Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: IS-återvändare frisläppt – ännu en gång

En man, som enligt uppgifter till GP betraktas vara en IS-återvändare, kunde återigen släppas på fri fot. Mannen har gripits två gånger under två veckor – men blivit frisläppt båda gångerna.Foto: ALEX LJUNGDAHL

På två veckor har en man i 40-årsåldern gripits två gånger – och sedan släppts på fri fot.

Mannen betraktas av polisen som en IS-återvändare, detta skriver GP.

– Vi känner väl till problematiken kring den här personen, men brottsligheten han senast satt anhållen för är inte tillräckligt allvarlig för att han ska begäras häktad, säger åklagaren Stefan Lind till tidningen.

Förra veckan larmades polisen till en adress i Frölunda efter larm om ett misstänkt farligt föremål.

Efter en teknisk analys från Nationella Bombskyddet visade det sig att föremålet var ofarligt. Mannen anhölls för att senare släppas.

Men för bara två dagar sedan, i onsdags, greps mannen igen av polisen.

Då greps han misstänkt för att ha misshandlat en man i sin närhet. Mannen kunde gripas efter att polisen fått larm om en man som gått runt med en hammare i handen och som pratade med sig själv.

– Det var ett vittne som ringde in och larmade och sa att han gick runt och pratade med sig själv, sa polisens presstalesperson Thomas Fuxborg då.

Uppgifter: Betraktas som IS-återvändare

Nu är mannen återigen släppt på fri fot. 

Enligt uppgifter till GP betraktas mannen som en IS-återvändare och två av hans släktingar ska tidigare ha anslutit sig till terrororganisationen IS – som nu är avlidna.

Enligt GP ska mannen vid samma tidpunkt ha befunnit sig i Syrien tillsammans med sina barn.

– Vi betraktar honom som en IS-hemvändare. Säpo har bra koll på honom, har en polis tidigare berättat för GP.

Inga skäl till häktning

Stefan Lind är förundersökningsledare i båda ärendena kring mannen.

– Utredningen pågår fortfarande gällande den första händelsen. Gällande onsdagens händelse har jag fått ärendet i ett senare läge, men generellt är det sällan vi får någon häktad för en enstaka misshandel, säger Stefan Lind till GP.

Stefan Lind berättar även att mannen är känd sedan tidigare och problematiken kring honom. 

Bland annat ska flera boende, i det lägenhetshus som mannen bor i, känt en stor oro en längre tid. Enligt uppgifter till GP ska mannen ha hotat de boende till livet.