Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya bilderna på Lorentzon – jagas även utomlands

Misstänks enligt polisen för grov allmänfarlig ödeläggelse och kan dömas till livstids fängelse om han skulle fällas.
Här är nya bilderna på efterlysta Mark Lorentzon.
Enligt uppgifter kan Lorentzon befinna sig utomlands – och polisen tror sig ha fått livstecken av misstänkte bombmannen.
Mark Lorentzon håller sig undan. Han är anhållen i sin frånvaro.
Han misstänks ligga bakom kraftiga explosionen i Göteborg.
Flera personer skadades i branden.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HENRIK JANSSON
1 / 8

55-årige Mark Lorentzon misstänks för den kraftiga explosionen i ett lägenhetshus i Annedal.

Här är nytagna övervakningsbilder på den misstänkte bombmannen.

I den efterlysning som polisen arbetar med internt finns sådana bilder, enligt uppgift.

Under helgen arbetar polisen med en teori att han har flytt landet – och man tror sig ha fått ett livstecken.

Den polisiära kraftsamlingen efter explosionen i Annedal är massiv, men efter fyra dygn är den misstänkte bombmannen Mark Lorentzon fortfarande på fri fot.

Nu kan GT/Expressen visa nya bilder på Lorentzon. De är hämtade från en övervakningskamera och enligt uppgifter har bilder som dessa spridits internt inom polisen i samband med efterlysningen.

Övervakningsbilderna är tagna i närtid och därmed betydligt nyare än tidigare foton på Lorentzon som publicerats efter veckans explosion. De bilder som GT/Expressen gick ut med under fredagen är mer än ett halvår gamla och togs i samband med en husrannsakan som polisen gjorde i hans bostad i december förra året.

Nya bilderna på Mark Lorentzon.

Polisens jakt

När Lorentzon blev aktuell som misstänkt i utredningen fokuserade polisen sitt arbete på området Storgöteborg. Man gjorde flera tillslag de första dagarna och så sent som på fredagseftermiddagen sökte man igenom ett hus på Brännö i jakten på Mark Lorentzon.

Sedan dess har jakten på den misstänkte bombmannen breddats. I en efterlysning som gått ut till poliser i hela landet beskrivs han som farlig.

Polisen tror sig ha fått ett livstecken av 55-åringen och under helgen arbetar polisen även med en teori att Lorentzon befinner sig utanför Sverige, enligt uppgifter.

Kopplat till det spåret har polisen också intresserat sig för att den misstänkte under de senaste månaderna ska ha gjort flera mindre utbetalningar till olika länder, enligt uppgifter.

Inte efterlyst internationellt

Enligt kammaråklagare Maria Thorell, som leder utredningen, är huvudspåret dock att Lorentzon fortfarande befinner sig i Göteborgstrakten.

– Det är det som är vår huvudhypotes. Det är där vi framför allt letar.

Mark Lorentzon är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Han är fortfarande inte efterlyst internationellt.

– Vi har kommit fram till att vi börjar så här så får vi se hur saken utvecklar sig. Än så länge är han efterlyst bara i Sverige. Men givetvis så tittar vi på det, säger åklagare Maria Thorell.

Mark Lorentzon har i närtid haft stora problem med myndigheterna. Tidigare i höstas åtalades han för upprepade trakasserier mot personal på moderns äldreboende, och i tisdags – samma dag som sprängdådet – skulle han bli avhyst från sin lägenhet i huset på Övre Husargatan.

Betalade skuld

En av de sista personerna, kanske den siste, som träffade Mark Lorentzon innan sprängningen är en av hans bekanta.

I måndags kväll, bara några timmar innan explosionen i Annedal, fick han besök av 55-åringen. Han betalade en skuld på 540 kronor, stannade i någon timme och tog sedan farväl med en kram.

Mannen som fick besök av Lorentzon beskriver honom som en dubbelnatur.

– Han har två olika förhållningssätt. Ett när han pratar med folk, då är han väldigt trevlig. Och ett förhållningssätt när han bråkar om juridik, då blir han riktigt annorlunda, säger han.

Vad tror du om misstankarna som riktas mot honom?

– Jag tror de stämmer faktiskt. Han var förtvivlad över att han inte hade någonstans att bo.

”Svårt att tro att han varit här”

Grannar till 55-åringen ska ha också ha sett Mark Lorentzon lämna huset i anslutning till explosionen. Det har även förekommit uppgifter om att den misstänkte 55-åringen synts till vid ytterligare två platser efter explosionen: Vid sin mammas äldreboende och vid en vårdcentral i Olivedal, som på torsdagen mottog ett bombhot.

Men uppgifterna har sedan ändrats.

– Jag har svårt att tro att han varit synlig här, det har jag inte hört någonting om, säger chefen på äldreboendet där polisen under torsdagen höll en innergård i flera timmar.

Varken polis eller åklagare har velat avslöja om man har bekräftade uppgifter på att Mark Lorentzon har varit synlig sedan sprängningen, men enligt uppgifter fick man ett livstecken under fredagen.

Polisen: Tar emot alla tips

Efter att GT/Expressen publicerade bilder på den misstänkte 55-åringen har inströmningen av tips ökat.

– Det innebär också att vi får tips om att man har sett någon som är väldigt snarlik eller påminner om honom. Vår underrättelseavdelning går igenom de uppgifter som kommer in och värderar vilka som är mest intressanta, säger Christer Fuxborg.

Den som har information om var Mark Lorentzon kan tänkas befinna sig, uppmanas att kontakta polisen på nummer 114 14.

– Vi tar emot alla tips vi kan få. Det är bättre att vi åker en gång för mycket än en gång för lite, säger Christer Fuxborg.

Detta har hänt

Tisdag 28 september

• Explosionen inträffar 04:48 i ett flerfamiljshus i Annedal. 16 personer förs till sjukhus, varav fyra med allvarliga skador.

• En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse upprättas och polisen inleder en så kallas särskild händelse.


Onsdag 28 september

• Byggnaden där bomben detonerade har omfattande skador. Hundratals människor står utan hem.


Torsdag 30 september

• Polisen anhåller en man i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för att ha utlöst explosionen. Mannen är 55-årige Mark Lorentzon.

• Polisen genomför en husrannsakan i Annedal, i nära anslutning till det äldreboende där Mark Lorentzons mamma bor.

• Under eftermiddagen utryms en vårdcentral på Vegagatan efter ett bombhot. Enligt polisen ska bombhotet och insatsen i Annedal ha en koppling.


Fredag 1 oktober

• Inga stora polisinsatser kommuniceras.


Lördag 2 oktober

• Polisen tror sig ha fått ett livstecken av den misstänkte bombmannen. Just nu fokuseras arbetet på att han befinner sig utanför Sverige, enligt uppgifter till GT/Expressen.

Den kraftiga sprängningen inträffade i tisdags.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Filmen visar Mark Lorentzons oroande beteende 

Struntade i pandemiregler vid mammans äldreboende – portades men var där hela dagarna.

Explosionen i Göteborg