Efter avgångskravet – S-toppen slår tillbaka

Socialdemokraternas distriktsstyrelse kräver att Ann-Sofie Hermansson, partiets gruppledare i Göteborg, avgår.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Linnarsson, ledamot i distriktsstyrelsen, Anna Johansson, distriktsstyrelsens ordförande, och Marina Fransson, ledamot i distriktsstyrelsen på socialdemokraternas presskonferens.
Foto: Christian Börjesson

Socialdemokraternas distriktsstyrelse kräver att Ann-Sofie Hermansson, partiets gruppledare i Göteborg, avgår. Argumentet ska vara ett ledarskap som lett till dålig arbetsmiljö.

– Det finns en toppstyrning som gör att människor far illa och mår dåligt, motiverar distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson.

Men Hermansson kommer inte att ge sig utan kamp.

– Det har spridits ett antal osanningar om mig och mina medarbetare, säger Ann-Sofie Hermansson på en extrainkallad presskonferens under måndagen.

Nu kommer frågan att avgöras vid ett krismöte i form av en extra distriktskongress om två veckor.

När Johansson och Hermansson medverkade i ”Aktuellt” vägrade de debattera med varandra.

Beskedet kommer efter ett möte i helgen där distriktsstyrelsen – med ordförande Anna Johansson i spetsen –  kommit fram till att man inte längre har förtroende för Hermansson. SVT Väst var först med att rapportera om saken.

På en pressträff i Rådhuset kommenterade Ann-Sofie Hermansson avgångskravet.

– Jag tycker att det här är oansvarigt och ingenting som gagnar vårt parti. Vi har distriktskongress om mindre än två månader, och det hade varit det rätta att vänta till dess. Man väljs direkt av distriktskongressen och styrelsen har egentligen ingenting med det att göra, säger Hermansson.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon upplever att hon har ett brett stöd i partiet. 

I stället pekade hon ut Anna Johansson, ordförande i socialdemokraternas distriksstyrelse, som regissören bakom avgångskravet.

”Handlar om Anna Johansson”

– Det är i allt väsentligt Anna Johansson det handlar om. Anna har samlat ett begränsat gäng, i övrigt tycker jag att jag upplever ett brett stöd i partiet. Jag är inte så oroad att ta frågor om vem som ska ta vilket ansvar i kongressen.

Vad menar du att Anna Johanssons motiv skulle vara?

– Jag kan bara spekulera i det. Anna Johansson står för omval och det kan handla om det. Det är mycket affekt i det här, säger Hermansson på presskonferensen.

Hermansson har också skrivit ett blogginlägg om situationen där hon skriver att partidistriktets styrelse och Anna Johansson spelar ett ”fulspel” som ”slår de flesta rekord”.

Hon skriver bland annat så här om hennes tankar kring motivet bakom kravet:

Anna har suttit ca 12 år som partidistriktets ordförande. Resultaten har inte imponerat. Valresultatet har gått från 36 procent till 20,5 procent. Antalet medlemmar har rasat. Hon är orolig för att inte få förnyat förtroende som partidistriktets ordförande.

Jag tolkar hennes manöver som ett sista försök att försöka rädda sin politiska karriär. Anna har samlat ett begränsat gäng runt sig i partidistriktets styrelse. Det är de som nu kör detta. Det är inte mycket större än så.”

Information om sprickan har gått ut till medlemmarna och publicerades också på partiets hemsida under måndagen. Där skriver man bland annat att ”ett fåtal personer i stadshuset bedrivit en delvis egen politisk inriktning som saknar förankring i partiet.”

”Undanhållit information”

Man hävdar också att Hermansson ”undanhållit information” om hur övriga rödgröna partier ville samarbeta efter valet. Vidare att arbetsmiljöproblemen är stora i Stadshuset på grund av Hermanssons ledarskap.

Att Anna Johansson skulle vara drivande bakom avgångskravet, tillbakavisas av Håkan Linnarsson som sitter i socialdemokraternas distriktsstyrelse.

