvis brukar gå till i Kinesiska häkten.

Peter Dahlin har dock en sjukdom som kräver att han behöver daglig medicin.

– UD har vid flera tillfällen påpekat att han behöver ha sina medicinska behov tillgodosedda. Vi har ingen bekräftelse på att det blivit så, mer än att vi tagit upp det med dem, har Karin Nylund sagt tidigare.

 

Texten uppdateras.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER