Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Lisa Holm dödades med snara

Enligt nya uppgifter kan den misstänkte 35-åringen ha använt en snara vid mordet.
Foto: Alex Ljungdahl
Lisa Holm försvann den 7 juni.
Foto: Anders Ylander

Nya uppgifter om mordet på Lisa Holm till GT säger att en form av snara misstänks ha använt vid mordet på Lisa Holm.

Mordet karaktäriseras också som "udda" och ovanligt enligt uppgifterna.

Utredarna har också avslöjat ny information om mordet under de långa förhören med den misstänkte 35-åringens lillebror och hustru.

– Det handlar om var man har sökt spår och var man har funnit spår, säger advokat Peter Falck.

TV4:s "Brottsplats Sverige" gick i går kväll ut med nya uppgifter om fallet med den mördade Skövdeflickan Lisa Holm – uppgifter som tidningen Aftonbladet refererar på sin webbplats och i papperstidningen. Det handlar bland annat om på vilket sätt som den 35-årige litauiske medborgaren misstänks ha mördat Skövdeflickan.

I "Brottsplats Sverige" sades att Lisa Holm kvävdes och att det finns teknisk bevisning som direkt kan kopplas till hur Lisa Holm mördades.

Men polisen tillbakavisar TV4;s uppgifter om kvävning som dödsorsak. Utredarna menar att kvävning inte är det direkta skälet till att Lisa Holm avled.

– Det är inte den officiella dödsorsaken. Kvävning är ett mycket brett begrepp. Vi kommer att vara mer specifika. Det är olyckligt att det sprids olika spekulationer, säger Lars Johansson till TT.

Utredningen är i sitt slutskede, men fortfarande inväntar polisen en del kompletterande analyssvar från Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Snara ska ha använts vid mordet

Enligt nya utredningsuppgifter så skedde mordet i en byggnad mitt emot kaféet i Blomberg och har en karaktär av att vara "udda" och "ovanligt" genomfört.

En form av snara ska också ha använts, enligt nya uppgifter till GT:

– Jag kommenterar inte det. Jag kommenterar överhuvudtaget inte några sådana uppgifter i det här ärendet, säger Lars Johansson – och förklarar orsaken:

– Vi har inget erkännande i det här ärendet och om är det någon som kommer in och erkänner så vill vi ha uppgifter kvar för att kunna köra det mot den personen och se om den pratar sanning.

Strax efter att Lisa Holm dödades ska kroppen ha flyttats, enligt TV4:s Brottscentralen. Först fem dagar senare återfanns gömd i en byggnad vid gården Martorp, bara några kilometer från brottsplatsen i Blomberg.

Förundersökningen efter mordet på Lisa Holm från Skövde ska vara i sitt slutskede. Senast den 7 oktober ska åtal senast väckas.

Ny information om Holm-mordet

Men innan dess väntar Lars Johansson på information om de förhör som hållits med den mordmisstänkte 35-åringens hustru och 31-årige bror. Alla förnekar brott.

– Vi har varit i Litauen och jag väntar på att de ska komma hem och avrapportera vad som har kommit fram där. Sedan går vi in i slutet av den här förundersökningen.

Men hustruns advokat Peter Falck avslöjar nu att polisen i samband med förhören i Litauen kom med tidigare helt okända uppgifter om det misstänkta mordet:

– Under förhöret fick vi ju mer information - sådant vi inte känt till tidigare. Den informationen berörde egentligen inte henne så mycket så det har inte förändrat hennes position något, säger Peter Falck.

Vad handlade informationen om?

– Det var mer allmänt om var man hade sökt spår och var man hade funnit spår och sådana saker, mer vill jag inte säga om det. Och det är ju inte säkert att vi har fått reda på allt än, säger Peter Falck.

Mjölkrummet möjlig mordplats

Lisa Holm hade arbetat i Blomberg söndagen den 7 juni, dagen då hon försvann. Hon återfanns först fem dagar senare, den 12 juni, död efter ett stort sökpådrag, där Missing people ingick. Den senaste kända iakttagelsen gjordes utanför hennes arbetsplats Café på Klostret, strax efter klockan sex på kvällen den 7 juni.

Mitt emot kaféet ligger ladan och dess mjölkrum, som fortfarande hålls avspärrat och där mordet misstänks ha skett. På tisdagen gick Leif GW Persson ut med en egen teori om var mordet hade skett. Han pekade just ut mjölkrummet som en möjlig mordplats:

– Det är den förmodade brottsplatsen, sa GW till GT.

Åklagarens viktiga bevis i utredningen

Personliga saker

Under den tredje och fjärde dagens sökande görs nya fynd i området i närheten av kaféet. Polisen beskriver det som "personliga tillhörigheter" som utan tvekan tillhör Lisa Holm.

Mobilskalet

På en åker cirka en kilometer från kaféet hittas ett mobiltelefonfodral som föräldrarna säger sig känna igen. Delar av en sönder-slagen mobiltelefon hittas också på platsen.

Bilen

Polisen har beslagtagit den bil som användes av den mordmisstänkte mannen och hans bror.

Baracken

I mindre byggbarack som var placerad i närheten av platsen där Lisa Holm försvann finkammades av polisens tekniker och fördes senare bort.

DNA-spår

Åklagaren har berättat att man hittat DNA-spår som binder den misstänkte till Lisa Holms tillhörigheter.

Källa: POLISEN

Här är de sista spåren

Mopeden stod kvar

1. Parkeringen utanför kaféet. Här stod Lisa Holms moped med nycklarna i och henens plast- kasse hängde på styret. Hjälmen saknades också. Den påträffades dock senare under utredningen.

Handsken i ladan

2. Ladan vid kaféet i Blomberg. Här hittades Lisa Holms handske. Ladan har varit avspärrad i flera omgångar och polisens tekniker har sökt igenom utrymmena och setts bära ut så kallad spårsäkring.

Mobil på åkern

3. Åkern längs vägen. Här hittades Lisa Holms mobiltelefonfodral och delar av en sönderslagen mobiltelefon. Platsen ligger längs den väg polisen misstänker att Lisa Holm förts bort på.

Ladugården i martorp

4. Ladugården i Martorp. Här hittades Lisa Holms kvarlevor och polisens tekniker har lagt ned mycket tid på att säkra spår här inne. Intill stod en byggbarack som tidigt i utredningen fördes bort.

Misstänkt bil

5. Parkeringen vid flygelbyggnaden. Den bil som användes av den misstänkte mannen och dennes bror stod parkerad vid den bostad de disponerade. Bilen bärgades av polisen strax efter att den misstänkte greps.