– Det är en helt enig styrelse bakom kravet och den här diskussion har pågått under en längre tid. Annas roll har snarare varit att vara återhållsam, säger Linnarsson.

Han och övriga i partistyrelsen uttrycker förvåning över att Hermansson inte självmant väljer att träda tillbaka.

– Jag är riktigt överraskad att Ann-Sofie inte tar konsekvensen av att partiet har uttalat att man inte har förtroende för henne. Det hade varit den rimliga hållningen. Vi i styrelsen är också valda, och allihop har skrivit på en kandidatförsäkran där det uttryckligen står att uppdraget förutsätter att man har ett förtroende under en hel mandatperiod. Och i perioden mellan distriktskongresserna är det distriktsstyrelsen som avgör frågan om förtroende, säger Håkan Linnarsson.

”Då ska man träda tillbaka”

Partidistriktets förste ombudsman, Eva-Marie Rasmusson, bekräftar det resonemanget. 

– Ann-Sofie har skrivit på en kandidatförsäkran och den säger att distriktsstyrelsen kan uttala sitt icke-förtroende och då ska man träda tillbaka, säger Eva-Marie Rasmusson. 

Socialdemokraterna i Göteborgs regler för kandidatförsäkran.
Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman socialdemokraterna i Göteborg.
Foto: Pressbild: Socialdemokraterna

Det är samma typ av kandidatförsäkran som bland andra Ann-Sofie Hermansson själv hänvisade till då partiets tidigare kommunpolitiker Jahja Zeqiraj lämnade partiet utan att lämna sina uppdrag. 

– Ingen har fått ett uppdrag som inte har skrivit under den, säger Eva-Marie Rasmusson.

Kan inte tvingas bort

Däremot kan inte distriktsstyrelsen tvinga bort gruppledaren. Det kan däremot socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp göra. De återsamlas, enligt Rasmusson, om ”några veckor”.

– Då får de hantera det helt enkelt, säger Eva Rasmusson.

Om inte Hermansson tänker om och avgår frivilligt kommer hennes framtid att avgöras vid en distrikskongress. En ordinarie sådan är planerad till april.

Men alla parter är överens om att man inte kan vänta så länge.

– Därför förbereder jag att kalla till en extra kongress.

Det handlar om cirka 250 delegater som kommer att kallas och sedan avgöra om Hermansson får sitta kvar eller inte.

Johansson: ”Människor far illa”

Håkan Linnarsson, ledamot av distriktsstyrelsen, motiverar avgångskravet med utbredda arbetsmiljöproblem och brister i Ann-Sofie Hermanssons ledarskap.

Under en presskonferens på måndagseftermiddagen som Anna Johansson kallade till – tillsammans med bland annat Linnarsson – så motiverade Johansson detta vidare:

– Det finns ett kontroll och en toppstyrning som gör att människor far illa och mår dåligt, säger hon och berättade att hon har fått ”återkommande signaler om svåra arbetsmiljöproblem”.

– Jag hade mitt första bekymringssamtal med en medarbetare för 1,5 år sedan. Sedan dess har jag haft ytterligare några samtal och några andra i styrelsen har haft återkommande samtal.

Distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson under presskonferensen.
Foto: CHRISTIAN BÖRJESSON

Droppen som fick bägaren att rinna över till Hermanssons nackdel, sa Johansson, var kommunalrådet Shahbaz Khans avgång i helgen.

–  Det sätt som det hanterades från statshusets sida och sättet personen hanterades blev droppen för många av oss, säger hon och fortsätter:

– Vi kan ha olika uppfattning och diskussioner – men nånstans måste man ha omsorg om varandra som människor.

Det låter väldigt allvarligt?

– Om en person vill avgå och anger arbetsförhållande som skäl, och den som är ytterst ansvarig utåt anger att det handlar om familjeskäl. Det är ett grovt övertramp.

