Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Intensiven på Sahlgrenska nästan full

Niklas Svensson intervjuar bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt om coronakrisen.
Fältsjukhuset som uppförts av Försvarsmakten.Foto: HENRIK JANSSON
Strängare säkerhet omgärdar Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: HENRIK JANSSON

Sahlgrenska universitetssjukhusets nuvarande intensivvårdsplatser kan snart vara fullbelagda, skriver GP och hänvisar till ett internt brev från sjukhuset.

Enligt Per Karlsson, Sahlgrenskas förste chefläkare, är läget dock inte allvarligt.

– Vi har tillräckligt med platser för att ta emot patienter under de närmsta dagarna, både vad gäller icke-covid och covidvård, säger Karlsson till tidningen.

I det interna meddelandet som tidningen tagit del av framgår att platserna på intensiven på Östra sjukhuset, elva till antalet, redan är fullbelagda. Samma sak gäller de tio platserna på Mölndals sjukhus.

Läget är ansträngt och fler platser kommer behövas på Sahlgrenska, skriver GP.

Det fältsjukhus som redan upprättats kommer tas i bruk nu i påskhelgen, enligt det interna meddelandet.

Fältsjukhus kan snart vara i bruk

Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger dock att fältsjukhuset inte måste användas av ”nödvändighet”.

– Vi har gjort den samlade bedömningen att det finns fördelar att pröva detta i ett lugnt skede, under en tid när det finns andra platser att tillgå.

Han menar vidare att situationen i nuläget inte är allvarlig.

– Just nu ser det bra ut kan jag säga. Vi har tillräckligt med platser för att ta emot patienter under de närmsta dagarna, både vad gäller icke-covid och covidvård. Oron just nu är hur kurvorna kommer att utveckla sig under de kommande veckorna, säger Karlsson till GP.

Ska utöka intensivvårdsplatser

Enligt Per Karlsson har man planer på att utöka intensivvårdsplatserna ”ganska mycket”, varför man kommer snabbutbilda personal som ska kunna hantera coronasmittade personer.

Enligt onsdagens statistik från Folkhälsomyndigheten intensivvårdas totalt 44 smittade personer i Västra Götalandsregionen. På Sahlgrenska vårdas 59 personer, varav 23 på intensiven, enligt samma statistik.

”Gör mycket mer än vad myndigheterna säger”.