Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter om Saab- försäljning dementeras

Foto: Annika Af Klercker

STOCKHOLM. Uppgifter till lokala medier under morgonen, talade om att Saab-affären gått i lås och att konkursboet köpts upp av elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden.

Detta dementeras nu från flera håll.

- Vi har inte fått någon information om att det ska vara klart, säger Peter Asp, informationschef på Trollhättan stad, till GT.se.

National Electric Vehicle Sweden

Elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden (Nevs) pekas ut som huvudintressent till köpet av Saab Automobiles konkursbo.


Huvudägare till Nevs, med 51 procent av aktierna, är National Modern Energy Holdings. Enligt ttela.se är bolaget registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ska i sin tur ägas av ett Hong Kong-baserat bolag.


Japanska Sun Investment är bolagets andre ägare.
Styrelseordförande för Nevs är Karl-Erling Trogen, tidigare vd för Volvo Lastvagnar.


Kai Johan Jiang utsågs nyligen till vd för bolaget.
Moderbolaget Saab Automobile och dotterbolagen Saab Powertrain och Saab Tools gick i konkurs den 19 december 2011.

Källa TT

Både Ttela.se och P4 Väst rapporterade att affären var i hamn, efter ett felaktigt uttalande av stadsdirektören Annika Wennerblom.

– Men tidpunkter för när man meddelar vem köparen är vet vi inte. Man har sagt att det ska vara klart den här veckan, men med tidpunkter i sådana här sammanhang är alltid svårt, sa hon till Ttela.

Men Peter Asp dementerar uppgiften. Enligt honom är Annika Wennerblom ångerfull efter uttalandet, som visade sig vara felaktigt.

- Det var utifrån hennes egna spekulationer. De har lovat ett besked vid månadsskiftet och det har inte kommit något. Med anledning av det drog hon slutsatsen att det kan vara klart. Sen har det rasslat iväg något alldeles oerhört, det var bara jätteolyckligt, säger Peter Asp.

Bekräftar ingenting

Han säger att varken han själv, Annika Wennerblom eller kommunalrådet Paul Åkerlund har fått några som helst uppgifter om att förvaltarna ska ha avslutat sitt arbete eller att det ska vara någon köpare klar.

- Däremot så hoppas vi naturligtvis att det snart ska vara klart.

Även konkursförvaltarna Hans L. Bergqvist på advokatfirman Delphi eller Anne-Marie Pouteaux på Wistrands advokatbyrå är för närvarande tillgängliga för några kommentarer, meddelar deras sekreterare.

- Vi varken bekräftar eller dementerar. Så fort det finns information att gå ut med kommer de att göra det, men det blir inte under dagen, säger en talesperson för konkursförvaltarna, till GT.se.

Enligt tidigare uppgifter har elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden legat bra till i förhandlingarna. Företaget ska vara berett att betala 1,5–1,8 miljarder kronor för Saab Automobile, exklusive reservdelsbolaget Saab Parts, skriver TT.

13 miljarder i skulder

Det var den 19 december förra året som Saab Automobile, med dotterbolagen Saab Tools och Saab Powertrain, försattes i konkurs. De tre företagens skulder uppgick till cirka 13 miljarder kronor.

Under våren har konkursförvaltarna förhandlat med ett antal spekulanter som varit intresserade av att köpa hela bolaget. Målet har varit att konkursboet skulle vara sålt före sommaren.

Mikael Östlund, presstalesman för Nevs, vill inte bekräfta att köpet är klart.

– Jag kan bekräfta att konsortiet Nevs är intresserade av att förvärva verksamheten Saab, säger han till TT.

Kryptisk text

Enligt Östlund hoppas Nevs att de fortfarande är aktuella för köp, men hänvisar all annan information om försäljningen till konkursförvaltarna.

På elbilskonsortiets mycket sparsmakade hemsida finns en kryptisk text om Saab på förstasidan:

"Saab Automobile, Trollhättan och Sverige står för innovationskraft och hög teknologisk kompetens. Inom Saab Automobile finns ett utbrett engagemang för framtida lösningar inom transportområdet", lyder texten.

P 4 Väst har nått Karl-Erik Trogen, styrelseordförande i Nevs, man han har inget att säga om morgonens uppgifter.

– Det kan jag absolut inte göra, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!