Håkan Linnarsson sa under samma presskonferens att det sedan i november har varit känt för Ann-Sofie Hermansson att styrelsen har haft väldigt allvarlig kritik gentemot henne.

– Så allvarlig kritik att det skulle kunna leda fram till det beslut vi nådde i går kväll.

Hermansson viftade dock bort påståendena om dålig arbetsmiljö under presskonferensen:

– Det har spridits ett antal osanningar om mig och mina medarbetare, sa hon.

Vad är det för osanningar?

– Det har funnits diskussioner och rykten om att vi har haft en dålig arbetsmiljö, det fick jag mig till livs igår när Anna ringde mig. Hon sa att vi har kommit till vägs ände, men det här är också ett maktspel. Vi gör aldrig så här. Det brukar förberedas i god ordning.

Håkan Linnarsson menar å sin sida att frågan om arbetsmiljöproblem inte borde komma som någon överraskning för Ann-Sofie Hermansson.

– Arbetsmiljöfrågan har kommit upp från flera medarbetare. Vi har haft samtal, tagit in hjälp utifrån och påpekat brister. Jag tror att Ann-Sofies självbild är att hon är öppen för kritik, men vi har större krav på ledarskap än ”jag hör vad ni säger men jag bryr mig inte”, säger Linnarsson, och fortsätter:

– Jag kan bara beklaga det. Vi har försökt undvika det här in i det sista. 

Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson medverkade i ”Aktuellt” i SVT, men vägrade debattera med varandra
Foto: SKÄRMDUMP SVT

Enligt Ann-Sofie Hermansson finns det inga stora politiska skillnader mellan henne och Anna Johansson.

– Jag skulle säga att vi befinner oss på samma gråsosseställe i mitten. Jag har visserligen engagerat mig om extremismen i Göteborg. Löser vi inte den frågan så klarar vi inte av att bygga det jämlika samhälle, och klarar inte heller demokratin. Där kan vi skilja oss åt, säger Hermansson på presskonferensen.

Källor i distriktsstyrelsen uppger också att de inte förespråkar Anna Johansson, men vill få bort Ann-Sofie Hermansson.

Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson medverkade i ”Aktuellt” i SVT under sena måndagskvällen. Men huvudpersonerna ville inte debattera med varandra, klargjorde programledaren. I stället intervjuades de var och en för sig

Anna Johansson, ordförande i Socialdemokraternas distriktsstyrelse, kräver att Ann-Sofie Hermansson avgår.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Historiskt väljartapp

Socialdemokraterna i Göteborg gjorde ett historiskt dåligt val 2018, vilket ledde till att partiet tappade greppet om styret i staden. För 24 år sedan röstade 41 procent av göteborgarna på partiet i kommunalvalet – nu är den siffran halverad.

– Det är jättebekymmersamt och det finns självklart mycket besvikelse. Vi får helt enkelt fundera på hur vi hanterar det här, sa Anna Johansson, Socialdemokraternas ordförande i Göteborg, kort efter att Alliansen tagit över makten.

Det har framkommit uppgifter att en enig distriksstyrelse vill ha bort Hermansson. Det stämmer inte riktigt.

– Jag ville att Hermansson skulle få sitta kvar. Jag tror man hade kunnat lösa motsättningarna och det förklarade jag på mötet i helgen, säger Olle Ludvigsson, adjungerad ledamot i distriktsstyrelsen och tillvardags EU-parlamentariker.

GT sökte statsminister Stefan Löfven för en kommentar i ärendet. Hans pressekreterare hänvisade till partisekretarere Lena Rådström Baastad som lämnar följande skriftliga kommentar: ”Det har varit tydligt under en period att det funnits interna motsättningar i Göteborgs partidistrikt. Jag beklagar att parterna inte kunnat nå fram till en gemensam lösning. Hur tvisten ska lösas är nu en fråga för den kommande distriktskongressen”.